En Sıcak Konular

İngiltere'de yeniden koalisyon ihtimali

7 Nisan 2015 11:41 tsi
İngiltere'de yeniden koalisyon ihtimali İngiltere'de genel seçime bir ay kala, mevcut kamuoyu yoklamaları seçim sonucunda herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğa ulaşamayacağına işaret ediyor.

Ülkede iki büyük siyasi parti olan Muhafazakar Parti ya da İşçi Partisi ile işbirliği yapacak parti ya da partilerin birleşmesiyle yeni bir koalisyon hükümetinin kurulması ihtimali yüksek görülüyor.
 
İngiltere'de 7 Mayıs'ta düzenlenecek genel seçimin havasını, Türkiye ya da bazı Avrupa ülkelerinin aksine İngiltere'nin sokaklarında hissetmek mümkün değil. Siyasi partilerin bütçelerinin kısıtlı olması nedeniyle sokaklarda partilerin bayraklarına ve afişlerine rastlanmıyor. 650 koltuklu İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'na girmek için yarışan milletvekili adayları, seçim kampanyalarını bölgelerinde kapı kapı dolaşarak, sokaklarda broşürler dağıtarak ya da yine bölgelerinde konuşmalar yaparak yürütüyor.
 
Seçim sistemi dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenmiş olan İngiltere'de 2010 yılında yapılan son genel seçim, ülkede oy eğilimlerinin çeşitlendiğini ve küçük siyasi partilere desteğin arttığını ortaya koymuştu. Birleşik Krallık'ta bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için parlamentodaki milletvekili sayısının yarısı olan 325'e ulaşması gerekiyor. Ancak 2010 yılındaki genel seçimde David Cameron'ın lideri olduğu Muhafazakar Parti 306 sandalyede kalmıştı. Cameron, seçimde 57 sandalye kazanan Liberal Demokrat Parti'yle koalisyon hükümetini kurmuş ve bu partinin genel başkanı Nick Clegg Başbakan Yardımcısı olmuştu. Böylece ülkede 36 yıl aradan sonra ilk kez bir koalisyon hükümeti kurulmuştu. İşçi Partisi ise parlamentodaki 258 sandalyesiyle muhalefet partisi olmuştu.
 
Küçük siyasi partilerin önemi
 

Seçmenlerin Muhafazakar ya da İşçi Partisi dışında başka siyasi partileri de desteklediğini gösteren 2010 genel seçiminin ardından, benzer bir tablonun gelecek ay yapılacak genel seçim sonucunda da ortaya çıkması bekleniyor. Bu çerçevede Yeşil Parti, İskoç Ulusal Partisi (SNP), Galler Plaid Cymru Partisi ve Kuzey İrlanda Demokratik Birlikçi Parti (DUP) gibi siyasi partilerin İngiliz siyasetindeki önemi artıyor. Mevcut anketler, Muhafazakarların yine Liberal Demokratlarla birleşmesinin 325 sayısına ulaşmalarına yetmeyeceğine işaret ediyor. Bu durumda üç siyasi partinin birleşmesiyle koalisyon hükümeti kurulma ihtimali bulunuyor.
 
Olası koalisyon ortakları ve kraliyet bebeği
 
Ülkedeki son kamuoyu yoklamalarında, Muhafazakar Parti ile İşçi Partisi arasındaki başa baş durum devam ediyor. Son anketlerin ortalamasına göre Muhafazakarlar ile İşçi Partisine destek yüzde 34, UKIP'ye destek yüzde 14, Liberal Demokrat Parti'ye destek yüzde 8, Yeşil Parti'ye destek ise yüzde 5 civarında seyrediyor.
 
Birleşik Krallık gündemini bu ay, genel seçimden ziyade başka bir haberin daha çok meşgul etmesi bekleniyor. Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü William ile eşi Cambridge Düşesi Kate'in bu ayın ikinci yarısında ikinci çocuklarının dünyaya gelmesi öngörülüyor. Uluslararası basının ilgisi genel seçimden çok, kraliyet bebeğinde olacak gibi gözüküyor.

aa


Bu haber 540 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,726 µs