En Sıcak Konular

Bahar yorgunluğundan kurtulma formülü

8 Nisan 2015 12:44 tsi
Bahar yorgunluğundan kurtulma formülü Her mevsimin hastalığı farklı. Kış; üst solunum yolları, yaz; sindirim enfeksiyonları, bahar da yorgunluk mevsimi. Yani bu bahar da her bahar olduğu gibi çoğumuz yorgun, bitkin ve isteksiziz. İşte yorgunluktan kurtulmanın formülleri.

Ba­har yor­gun­lu­ğu, ik­lim de­ği­şik­li­ği­nin vü­cut­ta oluş­tur­du­ğu yor­gun­luk his­si ola­rak ta­nım­la­na­bi­lir. As­lın­da bir­çok ne­de­nin bir ara­ya ge­lip oluş­tur­du­ğu bir tab­lo. Yor­gun­luk his­si­nin ya­nın­da uy­ku dü­zen­siz­li­ği, iş­tah azal­ma­sı, kas kramp­la­rı, ek­lem ağ­rı­la­rı sık rast­la­nı­lan be­lir­ti­ler.

İs­tan­bul Flo­ran­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si­'n­den, İç Has­ta­lık­la­rı Uz­ma­nı Dr. Bü­lent Yar­dım­cı adım adım ba­har yor­gun­lu­ğu ile mü­ca­de­le yol­la­rı­nı an­lat­tı.

Suç­lu me­te­oro­lo­ji mi?

Hal­siz­lik ne­den­le­ri­nin ba­şın­da me­te­oro­lo­jik et­ki­ler ge­lir. Mev­sim ge­çiş­le­ri ön­ce­lik­le hor­mo­nal sis­te­mi­mi­zi et­ki­ler. Vü­cu­dun ye­ni çev­re­sel de­ği­şik­lik­le­re alış­ma­sı ve hor­mo­nal sis­te­min ye­ni­den den­ge­ye gir­me­si za­man alır. Bu du­rum çev­re­ye uyum sağ­la­ma­mı­zı zor­laş­tı­ra­rak dış et­ken­ler­den da­ha ça­buk et­ki­len­me­mi­ze ne­den olur. Kir­li ha­va, ha­va­da­ki elek­trik yü­kü­nün ar­tı­şı ve iyon de­ği­şik­lik­le­ri de yor­gun­luk his­si­ne ne­den olan di­ğer et­ken­ler­dir. Ani ısı de­ği­şik­lik­le­ri ise adap­tas­yon sis­te­mi­mi­zi zor­la­dı­ğı için mev­sim ba­şın­da bi­zi en çok et­ki­le­yen ne­den­ler­den bi­ri­si­dir.

Kim­ler­de da­ha çok gö­rü­lür?


Mev­si­min ruh­sal et­ki­le­ri en az fi­zik­sel de­ği­şik­lik­ler ka­dar önem­li. Özel­lik­le yo­ğun ça­lı­şan, stre­si yük­sek ve dep­res­yo­na eği­li­mi olan­lar­da yor­gun­luk his­si olu­şa­bi­lir. As­lın­da, ba­har yor­gun­lu­ğu­nun bü­yük şe­hir­ler­de ya­şa­yan­lar­da, çev­re kir­li­li­ği­nin yo­ğun ol­du­ğu böl­ge­ler­de, dü­zen­siz ve stres­li ya­şa­ma sa­hip olan bi­rey­ler­de, kö­tü bes­le­nen­ler­de da­ha sık gö­rül­dü­ğü­nü söy­le­ye­bi­li­riz. Göz­den ka­çı­rıl­ma­ma­sı ge­re­ken ba­har yor­gun­lu­ğu tab­lo­su­nun uzun sür­me­di­ği, sü­rek­li yor­gun­luk ve ge­nel du­rum bo­zuk­lu­ğu varsa bir an ön­ce dok­to­ra baş­vu­rul­ma­sı gerektiğidir.

Vi­ta­min dün­ya­sın­dan des­tek alın!

Des­tek­le­yi­ci vi­ta­min ve ilaç­lar en çok me­rak edi­len ko­nu­lar­dan bi­ri­si­dir. Ge­rek­ti­ğin­de bu ilaç­lar kul­la­nı­la­bi­lir. Özel­lik­le do­ğal ilaç ola­rak bi­li­nen des­tek ürün­le­ri kul­la­nı­mı­nın çok art­tı­ğı gü­nü­müz­de bun­la­rın ço­ğun­luk­la kon­trol­süz kul­la­nıl­dı­ğı­nı gör­mek­te­yiz. Han­gi des­tek ürü­nü olur­sa ol­sun dai­ma dok­to­ra da­nı­şı­la­rak kul­la­nıl­ma­sı da­ha sağ­lık­lı ola­cak­tır.

Yorgunlukta acil eylem planı

İlk ya­pıl­ma­sı ge­re­ken şey, bes­len­me dü­ze­ni­nin ayar­lan­ma­sı. Ön­ce­lik­le bes­len­me­de­ki seb­ze ve mey­ve mik­ta­rı art­tı­rıl­ma­lı, yağ mik­ta­rı dü­şü­rül­me­li. Bir öğün­de çok mik­tar­da ye­mek ye­ri­ne, ara öğün­le­rin ol­du­ğu dü­zen­li bir bes­len­me prog­ra­mı uy­gu­lan­ma­lı. Kat­kı mad­de­li, ka­lo­ri­li, tuz ve yağ­dan zen­gin, pas­ta, kek, cips, vb. gı­da­lar­dan uzak du­rul­ma­lı. Gli­koz içe­ren tat­lı yi­ye­cek ve içe­cek­ler az tü­ke­til­me­li, ye­ter­li sı­vı tü­ke­til­me­li­dir.  


Stres­le baş et­mek!

Fi­zik­sel de­ği­şim­le­rin ya­şan­dı­ğı mev­sim dö­nüm­le­rin­de sı­kın­tı his­si ve dep­res­yo­na eği­lim ar­tar. Stre­si azal­ta­bi­le­cek spor fa­ali­yet­le­ri, sos­yal ak­ti­vi­te­ler ve dış or­tam­da da­ha çok za­man ge­çir­mek ya­rar­lı­dır.

Her şeyin başı iyi bir uyku

Uy­ku dü­ze­ni­nin sağ­lan­ma­sı di­ğer önem­li bir ko­nu. Her­ke­sin ih­ti­ya­cı olan uy­ku mik­ta­rı fark­lı­dır. Ba­harda uy­ku dü­ze­ni bo­zu­la­bi­lir. Az uyu­mak ka­dar, aşı­rı uy­ku du­ru­mu da ken­di­mi­zi da­ha kö­tü his­set­me­mi­ze ne­den ola­bi­lir. Aler­ji, kalp da­mar has­ta­lı­ğı, as­tım ve şe­ker gi­bi kro­nik ra­hat­sız­lık­la­rı olan­lar dok­tor kon­trol­le­ri­ni yap­tır­ma­lı. Çün­kü bu has­ta­lar­da olu­şa­bi­le­cek komp­li­kas­yon­lar, ba­har yor­gun­lu­ğu gi­bi al­gı­la­na­bi­lir. Ay­rı­ca ilaç te­da­vi­le­ri­nin ye­ni­den dü­zen­len­me­si ile bu dö­ne­mi da­ha ra­hat ge­çi­re­bi­lir­ler.

BUGÜN GAZETESİ 



Bu haber 1,266 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,816 µs