En Sıcak Konular

Ali Babacan'ın sağ kolu niye MHP'den aday oldu?

13 Nisan 2015 12:01 tsi
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 'sağ kolu' olarak bilinen Erhan Usta, 'neden MHP'den aday olduğunu' açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 'en güvenilir bulduğu ve en çok danıştığı' isim olarak bilinen Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, MHP'nin Samsun adayı oldu. Usta, niçin MHP'den olduğu konusunda 'rant vergisi'ni gerekçe gösterdi.

BABACAN'IN SAĞ KOLU BAKIN NEDEN MHP'YE GEÇMİŞ?

Babacan'ın 'sağ kolu' olarak tanınan Erhan Usta, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, MHP’den siyasete girmesinin nedeninin rant vergisini olduğunu söyledi. Rant vergisi' için 'Başbakan Ahmet Davutoğlu da dahil herkesin onay verdiğini ancak paketin yaşama geçirilemediğini' söyleyen Usta,“Başka bahara kalan rant vergisi kırılma noktası oldu. Demek ki bürokrasi bir yere kadarmış” dedi.

Erhan Usta, 2000 yılından adaylık için istifa ettiği 10 Şubat 2015’e kadar bürokraside kesintisiz olarak bulunan tek isimdi.

İşte o açıklamalardan çarpıcı satırlar:

Kendisi için rantla ilgili düzenlemelerin 'Türkiye’nin geleceği için olmazsa olmaz uygulamalar' olduğunu söyleyen Usta "Biz buna uzun vadede çalıştık. Bakanlarla görüştük. Başbakanla görüştük. Tamam denildi, ama son anda uygulaması başka bir bahara kaldı. İmalat sanayinin payı yüzde 14’e inmiş bir ülkeden bahsediyoruz. Kaynağımız az ama onu da üretken alanlarda kullanamıyoruz. Öyle bir ülke ki, Ar-Ge harcamaları milli gelirin yüzde 1’i bile değil." dedi.

"BU TESPİT VE UYARILARI GEÇMİŞTE DE YAPTIK"

'Devletin temel ekonomik politika metinleriyle yapılanlar arasında bir fark oluştuğu'nu ifade eden Usta, sözlerine şöyle devam etti: "2015 büyümesinin yüzde 2 bandında kalma ihtimali var. Artık görmek lazım. 2000-2002 döneminde Türkiye’de çok önemli kararlar alındı. 2008’e kadar da Türkiye’yi bu reformlar taşıdı. Ama sonuçta biz gelişmekte olan bir ülkeyiz. Reform sürecini devam ettirmemiz lazım. Sıkı maliye politikası 2008’den sonra da sürdü. Ancak inşaata dayalı bir ekonomik sistem geldi. Şu anda Türkiye’nin en büyük imalatçıları arsa alıyor. Büyük firmalar da küçük üretici de öyle. Küçük üretici de makineye yatırım yapacağına gidiyor, Eskisehir Yolu’ndan arsa kovalıyor. Çünkü bu alanlar aşırı kârlı hale geldi. Vergi oranları düşük. Bu üretimi vuruyor. Şeffaflık anlamında sıkıntı çıkarıyor. Son yıllarda çıkarılan bütün orta vadeli programlar, 10. kalkınma planlarında buna yönelik tespitler ve yapılması gerekenler yer alıyor. Hazırladığımız tüm programlarda bunlar var. Ancak artık devletin temel ekonomik politika metinleriyle yapılanlar arasında bir fark oluştu. Biz bu tespitleri ve uyarıları geçmişte de yaptık.

"MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER"

Bu makro ihtiyati tedbirler doğruydu. Ancak bu tedbirler alınırken bir yandan da cari açığı azaltacak yapısallar devreye girmeliydi. Bu yapılmadı, geçici olması gereken tedbirler kalıcı oldu. O da geldi büyümeyi vurdu. Artık teknik analizi iyi yapmak lazım. Enflasyon yüksek, cari açık yüksek. İşsizlik artma, büyüme düşme eğiliminde. Kimse konuşmuyor ama büyümenin düşük seyretmesi bir süre sonra kamu maliyesini de vurur. Vergi yapımız büyümeye endeksli bir yapı. Böyle bir yapıda bütçedeki harcamalarımız da çok katı. Kısılabilecek alanlar çok az. Artık hızla büyümeyi ve üretimi sağlayacak net kararlar alıp uygulamaya sokmak gerekiyor."

"30 AYDIR İLK KEZ BU KADAR SERMAYE ÇIKTI"

Cari açık rakamları hakkında  değerlendirme yapan Ehan Usta, “Son 5 aydır eksi gelen net hata noksan kalemi şubat ayında 4 milyar doları aştı. Ama orada dikkatten kaçan bir detay daha var. 2.2 milyar dolar tutarında kayıtlı sermaye çıkışı oldu. Bu 30 aydır ilk kez olan birşey. Bu iki veriyi birleştirdiğimizde cari açığın finansmanının bozulduğunu görüyoruz. Ekonomik açıdan parlak göstergelerden bahsetmiyoruz” diye konuştu.

MEMLEKETİ SAMSUN'DAN SESLENDİ

Usta, 11 Nisan Cumartesi günü memleketi Samsun'da, Samsunlu olarak büyük projelere imza attıklarını ve Samsun'dan MHP milletvekili adayı gösterilmesinin kendisi için büyük bir onur olduğunu söylemişti.

MHP Samsun Milletvekili Adayı Erhan Usta; 'Bizler devletin üst kademelerinde yıllarca hizmet etmiş bunun yanında doğup büyüdüğümüz şehrimizle bağımızı koparmamış insanlarız. Kendi memleketimizin insanlarına da her zaman hürmetkar ve saygı göstererek bugünlere geldik. Rabbimiz bize memleketimize hizmet etme fırsatı verirse Samsun için çok mücadele edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın' dedi.

"BU İŞLER PARTİMİZDE PRİM YAPMAZ"

MHP'yi, adaylardan dolayı farklı göstermek isteyen bazı art niyetli çevrelerin dedikodu siyaseti yaparak kendilerine prim yapmaya çalıştıklarını ancak MHP'de bu işlerin asla tutmayacağını belirten Usta;'Bizim Samsun'da fazla tanınmadığımızı ve oy alamayacağımızı söyleyen bazı çevreler MHP'nin nasıl bir vizyona ve misyona sahip olduklarını ne yazık ki unutmuşlar. Bizim partimizde kişiler değil, 45 yıllık davamız önde gelir. Her ülkücü şahışlara bakmazsızın sandığa gider ve onurla ve gururla oyunu atarak görevini layıkıyla yerine getirir.' diye konuştu.

"SAYIN BAŞKANIMIZA SÖZ VERDİK"

Seçim kampanyasına tam olarak başlandıktan sonra sıkılmadık el, gidilmedik kapı bırakmayacaklarını sözlerine ekleyen Usta;'Her adayımız ya da her partilimiz bu seçimlerin önemini çok iyi bilmekte ve ona göre hareket etmektedir. Bizlerin kendimizi ve yapacakalarımızı en iyi şekilde halkımıza anlatacağımızı hem camiamızın hem de Samsun halkının bilmesini isterim. Partimizin İl başkanı Sayın Ömer Süslü'ye söz verdik. Onun Samsun'da iddiası olan MHP'yi birinci yapma hedefine bizlerde gece gündüz demeden çalışarak katkı vereceğiz. Samsun halkınında bu desteği vereceğine tüm kalbimle inanıyorum' şeklinde konuştu.

Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,230 µs