En Sıcak Konular

Böcek raporu ABD'den kopya

6 Nisan 2015 08:05 tsi
Böcek raporu ABD'den kopya
Böcek soruşturmasında, böceklerin yerleştirildiği tarihi tespit etmek için gönderilen TÜBİTAK uzmanlarının raporları, ABD uzantılı bir internet sitesinden kes-kopyala-yapıştır yöntemi ile aldığı ortaya çıktı.

Paralel Yapı'nın kozmik ismi TÜBİTAK eski Başkanı Hasan Palaz'ın, 2 TÜBİTAK uzmanını böceği koyan Paralel polisleri korumak ve soruşturmanın seyrini etkilemek için görevlendirdiği ve uzmanların sahte rapor yazdığı anlaşılmıştı. Palaz ve 2 uzman tutuklanırken, TÜBİTAK uzmanlarının sahte raporları, internette bulunan bir bilgi notunu Türkçe'ye çevirerek kaleme aldıkları ve mahkemeye gerçek rapormuş gibi gönderdikleri anlaşıldı. Hafta içinde tutuklama kararı gelirken, sözkonusu ABD'li internet sitesinin de tutuklama sonrası o bilgi notunu yayından kaldırması dikkatlerden kaçmadı.

PARALEL POLİSLERİ KORUMAK İÇİN

Savcılık iddianamesinde, 28-29 Aralık 2011 tarihlerinde Ankara Keçiören'deki ofis ve resmi konutta yapılan tarama faaliyetlerinde prizlerde, poliüretan isimli silikon malzemenin içine kamufle edilmiş dinleme cihazları bulunmuştu. Silikon malzemenin imal tarihinin tespiti için "Yaş Tayini Analizi" yapılmasına karar verildi ve BİLGEM/TÜBİTAK'a müracaat edildi. Böcek soruşturmasında yargılanan polisler, en son 24-25 Kasım 2011'de Erdoğan'ın çalışma ofisinde arama yapmıştı. Silikon malzemenin ilk yapıştırılma tarihi böceği kimin yerleştirdiğini ortaya çıkaracaktı. Ocak 2012'de dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz'ın imzası ile ilgili makamlara yazılan yazıda herhangi bir rapora atıfta bulunulmadan silikon malzemenin katılaşma tarihinin 4-5 Aralık 2011 olduğu bildirildi. Palaz, böylece, böceği Erdoğan'ın odasına koyan polisleri korumaya çalıştı. İlerleyen dönemde bilimsel rapor olmaması nedeniyle malzemelerin tekrar incelenmesi için BİLGEM/TUBİTAK ile irtibata geçilerek malzemelerin yeniden incelenmesi istendi. İlk girişimi başarısızlıkla sonuçlanan Palaz, savcılığın "Bu tarihi nasıl belirlediniz" sorusu üzerine rapor yazdırmak zorunda kaldı. Rapor yazılması için de dönemin Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünde (UEKAE) baş uzman olarak çalışan elektronik mühendisi Gökhan Vıcıl'a görev verdi. Vıcıl imzasıyla hazırlanan ve savcılığa gönderilen raporda da silikonun 4-5 Aralık 2011'de yerleştirildiği belirtiliyordu. Bu raporun hemen sonrasında Gökhan Vıcıl, Hasan Palaz tarafından önce Enstitü Müdür Yardımcılığı'na sonra ise müdürlüğe atanarak ödüllendirildi.

LABORATUVAR 'YETERLİ' DEĞİL

Savcılık, raporun altında, elektronik mühendisinin imzası olduğunu görünce, silikon yaş tespitinin bir elektronik mühendisine neden yaptırıldığını ve analiz şeklini sordu. Gelen yanıtta, o dönemde TÜBİTAK MAM'a bağlı Kimya Enstitüsü'nde uzman olarak çalışan Hamza Turhan'ın, MAM laboratuvarlarında silikon malzeme üzerine çalışarak tarihi tespit ettiği ancak raporu yazmadığı belirtildi. Ancak daha sonra TÜBİTAK'ta yapılan incelemede MAM laboratuvarlarında bu yönde inceleme yapılmasına dair bir iç yazışma bulunamadı. Ayrıca, laboratuvarın yaş tahlili analizi yapmak için donanıma sahip olmadığı tespit edildi.

İNGİLİZCE KALMIŞ KELİMELER
 

Hasan Palaz ve ekibinin çelişkili işlemleri üzerine ayrı bir araştırma yapıldı. Araştırmada, uzman Hamza Turhan'ın, raporu ABD'de bulunan bir teknoloji firmasına ait internet sitesindeki bir bilgi notundan kopyaladığı ve Türkçeye çevirerek mahkemeye gönderdiği tespit edildi. Hatta resmi raporda yer alan İngilizce kelimelerin bu bilgi notuna ait olduğu anlaşıldı. Raporun sahte olduğu anlaşılınca Palaz ve 2 uzman hafta içinde tutuklandı. Tutuklama haberinin gelmesinin ardından ABD'li teknoloji firmasının, o bilgi notunu internet sitesinden kaldırması dikkatleri çekti.

Sabah

 



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,815 µs