iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Bu adam Kıbrıs'a niye bakıyor?

6 Nisan 2015 09:59 tsi
Bu adam Kıbrıs'a niye bakıyor? Türkiye-Yunanistan-KKTC ve Rum kesimi arasında önce bir ‘sessizlik’ oldu. Türkiye-Rusya-Yunanistan’ın enerji yollarındaki buluşmaları da düşünüldüğünde.. Galiba bir şey olacak!.. iyibilgi Ankara

Bugün Ankara’nın bir misafiri olacak ve bunun en özet tablosu şu; BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide bugün Ankara’ya geliyor ve oradan da Lefkoşe’ye gidecek.

Bu ziyaretlerin bir amacı var elbette ama önce bu ziyaretlerin üzerine bastığı karşılıklı adımların inşa ettiği süreci anlamak gerekiyor. Rumlar önce sondaja Akdeniz’de ara verdi ve Türkiye de sismik araştırma gemisi Barbaros çekti.  Yani belli bir örtülü mutabakat yürüyor. Çünkü tam da bunlar yapılmadığı için Kıbrıs müzakereleri, 6 aylık önce kesilmişti. Ve yine belli ki, yeni Atina hükümetinin de, Çipras’ın da bunda parmağı olabilir.

Özel Temsilci Ankara’da hayli görüşme yapacak, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından kabul edilecek ve sonra Lefkoşa’ya gidecek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüşecek.

Ama bir gelişme daha var…

Durum tam böyleyken, hemen herkesi şaşırtacak, aslında Rusya’nın bölgeye, daha doğrusu özellikle KKTC’ye ilgilisi ispatlayan örtülü bir başka gelişme yaşandı. Rusya’nın siyaseten de en güçlü kuruluşlarından biri olan bankacılık devi Sberbank’ın CEO’su German Gref, Türkiye’deki iştirakleri Denizbank’ın ‘Kaptanlar Toplantısı’ için gizlice KKTC’ye gitti. Rumların böyle bir temasa reaksiyonu tahmin edildiğinden Gref’in özel jeti Larnaka’ya indi ve gelişi de saklandı.

Rusya, Rum kesimi ile özel ve iyi ilişkileri olan bir ülke. Fakat bu ziyaretin zamanlaması, ziyareti yapan kişinin temsil ettikleri ve Türkiye bağlantısı elbette önemli. Bölgede ve Kıbrıs’ta yeni bir uzlaşı sürecine “tarafların tamamının” destek verdiği bir süreç başlayacak gibi. Hele Türkiye-Rusya-Yunanistan’ın enerji yollarındaki buluşmaları da düşünüldüğünde!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,702 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,941 µs