En Sıcak Konular

'Tütün kontrolü ülkeleri kanserden koruyor'

7 Nisan 2015 12:19 tsi
Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Kutluk, tütün kontrolünün iyi yapıldığı ülkelerde, 1990'lı yıllardan itibaren kanser vakalarının azaldığını belirtti.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, kanserin ortaya çıkmasında çevresel ve genetik faktörlerin rol oynadığını belirtti.
 
Tüm kanserlerin üçte birinin tütün ile ilişkili olduğunu ifade eden Kutluk, "Dünyada her yıl 14 milyon, Türkiye'de ise 165 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Böyle gittiği taktirde sadece nüfus artışının etkisiyle 2030 yılında dünyada kansere yakalanan insan sayısı yılda 22 milyona ulaşacaktır" dedi.
 
Kutluk, şunları kaydetti:
 
"Her 100 bin kişide görülen kanser sayısı diye bakıldığı zaman tütün kontrolünün iyi yapıldığı ülkelerde, 1990'lı yılların ortalarından itibaren kanser sayısının azaldığı görülmektedir. Tüm kanserler birlikte ele alındığında tümünden üçte bir oranında korunmak mümkündür. Bunların başında tütün gelmektedir. Tütün en başta gelen kanser yapıcıdır. Akciğer kanseri, gırtlak kanseri, yemek borusu, böbrek, mesane kanseri gibi birçok kanser türünün sebebidir. Bu açıdan tütün kontrolü tüm dünya için vazgeçilmez bir olaydır. Bunların dışında beslenmede aşırı kilo alımından kaçınmak, kalori alımının kontrollü olması, tuz kullanımının makul düzeylerde olması, alkolün sınırlandırılması gibi önlemler beslenme için önem taşımaktadır. Tahıl ve sebzelerin daha fazla tüketilmesi, kırmızı etin sınırlı tüketilmesi gibi konular önemlidir. Ayrıca fiziksel olarak aktif olmak da kanserden korumaktadır."

aa

 

Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,623 µs