En Sıcak Konular

IŞİD'i Saddam'ın adamları yönetiyor

9 Nisan 2015 09:02 tsi
IŞİD'i Saddam'ın adamları yönetiyor Washington Post'un haberine göre IŞİD'in neredeyse bütün yöneticileri Iraklı. IŞİD örgütünü yönetenlerin Saddam Hüseyin dönemindeki üst düzey askeri ve siyasi isimlerin olduğu belirtildi.

Terör örgütü IŞİD'in Irak ve Suriye'de ilerleyişini durdurmak için ABD başta olmak üzere 60'a yakın ülke seferber olmuş durumda. Geçen hafta Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in memleketi Tikrit, IŞİD'in elinden geri alındı. Irak ordusunun bir sonraki hedefi Musul olacak. Suriye'de ise IŞİD, son olarak 18 bin Filistinlinin bulunduğu Şam'daki Yermuk Kampı'nı ele geçirdi. Örgüt ayrıca Rakka kenti başta olmak üzere Suriye'de birçok bölgeyi elinde tutuyor.

KİMLİKLERİNİ GİZLİYOLAR

ABD'nin Washington Post gazetesi ise 10 bini yabancı olmak üzere 30 binden fazla militanı olduğu düşünülen IŞİD hakkında bir yazı dizisine başladı. IŞİD'in köklerinin ve yönetim şeklinin araştırıldığı dizinin ilk bölümünde örgütün arkasındaki gizli eller gün yüzüne çıkarıldı. Belgelere ve uzmanlara dayandırılan bilgilere göre IŞİD'in yönetim kadrosundaki isimlerin neredeyse tamamı Iraklı. Bu noktada da Saddam Hüseyin'in Baas rejiminde askeri ve istihbarat makamlarında bulunan Iraklı eski yöneticiler IŞİD'i yönetiyor.

Haberde Ebu Hamza kod ismini kullanan eski bir IŞİD militanının görüşlerine yer verildi. IŞİD'in Irak koluna katıldığını anlatan Hamza, kendilerine sürekli maskeli kişilerin emirler verdiğini aktardı. Üst düzey yönetici olduktan sonra kimlikleri herkesten saklanan bu kişilerin hepsinin Iraklı olduğunu öğrenen Hamza, "İslam'a göre davranmadıkları için IŞİD'den ayrıldım" dedi. Haberde IŞİD'i yöneten Saddam'ın eski adamlarına "emir" veya "prens" denildiği belirtildi. Saddam Hüseyin'in ünlü Devrim Komuta Konseyi'nde yer alan isimlerin sahaya inmedikleri ancak IŞİD militanlarına merkezlerden komutanlık yaptıkları kaydedildi. Ayrıca savaşan militanlardan da Iraklıların olmadığı yabancı ülkelerden gelenlerin sıcak çatışmalara gönderildiği belirtildi.

400 BİN ASKER ORDUDAN ATILMIŞTI
 

Washington Post'un haberine göre, ABD'li yetkililer, Irak işgalinin ardından Saddam Hüseyin yönetiminin önemli isimlerinin El Kaide'ye katıldığından haberdardı. Fakat bu kadronun yeni bir oluşum ortaya koyacağı, yani IŞİD gibi bir örgütte kilit görevler üstleneceği öngörülemedi. Haberde Saddam'ın siyah maskeli halde kafa keserek infazlar gerçekleştiren 'Fedailer' birliği örnek gösterildi. 'Fedailer' ve IŞİD'in infazları arasındaki benzerliklere dikkat çekildi. ABD'nin Irak'ta uyguladığı politikaların da IŞİD'i beslediği belirtildi. Baas rejiminin devrilmesinden sonra ABD'nin Irak'a atadığı Geçici Koalisyon Yönetimi Başkanı Paul Bremer'ın, 400 bin Irak askerinin orduyla ilişiğini kestiği ve bu askerlere emekli maaşı da ödenmediği hatırlatıldı. Silahlarıyla birlikte ordudan ayrılan bu kişilerin de terör örgütlerine katıldığı vurgulandı.

 



Sabah



Bu haber 1,140 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,601 µs