En Sıcak Konular

İşte Hizbullah davasında gerekçeli karar

19 Eylül 2007 20:03 tsi
İşte Hizbullah davasında gerekçeli karar



Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve Gaffar Okkan suikastinin de dahil edildiği Hizbullah davasında 3 sanıkla ilgili gerekçeli karar açıklandı. İşte ayrıntılar...

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey sorumlusu Mehmet Beşir Varol'un da bulunduğu 3 sanıkla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, İnterpol tarafından kırmızı bültenle aranırken 6 yıl önce Konya'da düzenlenen bir operasyonda yakalanan ve Diyarbakır'da şehit olan Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan suikastının talimatını vermekle suçlanan terör örgütü Hizbullah'ın şura üyesi ''Melle Mizgin'' kod adlı Mehmet Beşir Varol ile suikast keşfini yaptığı iddiasıyla yargılanan Nurullah Gülsever ve 1 polis memurunu şehit eden Mehmet Çiçek ile ilgili 60 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Kararda, İstanbul Beykoz'da bir eve düzenlenen operasyonda ölü olarak ele geçirilen terör örgütü Hizbullah'ın sözde lideri Hüseyin Velioğlu'ndan sonra örgüt liderliğine getirilen ve Emniyet Müdürü Okkan ile 5 polisin şehit edildiği, 7 polisin de yaralandığı eylemin talimatını vermekle suçlanan Mehmet Beşir Varol'un Hizbullah'ın çekirdek kadrosunu oluşturan kişiler arasında yer aldığı belirtildi.

Kararda, Velioğlu'nun 2000 yılında öldürülmesi üzerine büyük darbe alan terör örgütü Hizbullah'ı yeniden canlandırmak için Adana'da öldürülen Sülhaddin Ürük, Mehmet Beşir Varol, Mehmet Sudan ve Hacı Bayancık'ın bir araya gelerek yeni bir şura oluşturdukları kaydedildi.

Ürük'ün örgütü canlandırmak ve varlığını yeniden göstermek için büyük bir eylem planı yaptığının, eylemin Velioğlu'nun öldürüldüğü 17 Ocak tarihine denk gelecek şekilde planladığının bildirildiği kararda şöyle denildi:

''Suikast kararı Sülhaddin Ürük tarafından alınmıştır. Eylemin medyatik olması nedeniyle Diyarbakır Emniyet Müdürü Okkan'a yönelik yapılması yönünde karar alındığı, eylemin basında çok yer alacağı sebebiyle Gaffar Okkan'ın hedef seçildiği ve Okkan'ın Hizbullah üzerine çok gitmesi ve İstanbul'da örgüt liderinin öldürüldüğü operasyonda parmağının olması sebebiyle seçildiği, bu nedenle öldürülmesi yönünde şura üyelerine teklifte bulunulmuştur.

Sanık Varol, örgüt lideri Hüseyin Velioğlu hayatta iken örgüt içerisinde üst düzey ve saygın bir konuma ulaştığı için liderlik yaptığına mahkememizce itibar etmek gerektiğinden sanık 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.'' Kararda, Okkan suikastının keşfini yaptığı iddiasıyla yargılanan diğer sanık Nurullah Gülsever ile ilgili olarak da şu ifadelere yer verildi:

''Okkan suikastının keşfini yaptığı iddia edilen sanık Gülsever'in, kimliği saklı tutulan tanık tarafından teşhis edildiği iddia edilmiş ise de, sanık aleyhine fotoğraf teşhisinde bulunan tanığın ifadesi üzerine sanık hakkında suikastın keşfini yapmaktan dolayı kamu davası açılmıştır.

Tanığın gördüğü şahsın sanık olduğunun net olmadığı gibi, olay sonrası basında ve televizyonlarda yayınlanan ve eyleme karıştığı yolunda şüphelenilen bir kısım şahısların resimlerinin yayınlanması tanığı, yaptırılan fotoğraf teşhisinde yönlendirmiş olduğu yönünde kuvvetli şüphe bulunmaktadır. Tanığın sanıkla ilgili hiçbir bilgi içermeyen teşhis tutanağına mahkememizce itibar edilememiştir. Hukuki konumu Hizbullah terör örgütü üyeliği suçu kapsamında kalması nedeniyle 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.''

Diyarbakır'da 1 polis memurunun şehit edilmesi eylemini gerçekleştirdiği gerekçesiyle yargılanan sanık Mehmet Çiçek'in ise terör örgütü Hizbullah'ın Diyarbakır'daki sorumlusu olduğu belirtilen kararda, Sanık Çiçek'in Diyarbakır'da bir hücre evinde barınırken, güvenlik kuvvetlerince gerçekleştirilen operasyon sırasında, güvenlik güçlerine evde bulunan Cuma Güzel ve Haydar Solmaz ile birlikte uzun namlulu silahlarla ateş açtıkları ve çıkan çatışmada, özel harekat polisi Adem Bayrakçı'nın şehit edildiği kaydedildi. Sanık Çiçek'in daha sonra evden gizlice çıkarak, Malatya'ya kaçtığı ve orada yakalandığı belirtilen kararda, sanığın bu nedenle müebbet hapis cezasına çarptırıldığı belirtildi.

haber7



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs