En Sıcak Konular

Tarihi köprü su altında korunacak

6 Nisan 2015 12:16 tsi
Adıyaman'da inşası süren Çetintepe Barajı suları altında kalacak, Selefkiler döneminde yaptırıldığı rivayet edilen Altınlı Köprü, korumaya alınacak.

Gölbaşı ilçesinde yapımı süren Çetintepe Barajı sularının altında kalacak, Selefkiler döneminde yaptırıldığı rivayet edilen Altınlı Köprü, restore edildikten sonra sualtında korumaya alınacak.
 
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Fırat Nehri'nin en büyük yan kollarından biri olan Göksu çayına inşa edilen Çetintepe Barajı'nın altında kalacak köprüyü korumak için çalışma başlatıldı.
 
DSİ Genel Müdürlüğünün yaptığı araştırmalar neticesinde, köprünün doğallığına uygun taşıma işleminin yapılamayacağının tespit edilmesi üzerine restorasyon yapılarak, su altında kalması kararlaştırıldı.
 
DSİ Adıyaman Müdürü Hakan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gölbaşı ilçesi ve Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesi sınırlarında yapımı süren Çetintepe Barajı'nın 2017 yılında hizmete açılmasının planlandığını söyledi.
 
Barajda su tutma işleminin başlamasıyla tarihi Altınlı Köprü'nün su altında kalacağını belirten Kaya, "Köprüyle ilgili hem DSİ hem de Karayolları Genel Müdürlüğü çalışmalar yapıyor. Köprü en az hasar alacak şekilde korunacak. Restorasyon çalışması yapıldıktan sonra köprüyü su altında bırakacağız" dedi.
 
İlk etapta köprünün taşınması için alternatifleri kurum olarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında araştırdıklarını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:
 
"Şuana kadar yaptığımız araştırmalarda böyle bir köprünün başka bir yere taşındığına dair herhangi bir bilgi bulamadık. Ayrıca taş köprülerinin taşınmasından ziyade olduğu yerde bırakılması gerekiyor. Çünkü yöreye has yapıldıkları için uygun taşınması görülmemekte. Daha çok bu köprü taşıma işlemleri tarihi çelik köprülerde yapılıyor. Bu nedenle Altınlı Köprü'yü barajın altında bırakacağız."

 

Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs