En Sıcak Konular

Bakan'a 'hakaretten 301'le yargılanıyor

20 Eylül 2007 10:48 tsi
Erzurum'da, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın elini sıkmayı reddeden ve bakana 'hakaret ettiği' öne sürülen üniversite öğrencisi Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinden yargılanıyor.

Erzurum'da, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın elini sıkmayı reddeden ve bakana 'hakaret ettiği' öne sürülen üniversite öğrencisi Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinden yargılanıyor.

Davaya konu olan olay, 11 Temmuz'da Bakan Akdağ'ın Olur ilçesini ziyareti sırasında meydana geldi.


İddiaya göre, Ankara Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencisi Durmuş Şahin (24) kendisine elini uzatan bakana, "Ben iktidar olup da vatana hizmeti dokunmayanın elini sıkmam" diyerek tepki gösterdi.


İddianamede ise, Şahin'in bakana "Vatan hainlerinin elini sıkmam" diye hakaret ettiği, arkadaşları Selçuk Uçan ve Ayberk Yurtseven'in ise "Bu şerefsiz ne diyor?" dedikleri ve üzerine yürümek istedikleri öne sürüldü.


5 gün cezaevinde kalan Durmuş Şahin ve arkadaşları hakkında dava açıldı. 28 Eylül'de Olur Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak olan Şahin'in, 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor. Arkadaşları ise, "kamu görevlisine alanen hakaret suçu"ndan yargılanıyor.


Olayın gelişimi


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, seçim çalışmaları yapmak üzere 11 Temmuz günü Erzurum'un Olur ilçesine gitti. Olur'da düzenlenen festivali izlemek için Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden arkadaşı Ayberk Yurtseven'in (24) konuğu olan Durmuş Şahin, Şafak Kahvesi'nin önünde çay içerken karşısında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı gördü.


Rastladığı her vatandaşla tokalaşan Bakan Akdağ, önce elini Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü son sınıf öğrencisi Durmuş Şahin'e uzattı. Ancak Durmuş Şahin, Bakan Akdağ'a elini vermedi.


Eli havada kalan Bakan Akdağ, "Neden elini uzatmıyorsun?" deyince Durmuş Şahin iddiaya göre, "Ben iktidar olup da vatana hizmeti dokunmayanın elini sıkmam" diye karşılık verdi.


Aldığı tepki üzerine iyice şaşıran Bakan Akdağ iddiaya göre, "Ne demek istiyorsun ben vatan haini miyim?" dedi. Yine iddiaya göre, sinirlenen Bakan Akdağ, "Sensin asıl vatan haini. Annen de, baban da ecdadın da kardeşin de vatan hainidir" diye konuştu.


Çevresinde ülkücü olarak bilinen Durmuş Şahin de "Ben Müslüman Türk çocuğuyum. Siz bir devletin bakanısınız. Nasıl konuşuyorsunuz?" dedi.


Daha sonra korumalar araya girdi ve Bakan Akdağ'ın şikayeti üzerine Durmuş Şahin ile Ayberk Yurtseven ve Selçuk Uçan, Olur Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarıldı.


"Tokalaşmak zorunda değilim"


Karayollarında işçi olan ve babası bir süre önce ölen Kırıkkaleli Durmuş Şahin, 16 Temmuz günü yapılan ilk duruşmada "Ben tokalaşmak zorunda değilim. Israrla tokalaşmak istedi. Elini sıkmadığım için bakan beni cezalandırarak cezaevine gönderdi" dedi.


Hakim Mehmet Cengiz, delillerin toplanmış olması, kaçma şüphesininin bulunmaması üzerine Şahin'in tutuksuz yargılanmasına karar verdi.


TCK'nın 301'inci maddesi ne diyor?


(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

İnternet haber



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs