En Sıcak Konular

Cari açık düşmeye devam ediyor

10 Nisan 2015 12:16 tsi
Türkiye'nin yıllıklandırılmış cari açığı şubat ayında 42,8 milyar dolarla 51 ayın en düşük seviyesine geriledi.

AA muhabirinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, şubat ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 azalarak 3,3 milyar dolardan 3,2 milyar dolara geriledi.
 
Yıllıklandırılmış cari açık şubatta geçen yılın aynı aynına göre yüzde 31,5 azalarak 42 milyar 822 milyon dolarla, 2010 Aralık döneminden bu yana gördüğü en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayındaki cari açık, hükümetin 2015-2017 dönemi için açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) 2015 yılı geneli için hedeflenen 46 milyar dolarlık cari açığın altında hareketini sürdürüyor.
 
Geçen yılın tamamında 46 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen cari açık, gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 5,6'sına denk gelirken, şubatta cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 5,3'e geriledi.
 
Analistler, ekonomi yönetiminin aldığı makroihtiyati tedbirler, petrol fiyatlarındaki düşüş ve altın ithalatının gerilemesiyle cari açığın düşüş eğilimini devam ettireceğini ve yıl sonunda 37 milyar dolar düzeyine ineceğini tahmin ediyor.
 
Yıla pozitif bir başlangıç yapan cari açığın, yılın ikinci ayında 3,2 milyar dolar ile piyasa beklentilerinin sınırlı üzerinde geldiğini ifade eden analistler, bunun cari dengedeki iyileşme görünümünü bozacak kalıcı bir gelişme olmadığını belirtiyor.
 
Cari açıktaki sınırlı yükselişin doğrudan yatırımlar kalemi altında yer alan 396 milyon dolarlık kar transferinden kaynaklandığını aktaran analistler, dolayısıyla bunun bir trend değişikliğinden ziyade, dönem dönem gerçekleşen bir döviz hareketi olarak görülmesi gerektiğine işaret ediyor.
 
 AA Finans Beklenti Anketine katılan ekonomistler cari açığın yıl sonunda 37 milyar dolar olacağını tahmin ederken, ekonomistlerin en yüksek ve en düşük yıl sonu cari açık beklentileri sırasıyla 41,5 milyar dolar ve 33 milyar dolar düzeyindeydi.

aa


Bu haber 438 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,579 µs