iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Şimdi ne oldu: Obama kazandı mı?

6 Nisan 2015 16:45 tsi
Şimdi ne oldu: Obama kazandı mı? Sadece 21 aylık başkanlık süresi kalan Obama liderliğinin en büyük-ve tek-dış politika zaferi İran oldu. Peşin verilen Nobel yerini buldu mu bilinmez ama şimdi tartışılan bu zaferin ‘kesin’ olup olmadığı!.. iyibilgi Ankara

Barack Obama, iktidarının son 4 yıllık dönemini ilk gün aklından geçen küresel iki sorunun sonlandırılmasına, yani İsrail-Filistin ve İran problemlerinin çözülmesine ayırdı. Üstelik ödülünü de-Nobel-peşin aldı.

Bu iki kangrenin sadece birisi, İran uzlaşısı artık çözüm yolunda güçlü işaret veriyor. Tabii bu her şey tamam demek olmadığı gibi, bu süreci ve sonucu bozacak çok fazla sayıda bölgesel dengede dağılmış durumda.

Beyaz Saray içinse bunun iç politikaya etkileri de çok önemli. Barack Obama, ABD siyasi geleneğinin en önemli parçası sayılan, “Başkan’ın neyi miras bıraktığı” ile tüm eski başkanlar gibi çok ilgileniyor ve İran işte bunun bir parçası. Yaklaşan Başkanlık seçimleri açısından ise Demokrat Partiye bırakılacak dış politika mesajı da bu.

Kuvözdeki anlaşma

Ancak bu anlaşma son derece kırılgan bir uzlaşı ve daha şimdiden hatta ilk imza atıldığı andan itibaren “tüm muhalifler”, Obama’dan sonra bunun yaşamayacağı konusunda neredeyse söz birliği etmiş durumdalar. İsrail, Amerikan Kongresi’nde cumhuriyetçiler ve hatta Demokratların bir kısmı, İsrail lobisi, hele hele kimi Arap ülkeleri bu anlaşmanın “hep birlikte” sonunu getireceklerine söz verdiler.

Bu da sürecin ABD seçim ve politik sisteminden bağımsız olarak “rendeleme”, “eskitme” saldırılarının süreceğini, sadece bir yıl içinde de hayli sıkıntılı gündemler oluşabileceğini işaret ediyor. Çünkü sistemin bir tarafı da bu.

Tavizler sepeti

Nihayet çok düşmanlı ve zaten hassas bu anlaşmanın korunması ABD’nin yine çok ülkeye ve çok sayıda tavizler vermesine neden olacak. Bunları da şimdiden listelemek mümkün; Rusya, S.Arabistan, Türkiye, Afganistan, Pakistan hatta Hindistan ve Çin gibi.

Sonuçta bu tavizlerin amacı işte yukarıda bahsettiğimiz saldırıları koruma amaçlı olacak ve bir süre sonra içinden çıkılmaz bir hal alacak.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,537 µs