En Sıcak Konular

İran çözümü Türkiye'de arıyor

9 Nisan 2015 08:13 tsi
İran çözümü Türkiye'de arıyor İran, TANAP'tan hisse almak için Azerbaycan'la temasa geçti. Projenin yüzde 30'u Türkiye'nin elindeyken İran'ın da katılması enerji haritasının Türkiye lehine değişmesi açısından önemli...

Son dönemin en büyük enerji projelerinin başında gelen TANAP'ın temeli geçtiğimiz ay içinde Kars'ta atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Azeri ve Gürcü Devlet Başkanları'nın da katıldığı tören enerjide yeni bir döneme işaret ediyor. Söz konusu projenin hayata geçmesiyle Avrupa, Hazar gazına kavuşurken, Türkiye de bölgenin enerji haritasının tam kalbine yerleşecek.  

2018'DE İLK GAZ

TANAP'ın yüzde 58'i Azeri şirket SOCAR'ın elinde. BOTAŞ'ın yüzde 30'luk hisse sahibi olduğu projenin geri kalan yüzde 12'si ise enerji devi BP'ye ait. İlk etapta 2018 yılı Haziran ayında 16 milyar metreküp gaz akışı sağlanacak olan 1.850 kilometrelik projeden Türkiye 6 milyar metreküp gaz alacak. Hatta taşınacak olan kalan 10 milyar metreküplük bölüm ise planlanan TAP Projesi aracılığıyla 2020 başından itibaren Avrupa’ya ulaştırılacak.  

BAŞKA ALTERNATİFİ YOK

TANAP, yeni ülkelerin katılımıyla çok daha büyük bir ölçeğe erişebilir. Hatta katılması beklenen ilk ülke ise İran. Bölgede en yüksek gaz rezervine sahip ülkelerin başında gelen İran, bugün yaptırımlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Gazı Avrupa pazarına ulaştırmak isteyen İran'ın tek alternatifi ise TANAP olarak öne çıkıyor.  

Uygun teklife satarız

Azerbaycan enerji devi SOCAR'ın Başkanı Rövnag Abdullayev de bunu doğrulayarak, "Eğer uygun bir teklif gelirse hisse satmayı düşünüyoruz" ifadesini kullandı.  

Türkmenistan ve Irak da var

TANAP'A olan ilgi sadece İran'la da sınırlı kalmıyor. Hatta Türkmen gazının projeye dahil edilmesiyle ilgili de bürokratik çalışmalar devam ederken, geleceğin Suudi Arabistan'ı olarak gösterilen Kuzey Irak'ın da yakın zamanda projeye dahil olabileceği yönünde iddialar devam ediyor.

Ne kadar rezervleri var?

TANAP'IN ana doğalgaz sağlayıcısı Azerbaycan’da 3.35 trilyon metreküplük kanıtlanmış rezerv bulunuyor. Irak’ta 3.6 ve İran’da ise kanıtlanmış rezervler 33.8 trilyon metreküp. İran haricinde ayrıca Türkmenistan’da da 17.5 trilyon metreküp rezerv kanıtlandı.

Akşam

Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs