En Sıcak Konular

Ayasofya'da 85 yıl sonra Kur'an okundu

10 Nisan 2015 18:51 tsi
Ayasofya'da 85 yıl sonra Kur'an okundu Peygamberimiz Hz. Muhammed'in doğumunun 1444. yılında ilk kez gün yüzüne çıkan eserlerin yer aldığı sergi Ayasofya Müzesi'nde ziyarete açıldı.

Açılışta tarihi bir olay yaşandı ve program İmam Hatib Ali Tel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Hatip Tel'in tilaveti Ayasofya'nın iç kısmında 85 yıl sonra okunan ilk Kur'an-ı Kerim olarak kayıtlara geçti.

Hz. Muhammed'in doğumunun 1444. yılında, 2015 Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, "Doğumunun 1444. Yılında Hz. Peygamber" temalı Aşk-ı Nebi Ayasofya Sergisi açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen, yurt içi ve dışından hattatların ilk kez gün yüzüne çıkan eserlerinin yer aldığı serginin Ayasofya Müzesi'ndeki açılış töreni, Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Hz. Muhammed'in doğumunun 1444. yılında, 2015 Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında, "Doğumunun 1444. Yılında Hz. Peygamber" temalı Aşk-ı Nebi Ayasofya Sergisi açıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen, yurt içi ve dışından hattatların ilk kez gün yüzüne çıkan eserlerinin yer aldığı serginin Ayasofya Müzesi'ndeki açılış töreni, Ankara'daki Ahmet Hamdi Akseki Camisi İmam Hatibi Ali Tel'in Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açıldı. Böylelikle 85 yıl sonra yeniden Ayasofya duvarları Kur'an-ı Kerim sesleriyle doldu.
 
Törende konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, mirasçısı oldukları geçmişin ve medeniyetin ancak aşk ve sevgi üzerinden okunabileceğini söyledi. Söz konusu tarihi bazılarının kılıç, kalkan, top ve tüfek üzerinden okuyabileceğini belirten Görmez, tarihin sadece aşk, sevgi ve sevdayla anlaşılabileceğini aktardı.

Görmez, açılacak serginin de ancak bu aşkla okunabileceğine dikkati çekerek, "Bizim muhabbetimizin kaynağı elbette efendiler efendisi Muhammed Mustafa'dır. Şu kısacık ömürlerimizde Rabbimizin bizden istediği önemli bir şey var; ruhlarımızı, beden ülkesine gömmemektir. İmanın, inancın, vahyin, yaratıcı kudretin ve onun gönderdiği bütün peygamberlerin bize kazandırmak istedikleri asıl özgürlük, ruhlarımızı beden ülkelerimize gömmekten kurtarmaktır" diye konuştu.

Söz konusu özgürlüğün ancak imanla gerçekleşeceğini vurgulayan Görmez, şöyle devam etti: "Bugün İslam dünyası zarif ve ince duygudan, yüce ulvi sevgiden, derin metafizik muhabbetten mahrum kaldı biliyor musunuz? Onun için bugün İslam sanatkarlarının bize kazandırmak istedikleri hasletler aslında bunlardır. Onun için hep birlikte bu ulu mabedin kubbesi altında, yeniden gönül dünyamıza dönüp, ruhumuzu beden ülkesinin makberlerinden kurtarmak için çaba göstermek zorundayız. Bu da ancak imanla, sevgiyle, muhabbetle olur. Bu tür güzel çalışmalara öncülük eden bütün sanat büyüklerimize, hattatlarımıza, müzehhiplerimize, müzehhibelerimize, en kalbi şükranlarımı arz ediyorum."

Görmez, konuşmasında bu yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerine ilişkin değerlendirmelere de yer verdi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin de İstanbul'un ve Ayasofya'nın övülmüş mekanlar olduğunu anlatarak, Anadolu coğrafyasındaki Hz. Peygamber sevgisinden bahsetti. Anadolu insanının Hz. Muhammed'i hiçbir zaman yalın ismiyle anmadığına dikkati çeken Şahin, Türk insanının Hz. Peygambere saygıda çok hassas olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun'un da selamlama konuşması yaptığı açılışa, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran da katıldı. Konuşmaların ardından katılımcılarla serginin açılış kurdelesini kesen Görmez, daha sonra sergiyi gezdi. Mehmet Çebi koleksiyonundan 63 eserin yer aldığı sergi, 10 Haziran'a kadar açık kalacak.

aa



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs