En Sıcak Konular

''Arka plandakilerin kökünü kurutmalıyız''

12 Nisan 2015 14:26 tsi
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ağrı'daki terör saldırısıyla ilgili, "Millet ve ülke olarak arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onların kökünü kurutmalıyız" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya geldi.
 
Türkiye'nin sahip olduğu kaynak ve imkanları henüz çok düşük oranda değerlendirebildiğini, ülkenin artık hızlı büyüme dönemleri yaşayamayacağını iddia edenlerin Türkiye'yi iyi tanıması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Ancak ucundan dokunduğumuzda bu hale geldik. Türkiye bir yanardağ gibi. Henüz dağın altında patlamamış, kaynayan bir enerji var" dedi.
 
Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Karşılığı olmayan gelirle tüketme alışkanlığının son kalıntıları yüzde 150 enflasyonlardan 70'lere, 30'lara ve inşallah bu sene sonu itibarıyla yüzde 5'ler seviyesine gelecek. Bunu bir anda, 'tık' diye ortadan kaldıramıyorsunuz." 
 
Cari açık performansı

 
Türkiye'nin cari açık rakamlarını sağlıklı bir şekilde anlatamadıklarını dile getiren Zeybekci, cari açığın yüzde 5,7 olmasına rağmen finansman ihtiyacı duyan cari açığın yüzde 4,6 olduğunu belirterek, "Yüzde 4,6 cari açık, Türkiye için endişe edilmesi gereken bir açık değil. Hatta yok diyebileceğimiz bir cari açıktır. Kaldı ki bu sene ocak ve şubattaki verilere baktığımızda yıl sonunda cari açığın yüzde 4'ler seviyesine geldiğini göreceğiz" şeklinde konuştu.
 
İran ve Rusya ile ticaret
 
Zeybekci, Türkiye'nin İran ile ve Rusya ile TL ve bu ülkelerin para birimleriyle dış ticaret yapması konusunda bankacılık sistemlerinin çalışma yürüttüğünü, özellikle enerji ithalatının bir bölümünün karşılıklı para birimleriyle yapılmasını hedeflediklerini anlattı.
 
"Kurun seviyesine piyasa karar versin"
 
Aşırı değerli TL'nin ülkede üretimi, sanayiyi öldüreceği görüşünü aktaran Zeybekci, "Şu anda kurla ilgili piyasa ne karar verirse, nerede denge sağlanırsa doğru seviye orasıdır. Merkez Bankası'nın müdahalesine gerek olmadığını hep söyledim" dedi.
 
İstikrarsızlık beklentisi
 
Seçim sonrasına ilişkin bir ankette vatandaşın çok büyük bir oranda iktidar değişikliği veya ekonomik istikrarsızlık beklenmediğinin görüldüğüne dikati çeken Zeybekci, 'risk varsa rızk vardır' diyen dalgalanmalardan kazanç sağlayan kesimin seçim öncesini bir fırsat gördüğünü savundu. "Bu süreçte çok çirkin şeylerin deneneceğini bilmenizi istiyorum, belden aşağı bir şekilde ahlaksızca bir çok şeyin deneneceğini, yapılacağını tahmin ediyoruz, bundan endişe ediyoruz" diye konuştu.
 
Ağrı'daki terör saldırısı
 

Ağrı'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili soru üzerine Zeybekci, saldırının son derece üzücü olduğunu, bu coğrafyada kardeşlik istediklerini, "bir kaç soysuz hariç" bu ülkedeki insanların tamamının huzur ve barış istediğini belirtti.
 
İnsanları tehdit ederek oy alanların demokratik bir ortamda barış ve kardeşlik dönemine girildiğinde varlıklarını kaybedeceklerini bildiklerini dile getiren Zeybekci, şöyle konuştu:
 
"Bu topraklarda sebebi ne olursa olsun ölen çocukların anaları bu vatanın analarıdır. Onların döktükleri gözyaşları da bu vatanın analarının gözyaşlarıdır. Biz millet ve ülke olarak arka plandaki oyuncuları mutlaka bulup onların kökünü kurutmamız lazım."

aa


Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs