En Sıcak Konular

'Küba ABD için bir tehdit değildir'

12 Nisan 2015 09:21 tsi
'Küba ABD için bir tehdit değildir' ABD Başkanı Obama, Küba'nın ABD için bir tehdit olmadığını belirterek, "Küba ile ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama, ABD’nin Küba politikasında değişikliğe gitmesinin hem ABD’de hem de Küba’da büyük bir çoğunluk tarafından desteklediğini belirterek, "Küba ile ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz" dedi.
 
ABD Başkanı Obama, Panama’da düzenlenen Amerika Devletleri Zirvesi’nin ardından başkent Washington'a hareketinden önce basın toplantısı düzenledi.
 
Obama, Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile zirve kapsamındaki "tarihi" görüşmesiyle ilgili bir soru üzerine, “Raul Castro ile aramda çok samimi ve verimli bir görüşme yaptım" ifadesini kullandı.
 
Castro ile daha önce iki kez telefonda bir kez de bugün yüz yüze görüşme gerçekleştirdiğini bilgisini veren Obama, "Toplumun nasıl yönetilmesine dair farklı görüşlerimiz var. Castro’ya demokrasi, insan hakları, toplanma özgürlüğü ve basın özgürlüğü konularında sesimizi yükseltmeyi sonlandırmayacağımızı doğrudan ilettim" diye konuştu. 
 
Küba’nın da ABD politikalarına yönelik kaygılarını dile getirmeye devam edeceğini belirten Obama, iki ülkenin diplomatik ve ekonomik ilişkilerinin normalleştirilmesi çabalarının devam edeceğini kaydetti. Obama, "Küba ile ilişkilerimizi normalleştirmeye devam edeceğiz" dedi.
 
"Küba’da rejim değişikliği peşinde değiliz" diyen Obama, "Biz ne yaparsak yapalım, Küba’ya bir değişim geliyor" ifadesini kullandı.
 
Obama, Küba ile on yıllardır işlemeyen bir politikanın ardından yeni bir şey denemek istediklerine vurgu yaparak, Küba’nın ABD için bir tehdit oluşturmadığının altını çizdi. ABD için terör örgütü DAEŞ’in, İran’ın nükleer silah elde etmesinin, Yemen ve Libya’daki silahlı grupların ve Boko Haram’ın tehdit oluşturduğuna vurgu yapan Obama, "Küba, ABD için bir tehdit değildir" açıklamasında bulundu.
 
Washington ile Havana’da karşılıklı elçiliklerin açılması noktasında Küba tarafında şu anda bazı endişeler bulunduğu belirten Obama, bu noktada bir çerçeve belirlediklerini ancak detayların önemli olduğunu dile getirdi.
 
Obama, Castro ile görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanlığının Küba’nın teröre sponsor olan ülkeler listesinden çıkarılmasının ele aldıklarını ve bu noktadaki kararını ilerleyen günlerde vereceğini belirterek, Washington’a dönüşte bakanlığın tamamladığı değerlendirmeyi inceleme imkanı bulacağını ifade etti.
 
Panama'daki zirve kapsamında, elli yıl sonra ilk kez bir ABD Başkanı ile Küba Devlet Başkanı yüz yüze görüşme yaptı. ABD Başkanı Barack Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro, bugün ilk kez bir araya gelmişlerdi.
 
ABD’de 2016 Başkanlık seçimleri
 
Bu arada, Obama, ABD’de 2016'da yapılacak Başkanlık seçimleri ile ilgili olarak da eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın 2016 yılı seçimlerinde seçilmesi halinde "mükemmel bir başkan" olacağını söyledi.
 
İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma
 

Obama, İran'la nükleer müzakerelerde varılan uzlaşıyla ilgili olarak da "Eğer anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde edeceği yolları engelleyeceğinden tatmin olmazsak, biz bu anlaşmayı imzalamayacağız" dedi.
 
Herkesin niçin bu denli başarısızlık beklentisi içerisinde olduğunu anlamadığını belirten Obama, "Anlaşmaya karşı çıkanlar, nasıl iyi bir anlaşmaya varacağımızdan ziyade nasıl iyi anlaşma elde edemeyeceğimize odaklanmış durumdalar" şeklinde konuştu.
 
Obama, "Anlaşma olmaması halinde ise her zaman söylediğim şey, bizim geriye dönme ihtimalimizin olduğudur" ifadesini kullandı.

aa

 

Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,525 µs