En Sıcak Konular

'Başkanlık sistemi partimizin tezi olacak'

7 Nisan 2015 21:51 tsi
'Başkanlık sistemi partimizin tezi olacak' AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Seçim beyannamemizde bütün demokratik şartları sağlayan başkanlık sistemi partimizin tezi olacak" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, AK Parti Genel Merkezi'nde, milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kuruluna sunulmasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atalay, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in aday gösterilmemesiyle ilgili soru üzerine, bunun sebebinin, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Melih Gökçek arasında yaşanan tartışma olmadığını söyledi.

Atalay, "Öyle bir şey yok. Bülent Bey'in bir şey söylediğine dair basında bir haber de vardı. Ben kendisiyle de görüştüm. Zaten kendisi de sosyal medya ortamında yalanladı. Bülent Bey'in bu konuda söylenmiş bir sözü yoktur" diye konuştu.

Gökçek'in aday gösterilmemesinin, kişisel olmadığını vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

"Başka örnekler de var. Ben burada sıralayabilirim. Çok örnek vardır, akraba ilişkisinden dolayı aday olmayan. Yani aday adayı olmuş, vasıfları aday olmaya müsait ama sırf bu akrabalık ilişkisinden dolayı aday yapamadığımız epeyce aday adayımız vardır. Bunların daha ilerde listeleri de paylaşılabilir. Onu özellikle düzeltmek istiyorum. Bülent Bey böyle bir şey söylememiş. Kendisine de sordum ve 'Bunu rahatça söyleyebilirsiniz' dedi. Kendisi değerli bir başbakan yardımcımız. Melih Gökçek bizim değerli, büyükşehir Ankara başkent belediye başkanımız. Bu tür yanlış haberleri ben de düzeltmek isterim"

Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan adaylar belirlenirken görüş alınıp alınmadığına ilişkin soruya, "Biraz önce söyledim. Bu aday tespiti çalışması nasıl oldu, hangi ilkelerle gerçekleşti, bunları anlattım. Bunlar aslında bizim partimiz kurulalı beri edindiğimiz birikimdir. Bu birikimle biz hemen hemen geçen seçimlerde uyguladığımız yöntemleri uyguladık. Sadece STK sandığını ilk defa koyduk. Üst Kurulumuz bu çalışmaları yürütmüştür. Ama tabii, Sayın Cumhurbaşkanımız bizim kurucu liderimizdir. Bu hareketteki yerini hepimiz biliyoruz. Onu söylememe gerek yok" şeklinde yanıt verdi.

Başkanlık sistemi

Seçim beyannamesinin son durumu ve başkanlık sistemiyle ilgili soru üzerine Atalay, yeni anayasanın, seçim kampanyalarının önde gelen konularından olacağını söyledi ve şöyle devam etti:

"Bu anayasa içinde diğer konular gündeme gelecektir. Burada bizim için önemli olan tam demokratik bir anayasa, insanlığı odağa alan, güçler ayrılığını koruyan, denetim mekanizmalarının çok iyi olduğu bir yönetim sistemi. Dünyada parlamenter sistemin de başkanlık sisteminin de tam demokrasiyi işleten örnekleri var. Bunlar bu süreçte tartışılacak. Ama bizim kendi seçim beyannamemizde bütün bu demokratik şartları sağlayan başkanlık sistemi partimizin tezi olacak. Biz bunu yıllardır savunuyoruz biliyorsunuz. Beyannamede de bu şekilde yer alacak. Bunun üzerinde de çalışıldı. Başbakanımız kendisi de çalıştı, cumhurbaşkanımızla da bunu değerlendirmiş oldular. O şekilde de beyannamemizde inşallah yer alacak."

"Tartışma deyince şöyle anlaşılmasın"

Açıklamasında, "AK Parti milletvekili aday listelerindeki isimlerin belirlenirken tartışmalar yaşandığı" yönünde bir ifade kullandığı hatırlatılarak, tartışmadan kastının ne olduğunun sorulması üzerine "Tartışma deyince şöyle anlaşılmasın. Herkesin düşüncesini açıkça söylediği, itirazların olduğu, cevapların olduğu, bizim genelde platformlarımız öyledir, bizim Bakanlar Kurulumuzda da MYK'mızda da daima çok demokratik bir ortamda her şey konuşulur, o manada. Özel bir örneklemeye gerek yok. Kendi aramızda rahat değerlendirmeler olarak onu ifade etmek istedim. Bütün görüşlerin ortaya çıkması açısından."

'550 adayın 99’u kadın'

Aday profiliyle ilgili de bilgi veren Atalay, 550 adayın 99’unun kadın, 451’inin de erkek olduğunu söyledi. Adayların 2011'deki başvurularla kıyaslamasını da yapan Atalay, "2011’de 78’i kadınmış, 472’si erkekmiş. Yani bu sayının önümüzdeki parlamentoda yükseleceğini düşünüyoruz. Biz daima kadın adayları teşvik ettik. Zaten başvurular içinde yani 6 bin 223’ün içinde binin üzerinde, yaklaşık yüzde 20 kadın adayı başvurusu vardı. Şu anda bunlardan aday olma oranı erkek kadın mukayesesinde yüzde 18’i kadın, yüzde 82’si erkek" dedi.

'Partide akrabası olanlar listeye alınmadı'

Genç adayları da teşvik ettiklerini dile getiren Atalay, "Epeyce genç adayımız olacak" değerlendirmesini yaptı.

Aday tespitinde, aday adayların akrabalık ilişkilerini de bir ilke olarak dikkate aldıklarını anlatan Atalay, "Akraba ilişkilerini biz bir ilke kararı olarak burada önemli gördük. Üst Kurulumuz çalışmalara başlarken, üçüncü derece akrabaya kadar partimizin herhangi bir kademesinde ilişkisi bulunanları listeye aday olarak yapmadık. Öyle başvurular vardı. Bu genel bir ilke olarak uygulandı" diye konuştu. 

AA



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs