En Sıcak Konular

ABD'nin Irak'ı üçe bölme projesi

20 Eylül 2007 08:18 tsi
ABD'nin Irak'ı üçe bölme projesi Irak'taki 30 bin Amerikan askerinin yakın gelecekte geri çekilmesi tartışmaları sürerken ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, Amerikan Tribune Media Services gazetesine yazdığı makalesinde Irak'ın üçe bölünmesini önerdi. Sebep olarak ise...

Irak'taki 30 bin Amerikan askerinin yakın gelecekte geri çekilmesi tartışmaları sürerken ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger Irak'ın üçe bölünmesini önererek, ''Bağdat'ın şu anki yapısının ulusal uzlaşmayı sağlayamayacak olması muhtemel. Daha akıllıca bir hareket 3 ana bölgeye odaklanmak ve her birine teknokratik, verimli ve insancıl yönetimler kurmak olur'' dedi.

Amerikan Tribune Media Services gazetesine yazdığı makalesinde Kissinger, Irak'taki son durumu ve Amerikan yönetiminin yapması gerekenleri yazdı.

Henry Kissinger, Amerikan askerlerinin Irak'tan ani çekilmesiyle Ortadoğu'nun karışacağını söyledi. ''Evdeki hesap Irak'a uymaz'' diyen eski Bakan, Washington'un Irak hükümetinden destek görmediğini iddia etti.

Bush yönetimi üzerinde büyük etkisi olan ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in makalesi şöyle:

- ''Irak politikasında anlamlı bir tartışmanın sınırını iki gerçeklik belirliyor: 1-Savaş sadece askeri yolla bitirilemez. 2-Ama radikal cihatçı mücadelenin hiç cephe tanımadığı düşünüldüğünde savaş alanından çekilerek savaşı "bitirmek" de mümkün değildir.

- Irak'tan aniden çekilme savaşı bitirmeyecek; onu sadece başka bir tarafa yönlendirecektir. Irak içinde, mezhepsel mücadele soykırım oranını arttırabilir; terörist yuvası alanlar tekrar ortaya çıkabilir.

'TÜRKİYE – İRAN KÜRTLERİ SIKIŞTIRIR'

- Amerika'nın tahttan çekilmesiyle Lübnan, İran'ın müttefiki Hizbullah içinde söz sahibi olabilir; bir Suriye-İsrail savaşı veya İsrail'in radikal kuşatmayı kırmak amacıyla İran'ın nükleer tesislerine bir saldırı düzenlemesi olası; Türkiye ve İran muhtemelen Kürt özerkliğini sıkıştıracaklar ve Afganistan'daki Taliban hız kazanacak.

- "Acele" çekilmeyle kastedilen de bu. Amerika Birleşik Devletleri'nin Irak'ın içinde veya dünyanın genelinde olaylara şekil verme yeteneğini kaybettiği bir çekilme.

- Irak'ta uygun askeri birlik seviyesi evde yapılan siyasi uzlaşmayla belirlenemez. Eğer askeri birliklerin sayısını azaltma Amerikan siyasetinin tek belirleyicisi olursa, siyasi, askeri ve psikolojik yapı çökene kadar her çekilme daha fazlasının talep edilmesine yol açacaktır.

- Irak'ta uygun bir strateji için siyasi olarak yön bulmak gereklidir. Ama siyasi boyut askeri stratejinin bir müttefiki olmalıdır, ondan geri çekilen değil... (...) Sembolik çekilmeler aslında halkın endişelerini yatırmaya yönelik olabilir.

- Bazıları en iyi siyasi sonuca tamamen geri çekilmeyle ulaşılabileceğini söylüyor. Sonuçta, yine siyasi liderler sadece umdukları değil, ayrıca korkmaları gereken şeyler için de sorumlu tutulacaklar.

- Ortadoğu tarihinde tahttan vazgeçmenin etkili olduğunu gösteren bir örnek yok. Bu tarz bir harekette ısrar edenler, eğer ani bir çekilmenin uzmanlar ve diplomatlar tarafından öngörülen korkunç sonuçları gerçekleşirse, ne önereceklerini belirtmelidirler.

ABD ORDUSUNUN ÖNDERLİĞİ

- Kayıp etken bir geri çekilme takvimi değil ama askeri stratejiye bağlı siyasi ve diplomatik bir yapıdır. Sorun Arap veya Müslüman toplulukların demokratik olup olamayacağı değil; Amerikan siyasi sürecinin dayanacağı bir zaman aralığında Amerikan ordusunun önderliğini kabul edip etmeyecekleridir.

- Ulusal uzlaşma için Amerikan teşviki Batı deneyiminden kaynaklanan anayasal ilkelere dayanıyor. Ama binlerce yıllık etnik ve mezhepsel çatışmaların mirasıyla parçalanmış, Amerikan askeri birliklerin yarattığı yapay ülkede buna 6 aylık bir periyotta ulaşmak imkansız.

- Amerikalıların çoğu içişlerine karışma kararına karşı çıksa da, ABD Amerikan taahhütlerini küresel anlamda uygulamak için şu anda Irak'ta ve Bağdat hükümetinden de destek görmüyor.

3 ANA BÖLGEYE ODAKLANMA

- Seçilen meclis üyeleri mezhep bazında seçildiği için Bağdat'ın şu anki yapısının ulusal uzlaşmayı sağlayamayacak olması muhtemel. Daha akıllıca bir hareket 3 ana bölgeye odaklanmak ve her birine teknokratik, verimli ve insancıl yönetimler kurmak olur. Şiddet seviyesinde düşüşe, yasalarda ilerlemeye ve işleyen piyasalara sebep olan daha etkili bölgesel hükümet bir süre sonra Irak halkına ulusal uzlaşma için fırsat verir. Özellikle hiçbir bölge bir diğerine isteklerini şiddet yoluyla kabul ettirecek kadar güçlü olmadığında.

- Bunda başarısız olunduğunda, ülke şu anda zaten var olan Kürt bölgesi gibi özerklik adı altında parçalara bölünmeyi gerçekleştirebilir. Bu manzara Bağdat politik güçlerinin uzlaşmayı sağlamak amacıyla harekete geçmelerini sağlayabilir.

- Irak krizini çözmek için ikinci ve en son yol uluslararası diplomasiden geçiyor. Bugün ABD bölgede askeri, siyasi ve ekonomik güvenliği sağlamada en fazla yükü taşıyor.

- Ama pek çok ülke kendi iç güvenliklerinin ve bazı durumlarda, ayakta kalmalarının Irak'taki sonuç tarafından etkileneceğini biliyor ve durum kontrolden çıktığında tahmin edilemeyen risklerle yüzleşecekleri endişesini paylaşıyorlar.

- Bu pasiflik daha fazla süremez. Diğer ülkelerin endişelerini gidermek için en iyi yol sivil bir toplumun oluşturulmasında rol almaktır. Bizim bunu geliştirmemiz için en iyi yol bu yapılanmayı aşama aşama çok yönlü bir yönetim altında uluslararası bir katılıma dönüştürmektir.

'BM FAYDALI OLABİLİR'

- Bu amaçlara tek bir hareketle ulaşmak mümkün değildir. Irak'taki askeri sonuç uluslararası kabullenmeye ve şartlarına dair bazı uluslar arası uygulamalara yansıtılacaktır. Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin de dahil olduğu, Irak'ın komşularının uluslar arası konferansı bunun için muhtemel bir toplantı ortamı oluşturdu. Böyle bir politik sonucu desteklemeyi üstlenen Birleşmiş Milletler faydalı olabilir. Böyle bir strateji Amerika'nın askeri varlığını uzun vadede azaltmak için en uygun yoldur.

- İki şart yerine gelmedikçe bu amaçlar gerçekleştirilemez: ABD destekleyenlerinin güvenebildiği ve hasımlarının ciddiye almak zorunda kalacağı bir bölgede varlığını sürdürmelidir. Ve hepsinin ötesinde, ülke iki taraflılığın bir taktik de bir ihtiyaç haline geldiğini kabul etmelidir.''

dunyabulteni



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,118 µs