En Sıcak Konular

Listelerde dikkat çeken önemli detay!

8 Nisan 2015 08:07 tsi
Listelerde dikkat çeken önemli detay! Başkanlık sistemi hedefli vekil listesi 7 Haziran için hazır! Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekibi korundu hem yeni isimler listede yer aldı. Üç dönemlilerin yerini alan kurmaylar stratejik illere konuldu. Paralel yapıya tavır almayanlar ise liste dışı.

AK Parti, 7 Haziran seçimleri için titizlikle hazırladığı "milletvekili aday listesi"ni dün Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) verdi. "Anayasayı değiştirecek ve başkanlık sistemini getirecek" bir çoğunluk hedefiyle hazırlanan listede, üç dönem kuralına takılan 68 isim ilk kez yer almazken, partinin ağır isimleri stratejik illere konuldu. Türk- Kürt- Ermeni- Laz- Roman- Yörük adaylarla, "yeni Türkiye" kimliğinin yansıtıldığı listelerde, Numan Kurtulmuş'tan Süleyman Soylu'ya, Efkan Ala'dan Yasin Aktay'a kadar partide önemli görevler üstlenen isimler ilk kez yer buldu. Hem "sadakat", hem "liyakat" ilkesinin gözetildiği listelerde akil insanlara da yer verilerek "çözüm hassasiyeti" yansıtıldı.

SON RÖTUŞLARLA HEDEF 10'DA 10

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Üst Komisyon'u toplayarak son rötuşları yaptı. Bugüne kadar üç genel seçim, üç yerel seçim, iki referandum ve bir Cumhurbaşkanlığı seçiminden zaferle ayrılan partide, 10'uncu zafer için hassas bir çalışmayla liste şekillendi. İşte listelerden öne çıkanlar:
 Bülent Arınç, Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Mehmet Ali Şahin, Haluk İpek, Hüseyin Çelik, Faruk Çelik, Mehdi Eker gibi partinin kuruluşunda da görev alan 68 mevcut milletvekili listelerde yer almadı.

AK Parti listelerinde, THK Üniversitesi Rektörlüğü'nden ayrılan Prof. Dr. Ünsal Ban'dan Ermeni kökenli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gazetesi Markar Esayan'a, sendikacı Ahmet Gündoğdu'dan akil insan Yılmaz Ensaroğlu, Hüseyin Yayman, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Emin Ekmen'e kadar farklı kesimlerden ve kimliklerden isimler yer buldu.

GÜNEYDOĞU HASSASİYETİ

Özellikle oyların diğer bölgelere göre düşük kaldığı Güneydoğu ve sahillerde stratejik değerlendirme yapıldı.  Faruk Çelik, Hüseyin Çelik, Mehdi Eker gibi isimlerin bu kez bölgeden aday olamaması nedeniyle, bazı kurmaylar bölgeye kaydırıldı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ" DE YANSIDI

Dikkat çeken detaylardan biri de akil insanlar oldu. Çözüm sürecine verilen önem, akil insanlar listelere taşınarak gösterildi.

Yılmaz Ensaroğlu, Hüseyin Yayman, Abdurrahman Kurt, Mehmet Emin Ekmen süreçte görev üstlenmişti.

POZİTİF AYRIM KADIN VE GENÇLERE  

Başbakan Davutoğlu'nun da gösterdiği hassasiyetle, kadın ve gençlere yönelik pozitif ayrım yapıldı. Hem kadın aday adayları hem de gençlerin seçilebilecek yerlere ve sıralara yerleştirilmesi dikkat çekti.

ÜÇ İL İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA

2011 seçimlerinde milletvekili çıkarılamayan üç ile verilen özel önem listelerle de ortaya çıktı. Hakkari, Tunceli ve Iğdır üzerinde özel çalışma yürüten parti yönetimi, STK'ların, kanaat önderlerinin de değerlendirmelerini alarak üç ildeki adaylarını netleştirdi.

İlk kez aday oldular

Partinin üst kadrolarında görev alan bazı isimler ilk kez AK Parti listelerine girdi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Efkan Ala, Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül, Yasin Aktay gibi kurmaylar listede yer aldı.

Erdoğan'ın ekibi korundu

Listelerde dikkat çeken önemli bir detay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı döneminde kritik görevlere getirdiği isimlerle birlikte, danışmanlarının listede yer almasıydı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı'ndan ayrılarak aday adayı olan Aydın Ünal'dan uzun süre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanında görev alan Hüseyin Besli, Ertan Aydın ve Taha Özkan, AK Parti MKYK'da görev alan Osman Can'dan Mazhar Bağlı'ya kadar isimler listelere girdi.

DAVUTOĞLU 'KONYA'DAN

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yine memleketi Konya'dan aday oldu. 3 dönem kuralına takılanların yerine de bazı parti kurmaylarının seçim bölgelerinde değişikliğe gidildi.

27 Nisan'da meydanlara inecek

YSK'nın 14 Nisan'da aday listelerini açıklamasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu 15 ya da 16 Nisan'da adayları kamuoyuna tanıtacak ve seçim beyannamesini açıklayacak.

60 İL GEZECEK

24 Nisan'da YSK'nın kesin aday listesini ilan etmesinden sonra da, e-muhtıra olarak nitelendirilen 27 Nisan 2007'nin yıl dönümünde seçim kampanyasını başlatacak olan Davutoğlu, 30'u büyükşehir, 60'a yakın ilde miting düzenleyecek.

Akşam



Bu haber 832 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs