En Sıcak Konular

Nijerya'da Boko Haram şiddeti

13 Nisan 2015 15:17 tsi
UNICEF: "Nijerya'nın kuzeydoğusunda 800 bin çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı"

Nijerya'nın kuzeydoğusunda Boko Haram terör örgütünün neden olduğu şiddet olaylarından ötürü yaklaşık 800 bin çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

BM Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) "Kayıp Çocukluklar" adlı raporunda, Boko Haram'ın Nijerya'nın kuzeydoğu sınırındaki bölgelerde yol açtığı şiddet olayları nedeniyle evsiz kalan 1,5 milyon kişinin yarısını çocukların oluşturduğu, çocuk mülteci sayısının bir önceki yıla oranla iki katına çıktığı belirtildi.

Raporda, "kasıtlı hedef" haline getirilen bu çocukların birçoğunun ailelerinden ayrı düştüğü, duygusal çöküntüye uğradığı, ayrıca cinsel taciz, zorla evlendirilme, kaçırılma ve öldürülme olasılığıyla karşı karşıya kaldığı kaydedildi.

Bazı çocukların, silahlı gruplarla çatıştırıldığı, bazen de canlı bomba olarak kullanıldığı vurgulanan UNICEF'in raporunda, Boko Haram'ın okulları hedef aldığı, 300'den fazla okulu yıktığı veya binalarına ağır hasar verdiği, 314 öğrenciyi ve 196 öğretmeni öldürdüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca, Nijerya'da ilkokula gitmeyen çocuk sayısının, 10,5 milyona çıktığı, bunun dünyadaki en yüksek rakam olduğuna dikkat çekildi. Nijerya'da ilkokula gitmeyen çocuk sayısının 2007 yılında 8 milyon olduğu da belirtildi.

Nijerya'nın Chibok kentinde 300 kadar kız öğrencinin kaçırılmasının birinci yıldönümünde yayınlanan raporda, ülkede şiddet olaylarına maruz kalan çocukların silahlı adamlar, tabutlar ve patlayan araçlar gibi sahneleri resmettiğine dikkat çekildi. Chibok'tan kaçırılan kız öğrencilerden 219'u hala kayıp.

AA



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs