En Sıcak Konular

CHP'nin milletvekili aday listeleri

7 Nisan 2015 15:34 tsi
Türkiye 7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesi tüm partilerin açıklayacağı milletvekili aday listelerine odaklandı. AKP, CHP, HDP ve MHP'nin il il aday listeleriyle ilgili tüm ayrıntılar haberimizde.

Tüm Türkiye nefesini tuttu partilerin milletvekili aday listelerine kilitlendi.7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesi partilerin aday listelerini YSK'ya saat 17.00'ye kadar teslim etmesi gerekiyor.Tüm Partilerin İl İl Milletvekili aday listeleri saatler yaklaştıkça belli olmaya başladı.İşte AKP,CHP,HDP ve MHP'nin milletvekilleri aday listeleri ve tüm detaylar an be an bugun.com.tr'de.

CHP sözcüsü Haluk Koç yaptığı açıklamada milletvekili aday listesinin saat 17.00'de resmi siteden yayınlanacağını ve listede CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı ve ön seçimde ortaya çıkan isimler dışında farklı bir değişikliğin olmadığını belirtti.

LİSTEYİ YSK'YA İLK TESLİM EDEN PARTİ CHP OLDU

7 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde yarışacak partilerden Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ilk milletvekili listesini getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) oldu.CHP’nin milletvekili aday listesini YSK’ya Genel Başkan Yardımcısı Aydın Milletvekili Bülent Tezcan getirdi.

İŞTE HALUK KOÇ'UN AÇIKLAMALARI:

CHP şubat 2012 bir tüzük değişikliği yaptı. Önce parti içinde demokrasi sonra Türkiye’de demokrasiyi gerçekleştirebiliriz savını öne sürmüştü.  Adaylarının örgütündeki tüm üyelere danışılarak belirlenme kararı almıştı, o günden bugüne ilk genel seçimi yaşıyoruz. CHP 29 Mart tarihinde 45 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yaptı. 10 seçim bölgesinde hakim denetiminde değil ama belki de daha düzenle örgüt içinde seçim yaptı. Bir tek CHP, partisine kayıtlı üyelerin tercihini listesine yüzde 80’den fazla yansıtan parti oldu.

Şu anda Türkiye’nin iyi yönetilmediğini bir yurttaş olarak çok net görüyorum. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları gittikçe askıya alınan kurumlar ve kurallar haline dönüştü. Bu sıkıntıyı aşmak zorunda Türkiye. Demokrasinin en önemli aşamalarından biri olan sandıkta Türk halkı bu gidişe dur diyecek.

KILIÇDAROĞLU SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ

Kadın erkek eşitliği ve kadının toplumda rolü siyasetin de gündem maddelerinden biri. Kadının iş gücünden kopartılması, eve hapsedilmesi, kadının erkekle eşit olmaması fıtratında var sözlerini yaşıyoruz.  Kemal Kılıçdaroğlu 28 kontenjan adayında 7 seçim bölgesinin 1. sırasına kadın adayların yerleştirileceği söylemişti. Bu sözünü yerine getirdi.

103 KADIN ADAY VAR

Kadın adayların birinci sırada olduğu illeri söylüyorum. Adana ve Afyonkarahisar’da örgüt kadın adayları birinci sıraya getirmiştir. Ankara 1. Bölge, 2. Bölge, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1.,2.,4. Bölge, İzmir 1. ve 2. Bölge, Kocaeli. Listeye baktığınızda 3 engelli, 10 genç ve 103 kadın aday var.  

CHP'de tek bir yer dışında listeler tamamdı. Aday listelerinde CHP'nin Ankara 2. Bölge 1. sırası uzun süre boş kaldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kontenjana ayrılmış bu sıraya bir kadın aday yerleştirileceğini daha önce açıklamıştı.

Ankara 2. Bölge 1. sırada yer alacak o kadın adayın, Diyanet Vakfı eski Kadın Kolları Başkanı Ayşe Sucu olduğu iddia ediliyordu.

CHP ANKARA, İSTANBUL VE İZMİR LİSTELERİNDEKİ İLK SIRALAR ŞU ŞEKİLDE;

ANKARA 1. BÖLGE

1) Gülsün Bilgehan (kontenjan)
2- Necati Yılmaz
3) Tekin Bingöl (kontenjan)
4- Aylin Nazlıaka
5)Levent Gök (kontenjan)
6- Ali Haydar Hakverdi
7) Bülent Kuşoğlu (Kontenjan)
8- Hikmet Tepe

ANKARA 2. BÖLGE

1- Şenal Sarıhan
2- Murat Emir
3- Haluk Koç (kontenjan)
4- Nihat Yeşil Binici
5- Prof. Ali Rıza Erbay
6- Celalettin Koç
7- Semra Dinçer
8- Barış Ozan Vural
9- Ali Yılmaz
10- Servet Ünsal

İSTANBUL 1. BÖLGE

1. Şafak Pavey (kontenjan)
2. Gamze İlgezdi
3. Gürsel tekin (kontenjan)
4. Barış Yarkadaş
5. Akif Hamzaçebi (kontenjan)
6. Mahmut Tanal
7. İlhan Kesici (kontenjan)
8. Oğuz Kaan Salıcı
9. İhsan Özkes (kontenjan)
10. Onursal Adıgüzel
11. Ali Özcan
12. Metin Ağırman
13. Kadir Gökmen Öğüt

İSTANBUL 2. BÖLGE

1- Selina Doğan (kontenjan)
2- Aykut Erdoğdu
3- Sezgin Tanrıkulu
4- Dursun Çiçek
5- Enis Berberoğlu
6- Gülay Yedekçi Aslan
7- Sencer Ayata
8- Didem Engin
9- Mustafa Sarıgül
10- Yüksel Mansur Kılınç
11- Cengiz Alp
12- Çetin Soysal
13- Melda Onur

İSTANBUL 3. BÖLGE

1- Bihlun Tamaylıgil (kontenjan)
2- İlhan Cihaner
3- Engin Altay (kontenjan)
4- Ali Şeker
5- Erdoğan Toprak (kontenjan)
6- Eren Erdem
7- Murat Özçelik (kontenjan)
8- Zeynel Emre
9- Mehmet Bekaroğlu (kontenjan)
10- Sibel Özdemir
11- Emine Gülizar Emecan
12- Efkan Bolaç

İZMİR 1. BÖLGE

1- Zeynep Altıok (Kontenjan)
2- Musa Çam
3- Tuncay Özkan (Kontenjan)
4 -Tacettin Bayır
5-Özcan Purçu (Kontenjan)
6- Ali Yiğit
7- Murat Bakan
8- Muhsin Kurt
9- Ali Hıdır Uludağ
10- Ednan Arslan
11- Sabri Ergül
12- Sevda Erdan Kılıç
13- Turgay Bozoğlu

İZMİR 2. BÖLGE

1-Selin Sayek Böke (Kontenjan)
2- Kemal Kılıçdaroğlu
3- Zekeriya Temizel (Kontenjan)
4- Mustafa Balbay
5- Aytun Çıray (Kontenjan)
6-Atilla Sertel
7- Kamil Okyay Sındır
8- Ali Engin
9- Hüseyin Sezer
10- Ülkümen Rodoplu
11- Ali Kemal Elitaş
12- Taha Okan
13- Nurgül Uçar

LİSTE DIŞI KALAN ORAN KONUŞTU: BENİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU

CHP'de liste dışı kalan İstanbul Milletvekili Umut Oran konuştu. Listelerde adının olmamasını sürpriz olarak nitelendiren Oran, "Genel Başkanımızın takdiridir. Üzüldüm, şaşırdım ama partim için çalışmaya devam edeceğim" dedi.

CHP ’de 2015 Genel Seçimleri milletvekili aday listesi kesinleşti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 'nun listesinde  CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran  yer almadı. Oran'ın liste dışı kalması sürpriz olarak değerlendirildi. Umut Oran liste dışı kalması ile ilgili Radikal'den Ercan Sarıkaya'ya konuştu.

Liste dışı kalmasını sürpriz olarak nitelendiren CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şunları söyledi:
"Yıllar sonra ilk defa partimiz demokratik bir aday belirleme süreci benimsedi. Bir kısım adaylar ön seçimle bir kısmı ise kontenjanla belirlendi.  Ben Genel Başkanımızla konuşarak kontenjan adaylığına başvurmuştum. Liste dışı kalmam Genel Başkanımızın takdiridir. Onun üzerine yorum yapmak doğru olmaz.  Kimseye kırgın değilim kararına saygı duyuyorum. Benim için bireysel değil parti başarısı önemli. Hayat sürprizlerle dolu, bazen sandıktan bazen genel merkezin listesinden sürprizler çıkıyor. Üzüldüm, şaşırdım ama moralimi bozmadan çalışmaya devam edeceğim. Partime çok inanıyorum.”

TUNCELİ'DE CHP VE HDP'NİN ADAYLARI BELLİ OLDU

HDP ve CHP’nin Tunceli adayları belli oldu. CHP, Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli için ilk sırayı Ali Mustafa Çelik’e, ikinci sırayı Gürsel Erol’a verdi. HDP Tunceli adayları ise Tunceli eski Belediye Başkanı Edibe Şahin ve cezaevinden kısa bir süre önce çıkan Alican Önlü oldu.

Milletvekili aday listesini ön seçim ve eğilim yoklamaları aracılığıyla büyük ölçüde şekillendiren CHP, dün 20.00’de Parti Meclisi’ni (PM) toplayarak, ön seçim ve eğilim yoklaması sonucu listelere girecek isimleri sabaha kadar süren mesaisinde netleştirdi. CHP Tunceli milletvekilliği aday adaylığına başvuran 14 aday adayı arasında eğitimci Mustafa Ali Çelik 1. sırada gösterilirken, iş adamı Gürsel Erol ise 2.inci sırada yer aldı.

HDP ve CHP’nin kıran kırana bir seçim göstereceği ilde HDP de adaylarını belirledi. İki milletvekilinin çıkacağı Tunceli’de HDP adayları ise Tunceli eski Belediye Başkanı Edibe Şahin, ikinci sırada ise 2009 yerel seçimlerinde Belediye Başkan Yardımcısı olan ancak 'Terör Örgütüne Yönelik Soruşturması' kapsamında gözaltına alındıktan sonra 5 yıl ceza evinde kalan Ali Can Önlü oldu.

Akşam saatlerinde adaylarını açıklaması beklenen AK Parti ise birinci sırada TEDAŞ eski Genel Müdürü Haşim Keklik’i, ikinci sırada ise Mehmet Tunç’u göstermesi bekleniyor.

MHP'DE ADAY LİSTESİ HEYECANI

7 Haziran milletvekili genel seçiminde partilerin, milletvekili adaylarını bugün saat 17.00’ye kadar bildirmesi gerekiyor. Bazı partilerde İzmir’de gösterilecek adaylar netleşirken MHP'de ise heyecanlı bir bekleyiş hakim.

MHP İzmir’de milletvekili aday adayı olan 37 isim bulunuyor. 1. bölgede Grup Başkan Vekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural’ın 1. sıradan aday gösterileceğine kesin gözüyle bakılıyor. 2. bölge 1. sırada ise yine aynı şekilde büyük ihtimalle İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu yer alacak. Bunun dışındaki isimler içinse bekleyiş var.

TEMAYÜL YOKLAMASI YAPILMIŞTI

MHP İzmir İl Teşkilatı'nda, milletvekili adaylarını belirlemek üzere temayül yoklaması yapılmıştı. 37 isim, milletvekilliği için aday adaylığını açıklamıştı.

MHP'NİN İZMİR ADAY ADAYLARI

1. Bölge aday adayları: Halit Dalgıç, Hasan Zerek, Hüsnü Gürhan Seçkiner, Ömer Aslan, Oktay Vural, Müsavat Dervişoğlu, Selahattin Şahin, Ali Onar, Aslan Savaşan, Doğan Varol ve Yüksel Dumanoğlu.

2. Bölge aday adayları: Ahmet Kenan Tanrıkulu, Battal Aktaş, Emine Ateş, Eshat Vuruşkan, Hasan Ali Okan, Kamil Erdal Sipahi, Lütfi Kılıç, Mehmet Bahadır Akyüz, Mehmet Salih Kadıoğlu, Murat Koç, Murat Taşer, Nuri Çiftçi, Özer Ünsal, Recep Akan, Serdar Mersin, Suavi Tuncay, Tahsin Kaya, Taşkın Işık, Yalçın Koçyiğit yer aldı. Bölge belirtmeyen isimler ise şöyle sıralandı: Senem Kılıç, Naci Düz, Recep Kök, Şenol Bal, Hatice Bölük, Süeda Neslihan Çelik, Figen Tosunor ve Orhan Abdullah Köymen. 

Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,913 µs