En Sıcak Konular

Barzani'nin görev süresi yasayla uzatılıyor

8 Nisan 2015 13:22 tsi
Mesut Barzani, KDP'nin girişimiyle iki yıl daha başkanlık koltuğunda oturacak. KDP'den sonraki en güçlü iki partisi KYB ve Goran Hareketi düzenlemeye destek veriyor; ancak bundan sonra başkanın meclis tarafından seçilmesini istiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin görev süresi iki yıl daha uzatılacak.

Alınan bilgiye göre 2005 yılından beri Bölgesel Başkan olan Barzani'nin, 20 Ağustos'ta görev süresi bitecek. Barzani, IKBY Parlamentosu'nun alacağı yeni kararla 2 yıl daha başkanlık koltuğunda kalacak. Yarı parlamenter sistemle yönetilen Kürt bölgesinde halihazırda başkanı halk seçiyor.

Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) bundan sonraki başkanlık seçimlerinin de halk oyuyla yapılmasını istiyor. Ancak bölgenin KDP'den sonraki en güçlü iki partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Goran Hareketi, Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına sıcak baksalar da bazı şartlar öne sürüyor. Her iki siyasi parti, parlamenter sistemin daha iyi işleyeceği gerekçesiyle "bölgesel başkan"ın bundan sonra mecliste seçilmesinde ısrar ediyor. Bunun için yerel anayasada değişikliğe gidilmesi isteniyor.

KDP Milletvekili Ali Halo, başından beri bölge başkanının halk tarafından seçilmesini savunduklarını belirterek, "Bu uygulandı ve başarılı da oldu. Mesut Barzani yüzde 70 oy alarak başkan oldu. Ancak Kürdistan bölgesinin içinden geçtiği hassas süreçten dolayı başkanın halk tarafından seçilmesinde ısrarcı değiliz. Eğer bölge başkanının meclis tarafından seçilmesi gerektiği yönünde bir kanaat oluşur ve mecliste oylamaya sunulursa kabul edilebilir" dedi.

Goran Hareketi Milletvekili Mahmut Hacı Ömer de "Bizim savunduğumuz temel düşüncelerden birisi başkanlığın meclis tarafından seçilmesidir. Bize göre en uygunu parlamenter sistemdir. Kürdistan'da yarı parlamenter bir sistem var. Bölge başkanı meclis tarafından seçilir ve gerekli anayasa değişiklikleri yapılırsa o zaman tam parlamenter sisteme geçmiş oluruz. Bu şekilde demokratik düzenin daha çok ilerleyeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

KYB Milletvekili Revaz Faik ise parlamenter sistemde ısrarcı olacaklarını söyledi. Faik, bunun için Barzani'nin, halk tarafından değil, mecliste seçilmesini istediklerini belirtti.

10 YILDIR BAŞKAN

İlk olarak 2005 yılında meclis tarafından 4 yıllığına başkanlığa seçilen Barzani, 2009'da halk oylamasıyla ikinci kez başkanlığa seçilmişti. İkinci dönemi 2013'te dolan Barzani'nin görev süresi meclisin kararıyla 2015 ağustosuna kadar uzatılmıştı. Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına dönemin muhalefet partisi Goran Hareketi sert tepki göstermişti. Ancak artık iktidarın ortağı olan Goran Hareketi ve diğer siyasi partiler, DAEŞ şiddeti ve ekonomik kriz nedeniyle Barzani'nin "bölgesel başkan" olarak kalmasına destek veriyor. 

Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs