En Sıcak Konular

Rice, İran için yaptırım istedi

19 Eylül 2007 19:40 tsi
Rice, İran için yaptırım istedi

ABD Dışişleri Bakanı Rice, İran'ın nükleer programını durdurmaya yönelik çabalar çerçevesinde diplomatik çabaların işe yarayabileceğini İran'a belirterek yaptırım istedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran'ın nükleer programını durdurmaya yönelik çabalar çerçevesinde diplomatik çabaların işe yarayabileceğini belirterek, "ancak, bu çabaların bir yaptırımı olmalı" dedi.

Kasım ayında yapılması beklenen Orta Doğu barış zirvesi öncesinde, tarafların nabzını bir kez daha yoklamak için İsrail'e gelen Rice, Kudüs'te ilk olarak İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile görüştü.

Rice, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "İsrail'in haritalardan silinmesi" yönündeki çağrılarının, "İran'la artık eskisi gibi bir ilişki kurulamayacağı anlamına geldiğini" belirtti. Rice, İsrail güvenlik kabinesinin, Hamas'ın denetimi altındaki Gazze Şeridi'ni "düşman" olarak ilan etmesi konusundaysa ülkesinin, Hamas'ın bölgeyi kontrolüyle ilgili endişelerini dile getirdi ve Gazze'nin kendileri için de "düşman bölge" olduğunu kaydetti.

Rice, "ABD, Gazze'deki masum Filistinlileri terk etmeyecek" diye konuştu. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise Hamas'ın bir terör örgütü olduğunu yineleyerek, Filistinlilerden, İsrail'in güvenliği konusunun, kendi çıkarlarına da olduğunu anlamasını beklediklerini söyledi. Livni, Filistinlilerin, Hamas'a desteğin kendilerine yardımcı olmayacağını anlamalarını da istedi. Rice, İsrail'de Savunma Bakanı Ehud Barak, Başbakan Yardımcısı Haim Ramon ve muhalefet lideri Likud partisi Başkanı Binyamin Netanyahu ile de görüşecek.

Rice'ın, ABD Güvenlik koordinatörü General Keith Dayton ile bir araya gelmesi de bekleniyor. Rice, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile bu akşam yemekte buluşacak. ABD Dışişleri Bakanı Rice, yarın sabah İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edilecek, sonra Ramallah'a geçerek, burada Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Başbakan Selam Feyyad ile görüştükten sonra, yeniden Kudüs'e dönerek, İsrail Başbakanı ile tekrar bir araya gelecek.

Rice, bu görüşme sonrası yarın İsrail'den ayrılacak. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Rice'ın gelmesinden önce dün, Filistin tarafıyla yapılması muhtemel ortak deklarasyonla ilgili hazırlıklar için kurulan komisyonla ilk toplantısını yapmıştı. Üst düzey bir İsrailli yetkili, Rice ile yapılacak toplantılarda temel amacın, her üç taraf için beklentilerin koordinasyonu olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın da Rice'a Batı Şeria'daki kontrol noktalarının kaldırılmasıyla ilgili hazırlıkları konusunda bilgi vermesi bekleniyor. Barak'ın, Filistinliler'in kent ve köyleri arasında seyahat imkanlarını kolaylaştırmak amacıyla öncelikle 24 kontrol noktasını kaldırmayı düşündüğü belirtiliyor. Bu arada, İsrail'in Filistin Yönetimiyle güvenlik alanındaki işbirliğini artıracağı da kaydediliyor.

-ABBAS KINADI-

Öte yandan, İsrail'in Gazze Şeridi'ni "düşman" ilan etmesinden sonra, bölgeye elektrik ve fueloil temininin durdurulması konusunda benimsenen karar, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından "ezici" olarak nitelendirilerek kınandı.

Abbas'ın Ramallah'taki bürosundan yapılan açıklamada, kararın, Gazze Şeridi'nde yaşayan 1,5 milyon Filistinlinin içinde bulunduğu trajediyi ve acıları artıracağını belirtti. İslami Cihad örgütü de kararı kınadı ve kararın İsrail'in Filistinlileri açlığa terk etme ve öldürme politikasının açıkça ilanı olduğunu söyledi. İslami Cihad, uluslararası toplumu da İsrail'in kararını eleştirmediği için kınadı ve Mahmud Abbas'a İsrail'le tüm görüşmeleri kesmesi çağrısında bulundu.

haber7



Bu haber 360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,419 µs