En Sıcak Konular

Stratejinin ikinci ayağı: Kürt- Arap savaşı kaçınılmaz!

20 Eylül 2007 11:25 tsi
Stratejinin ikinci ayağı: Kürt- Arap savaşı kaçınılmaz! Amerika'daki Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe, Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtler'in Araplar'la kısa süre içinde bir iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu öne sürdü. İşte o iddianın deta

Amerika’nın Sesi Radyosu’nun haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu tarafından Amerikan Senatosu'nda düzenlenen oturumda uzmanlar ve yetkililer Irak'taki mezhep çatışmalarını ele aldı. ‘Irak’ta Mezhepler arası şiddet ve Mülteci krizi' konulu toplantıda konuşan Ulusal Savunma Üniversitesi'ne bağlı Ulusal Stratejik Etütler Enstitüsü uzmanlarından Dr. Judith Yaphe Irak’ta asıl iç savaşın Kürtler ve Araplar arasında çıkmasını beklediğini söyledi.

Irak'taki mevcut iç çatışmaların dini değil, siyasi olduğunu savunan Dr. Yaphe, Iraklı Kürtler'in Sünni ve Şii Araplar'ın çatışmalarına sessiz kalmayı tercih ettiklerini ancak Kerkük'ü yıl sonuna kadar ele geçirmekte kararlı olan Kürtler’in Araplar ile kısa süre içinde iç savaşa girmelerinin kaçınılmaz olduğunu düşündüğünü söyledi.

Türkiye'nin Kerkük referandumunu erteleme çalışmalarının devam ettiğini savunan Yaphe, Iraklı Kürtler arasında Ankara ile işbirliği yapmaya hazırlanan bazı gruplar olduğunu ve Ankara ile Iraklı Kürtler arasında varılacak bir anlaşmanın Kürt- Arap ve PKK sorununa kısa vadeli çözüm sağlayabileceğini söyledi.

IRAK’TA 4 MİLYON MÜLTECİ

Aynı toplantıda konuşan Amerikan Dışişleri Bakanlığı Nüfus mülteciler ve Göçmenlik konularından sorumlu bakan yardımcısı Ellen Sauerbrey ise Iraklı mülteci sayısının 4 milyona ulaştığını, bunların yarısının Irak'a komşu ülkelere akın ettiğini söyledi. Sauerbrey, Türkiye, Ürdün ve Suriye başta olmak üzere komşu ülkelerin çok yakında altından kalkamayacakları mülteci kriziyle karşı karşıya kalabileceğini vurguladı.

Bakan Yardımcısı Türkiye'ye yaptığı son ziyarette Iraklı çocukların gittiği bir ilköğretim okulunu ziyaret ettiğini ve eski bir okul öğretmeni olarak Iraklı çocukların savaş nedeniyle ilköğretime devam edememelerinin büyük sorun yaratacağına dikkat çekti.

Milliyet



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs