En Sıcak Konular

Kriptolu telefon çöpçüden çıktı

14 Nisan 2015 09:14 tsi
Diyarbakır eski Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam’a verilen akıllı telefonun sim kartı, İstanbul’dan çıktı. Kartı çöpte bir ceketin cebinde bulan çöp toplayıcısının kullandığı, faturalar yükselince anlaşıldı. Bu arada evlet aylarca faturaları ödemiş oldu.

Emniyetin, kayıp dinleme cihazları başta olmak üzere, kriptolu kayıp cihazlara yönelik soruşturma ve arayışları sürerken Diyarbakır Emniyeti’ne tahsisli kripto yazılım yüklü GSM kartı, ilginç bir yerden çıktı. Diyarbakır eski İl Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam’ın kullandığı kripto yazılımlı cep telefonunun kaybolan kartının, İstanbul’da çöp konteynerine atılmış bir elbisenin cebinden çıktığı, kartı bulan çöp toplayıcısının kartı aylarca kullandığı, faturanın ise Emniyet tarafından ödendiği anlaşıldı. Dönemin Diyarbakır Emniyet Müdürü Sağlam ile ihmali bulunan polislere “kınama” cezası verildi.

Milliyet’in aldığı bilgiye göre, 2012’de Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, bir GSM firması ile yaptığı protokol kapsamında il emniyet müdürleri ve merkezdeki üst düzey polis müdürlerine “akıllı telefon” olarak adlandırılan cep telefonları dağıtıldı. Aynı zamanda, il emniyet müdürlerinin gizli görüşme yapmalarına olanak sağlayan “kripto yazılım” yüklenen telefonlar özel sim kartlarıyla birlikte kullanıcı il emniyet müdürlerine verildi.

Faturalar kabardı

Uygulama kapsamında “0 507 458 XX 21” numarayı taşıyan sim kartlı cep telefonu Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Dairesi Başkanlığı’nca dönemin Diyarbakır İl Emniyet Müdürü Sağlam’a teslim edildi. Sağlam, Diyarbakır’daki görevi boyunca bu telefonu ve hattı kullandı. Sağlam daha sonra Antalya’ya il emniyet müdürü olarak atandı. Sağlam, Antalya’da görev yaparken kriptolu yazılım bulunan akıllı cep telefonunun kayıtlı bulunduğu Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Özel Kalem Amirliği’ne yüksek bedelli telefon faturaları gelmeye başladı. Ancak telefonun ne Sağlam’da ne de emniyette olmadığı anlaşıldı.

S.S’yi 805 kez aramış

Dikkat çeken fatura bedelleri nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Özel Kalem Amirliği ile İkmal Şube Müdürlüğü, kaybolduğu anlaşılan cep telefonu ile sim kartın peşine düştü. Yapılan ön incelemelerden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü, olayın soruşturulması için iki polis başmüfettişi görevlendirdi. Müfettişler, 8 ay süren araştırmalarında ilginç bir sonuca ulaştı. Telefona ait görüşme kayıtlarına mahkeme kanalıyla TİB’den ulaşarak tespitler yapıldı. Telefon kartıyla S.S adlı bir kadının 805 kez arandığını belirleyen müfettişler, S.S’yi E.P adlı kişinin aradığını saptadı.

Çöpte bulundu

Müfettişler, Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaşayan E.P.’nin peşine düştü. E.P., Aralık 2013’te İstanbul Güngören’deki bir çöp konteynerinin yanında bir poşet içinde giyilmiş bir pantolon ve kazaklar bulduğunu, ceplerini kontrol ettiğinde sim kartın çıktığını söyledi. E.P., kartı kendisine ait telefona taktıktan sonra üç ay boyunca kullandığını ve interneti de yine kart üzerinden kullanabildiğini anlattı. E.P., daha sonra kendisini arayan ve polis olarak tanıtan bir kişinin sim kartın emniyete ait olduğunu ve en yakın polis merkezine teslim etmesini istemesi üzerine korkup kartı kırıp attığını anlattı. Müfettişler, sonraki faturaları kontrol ettiklerinde kullanım olmadığını belirledi.

Diyarbakır’da kaybolan sim karta kaybolmadan önceki dönemde 35-120 liralık, E.P.’nin kullandığı dönemde ise ortalama bin 100 liralık faturalar geldiği anlaşıldı. Müfettişler, Sağlam ve  20 polisle ilgili soruşturma yaptı. Soruşturmada akıllı telefonun teslim edildiği,  makama ait sim kartın kaybolduğu anlaşıldı.

Kınama cezası verildi

Soruşturma raporu, geçen ocakta İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu’nca karara bağlandı. Dönemin bakanlık müsteşarı Sebahattin Öztürk, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Teftiş Kurulu Başkanı Orhan Tavlı, 1. Hukuk Müşavir vekili İlker Gündüzöz ve Personel Genel Müdürü Muhterem İnce’den oluşan kurul, eski Diyarbakır ve Antalya Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam’a, sim kartın kaybolmasından dolayı “kınama” cezası verdi.

Kurul, olayla ilgisi bulunduğu gerekçesiyle 1. sınıf emniyet müdürü Y.A., 2. sınıf emniyet müdürü H.S., 3. sınıf emniyet müdürleri S.V. ve Y.K., emniyet amiri İ.Z., komiser S.K, polis     memurları V.G., A.S., M.S.Ş.,     M.S. ve A.K. hakkında da “kınama” cezası verdi.

Milliyet



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,581 µs