En Sıcak Konular

Tahran'a 4 kritik dosyayla gidiyor

6 Nisan 2015 08:26 tsi
Tahran'a 4 kritik dosyayla gidiyor
Dört kritik dosyada hangi konular var? İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyaretinin ayrıntıları...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarınki İran ziyaretinde Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıkları masaya yatırılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan günü birlik ziyaret kapsamına yarın İran'a gidiyor. Erdoğan'ın Yemen'de yaşananlardan sonra yaptığı son çıkışın ardından ziyaretin önemi artarken, ilişkilerin gerilmesine neden olan tüm bölgesel konuların ele alınacağı öğrenildi. Yemen, Irak, Suriye ve enerji başlıklarının konuşulacağı toplantılarda İran'a "Mezhep savaşına karşı sorumlu davranın" mesajı verilecek.

Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin ikinci toplantısı sebebiyle yapılacak ziyarette Erdoğan hem İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney hem de Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşecek. Erdoğan, Yemen'de yaşanan son olaylara ve İran'ın bölgede izlediği politikalara karşı Türkiye'nin yaklaşımını vurgulayacak. İran'ı bölgede yaşanan gerilimlerin sona ermesi ve şiddetin mezhep savaşına dönüşmemesi için sorumluluk almaya davet edecek.

Türkiye ile İran özellikle Suriye'deki gelişmelerden sonra ikili ilişkilerde bazı gerilmeler yaşamıştı. Ancak iki ülke de Suriye politikalarını ikili ilişkilere karıştırmama kararı almıştı. Ancak İran'ın önce Irak, ardından Yemen'de izlediği mezhepsel politikalar yeniden gerilime neden olmuştu. Erdoğan, Tahran'da, İran'ın politikalarının bölgede doğurabileceği tehlikeleri anlatacak.

Erdoğan, son gelişmeler ve İran'ın izlediği politikalar için "Bugüne kadar bölgede olan gelişmeler, Yemen'de olan gelişmeler tahammül sınırlarını zorlamaya başlamıştır. İran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi bizi de Körfez ülkelerini de hepsini rahatsız etmeye başlamıştır. İran'ın bu bakışının değişmesi lazım. Yemen'den kuvveti gücü neyi varsa çekmesi lazım. Aynı şekilde Suriye'den Irak'tan çekmesi lazım" ifadelerini kullanmıştı.

Tahran ziyareti boyunca Erdoğan'ın bir diğer önemli gündemi de ticaret olacak. İkili ilişkiler siyasi meselelerde sorun yaşasa da iki ülke arasındaki ticaret hız kesmedi. Yarın Tahran'da özellikle enerji alanındaki işbirliği ele alınırken, İran'ın P5+1 ülkeleri ile yaptığı mutabakatın sonuçları da değerlendirilecek. Türkiye, ABD'nin sert tutumuna rağmen nükleer konusunda İran'a yapılan yaptırımlara "Hayır" demişti. Haziran ayında anlaşmaya dönüşecek mutabakat Ankara'da memnuniyetle karşılanırken, yeni dönemde başta teknoloji ve sanayi alanında ortaklıklar olmak üzere hangi alanlarda yeni işbirliklerinin yapılabileceği görüşülecek.

Sabah



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,153 µs