En Sıcak Konular

Bu da rektörlerin cevabı: 'Kriz çıkar!'

19 Eylül 2007 21:32 tsi
Bu da rektörlerin cevabı: 'Kriz çıkar!' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Rektörler kendi işine baksın” sözlerine rektörlerden tepki geldi. Rektörler, Başbakan Erdoğan'ı ''Türban konusunda ısrar etmeyin kriz çıkar'' diyerek uyardı...

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Rektörler kendi işine baksın” sözlerine rektörler tepki gösterdi. YÖK Başkanı Teziç “Bildirimizin arkasındayız” derken, ODTÜ Rektörü “Türban konusunda ısrar etmeyin” uyarısında bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni Anayasa taslağındaki türban düzenlemesine tepki gösteren Rektörler Komitesi bildirisi için yaptığı sert açıklama YÖK’te yankı buldu. Erdoğan, bildiri için “Rektörler kendi işine baksın” sözleri tepkiyle karşılanırken, rektörler bildirinin arkasında olduklarını söyledi.

TEZİÇ: BİLDİRİNİN ARKASINDAYIZ

Soruları yanıtlayan YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, Başbakan’ın açıklamalarının anımsatılması üzerine “Rektörler Komitesi’nde düşüncelerimizi hep beraber ortaya koyduk. Artık ona eklenecek tek bir cümle yok. Her şey açık ve ortada” dedi.

ODTÜ REKTÖRÜNDEN KRİZ UYARISI

ODTÜ Rektörü Ural Akbulut yaptığı açıklamada, “Başbakan daha önce herkes konuşsun, sivil toplum örgütleri hiç konuşmuyorlar, konuşsunlar katkı yapsınlar diyordu. O açıdan bugünkü açıklamasına anlam veremedim diye konuştu.

Akbulut, şunları söyledi: “Biz bilim insanlarıyız. Ülkenin geleceği ile ilgili en doğal yollardan düşüncelerimizi dile getiriyoruz. Okuttuğumuz 2 milyon öğrenci ve 15 milyon üniversite mezunun, ülkenin en aydın kesiminin temsilcisi olarak görüşlerimizi belirtiyoruz. Anayasa gibi kritik bir konuda görüş belirtmemiz normal. Anayasa hazırlanırken bizim görüşlerimiz alınmalıydı ancak alınmadı. Biz de bildiri yayınladık.”

BİLDİRİ GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

Akbulut, rektörlerin parlamentonun görevlerine müdahale etmediğini, tersine Parlamento’ya güveninin tam olduğunu belirtirken, şunları kaydetti: “Rektörlerin açıklamalarının bağlayıcılığı yok. Ancak sayın Başbakanın şuna dikkat etmesi gerekir ki bu bildiride 100 rektörün imzası var. Rektörler arasında çok sayıda Hukuk profesörü ve Anayasa profesörü de var. Herkesin Anayasa yorumu farklı olabilir. Ama bu kişilerin de imzasının bulunduğu bir metni görmezden gelmek doğru değil. En azından hukuk profesörlerinin süzgeçten geçirerek hazırladığı bu rektörler bildirisini kabul etmek durumundayız.”

TÜRBAN UYARISI

Başbakan’ın konuşmalarında Anyasa’da türban maddesinde ısrarlı olacaklarının anlaşıldığını ifade eden Akbulut, kriz uyarısında bulundu: “Başbakan her ne kadar gerginlik olmaz dese de Anayasa ile ilgili bu kadar tartışmanın yapılması gerginlik olacağını gösteriyor. Parlamento gerginliğe fırsat vermemeli diye düşünüyorum. Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. Ekonomik olarak risk altında. Merkez Bankası’nın tutumu ve ABD’deki ekonomik ortam göz önüne alındığında böyle bir gerginlik ortamı Türkiye’yi iflasa sürükleyebilir. Komşu ülkelerdeki çatışmalarda göz önüne alındığında 2001 yılındakinden daha ağır bir ekonomik krize girebiliriz.”

ISRAR ETMEYİN

Anayasa’nın çok sayıda maddesinin değiştiğini ve düzeltildiğini AB’ye uyum yasalarının çıkarıldığını anlatan Akbulut, “Bence Anayasa’nın şu an bir acelesi yok. Dolayısıyla böyle bir ekonomik kriz tehlikesiyle karşı karşıyayken ısrarcı olunmamalı diye düşünüyorum” diye konuştu.

GÖRÜŞÜMÜZ BUDUR

Ankara Üniversitesi Rektörü Nusret Aras ise yaptığı açıklamada, şunları söyledi: Bizim söylediklerimiz tümüyle meydanda. Vatandaş mutlaka ne söylediğimizi değerlendirecektir. Başbakan, “Anayasa yapma görevi rektörlerin ise o zaman TBMM’nin hiç anlamı yok. Herkes işine baksın” diyor. Bizim TBMM’nin üstünde olduğumuz gibi bir görüşümüz hiçbir zaman olmadı, şimdi de yok. Biz bunu da söylemedik zaten. Son söz TBMM’den çıkar. “Başbakan herkesin düşüncesini alacağız” diyor. Herkesin görüşünü alacağız dediğine göre biz de üniversite olarak, bir kesim olduğumuza göre veya öyle değerlendiriliyorsa bizim de görüşümüz budur.

gazeteport



Bu haber 824 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,602 µs