En Sıcak Konular

'İslam dünyası da terörizmin kurbanı oldu'

13 Nisan 2015 17:25 tsi
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini, İslam dünyası da herkes gibi cihat yanlısı terörizmin kurbanı olduğunu söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İslam dünyasının da herkes gibi cihat yanlısı terörizmin kurbanı olduğunu belirtti.

AB ile Akdeniz'e kıyısı olan sekiz Kuzey Afrika ülkesinin dışişleri bakanları ya da bakan yardımcıları, İspanya'nın Barcelona kentinde bir araya geldi.

AB ülkelerinin yanı sıra Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin ile İsrail'in temsil edildiği toplantıya 32 ülke dışişleri bakanı düzeyinde katıldı. Toplantıda, cihat yanlısı terör grupları ve yasa dışı göçle mücadele konuları gündemi oluşturdu, Akdeniz'in güneyi ve kuzeyi arasındaki ekonomik işbirliği ve yeni enerji projeleri ele alındı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Mogherini, toplantıda yaptığı konuşmada, en son Kasım 2008'de böyle bir toplantı organize ettiklerini hatırlatarak "Komşuyuz ve birbirimizle daha fazla konuşmalıyız. Terörizme karşı her alanda işbirliğini kuvvetlendirmeliyiz" dedi.

Son yıllarda AB'nin ekonomik kriz, Akdeniz'in güneyindeki ülkelerin de güvenlik sorunuyla uğraştığını belirten Mogherini, şöyle devam etti:

"Ancak bu arada Akdeniz'in gerek kuzeyi gerek güneyinde gençlerimize yönelik radikalizm ve cihat yanlısı çağrıları yapılıyor. Her geçen gün artan bu çağrılara karşı güvenlik, siyaset, ekonomi, kültür gibi tüm alanlarda işbirliğimizi güçlendirmemiz gerekir. Cihat yanlısı terörizm ülkelerimiz ve vatandaşlarımız için doğrudan bir tehdittir. Hiç kimse 'cihatçılık İslam'ı temsil ediyor' diyen bu aldatıcı, bayağı fikre kanmasın. İslam dünyası da herkes gibi cihat yanlısı terörizmin kurbanıdır."

Mogherini'nin bu görüşleri, toplantıya katılan birçok ülkenin dışişleri bakanı ve İspanya Başbakanı Mariano Rajoy tarafından da dile getirildi.

Öte yandan Almanya, Fransa ve İspanya dışişleri bakanları, Barcelona'daki El Prat Havaalanı'nda Fransa'daki uçak kazasında ölenlerin anısına düzenlenen törene katıldı. Alman Germanwings havayollarına ait Barcelona-Düsseldorf seferini yapan yolcu uçağı 24 Mart'ta düşmüş, uçaktaki 150 kişi ölmüştü.

AA



Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs