En Sıcak Konular

''Balyoz''da 62 sanığın beraati istendi

7 Nisan 2015 11:00 tsi
''Balyoz''da 62 sanığın beraati istendi Yargıtay 9. Ceza Dairesince haklarındaki mahkumiyet kararı bozulan 62 kişinin yeniden yargılandığı ''Balyoz Planı'' davasında, Cumhuriyet Savcısı tüm sanıkların beraatini istedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Balyoz Planı" davasında haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından 62 kişinin yargılandığı davada, Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, tüm sanıkların beraatini istedi.
 
Anadolu 4. Ağır ceza Mahkemesince, sanık sayısının fazla olması nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, tutuksuz 40 sanık ve avukatları katıldı.
 
Sanık yoklaması yapılan duruşmada, önceki celselerde Yargıtay'ın bozma ilamına karşı beyanları alınmayan sanıkların beyanları alındı.
 
Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, dijital verilere ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye sunulduğunu tutanağa geçirdi.
 
Duruşmada, daha sonra sanıkların bilirkişi raporuna karşı beyanları soruldu. Hazır olan tüm sanıklar bilirkişi raporlarına itirazları olmadığını söyledi.
 
Savcının beyanı
 
Bu arada Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir beyanının olacağını belirten Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, alınan bilirkişi raporunun yeni delil mahiyetinde olduğunu hatırlatarak, ''Mahkemenin bozmaya uyduğunda 'uymadan sonraki serbestlik ilkesi' gereğince dosyaya giren yeni delilleri de değerlendirerek, Yargıtay bozma ilamına bağlı kalmaksızın 'cezayı aleyhe değiştirmeme yasağına' bağlı kalarak başka bir hüküm kurabilecek kanaatinde olduğundan Yargıtay bozma ilamına uyulması talep olunur'' dedi.
 
Mahkeme Başkanı Karaçam da bozma ilamına uyulması veya direnme kararı verilmesi gerekmekteyse de Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı uyarınca işlem yapılmasının hukuka yeni giren bir kavram olduğunu belirtti.
 
Karaçam, bu konuda CMK'da düzenleme bulunmadığından Yargıtay bozma ilamına uyulması halinde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı doğrultusunda değerlendirme yapma imkanı ortadan kalkacağından Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulması konusunda karar verilmesine yer olmadığına oy birliği ile mütalaaya aykırı olarak karar verildiğini dile getirdi.
 
Savcının mütalaası
 

Duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı Ramazan Öksüz, suça konu dijital verilerin veri bütünlüğünün bozulduğunu ve sanıklar ile dijital veriler arasında illiyet bağı kurulmasının mümkün olmadığını belirtti.
 
Bu nedenle dijital delillerin, "delil vasfının bulunmadığı" kanaatine varıldığını aktaran Öksüz, bu deliller dışında dosya kapsamında sanıkların üzerilerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve mahkumiyetlerine yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle 62 sanığın beraatini talep etti.
 
Duruşma, esas hakkındaki mütalaaya ilişkin beyanları alınan sanıklara son sözleri soruldu.
 
Mahkeme heyeti karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

aa


Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs