En Sıcak Konular

ABD'deki Osmanlı hanedan üyesi Türk kimliğine kavuştu

5 Nisan 2015 18:43 tsi
ABD'de yaşayan Osmanlı hanedan üyesi 35. Osmanlı Padişahı Sultan Reşhad'ın torunu Cengiz Nazım Osmanoğlu (Şehzade Cengiz Nazım Efendi) 76. yaşında Türk kimliğine kavuştu

Vatandaşlığa geçmek için başvuruda bulunan şehzade Cengiz Nazım Efendi, New York Başkonsolosluğu yoluyla Türk vatandaşı oldu.

Osmanlı padişahı Mehmet Reşad V.'in torunu Mehmed Nazım Efendi'nin üç oğlundan ilki olarak 1939 yılında Kahire'de doğan Cengiz Nazım Efendi, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini New York Başkonsolosu Ertan Yalçın'ın elinden aldı. 

Fransız, Lübnan ve Amerikan vatandaşlıklarından sonra Türk vatandaşlığına kabul edilen Cengiz Nazım Efendi, 263 dolar ödeyerek 10 yıllık Türk pasaportu için de başvuruda bulunurken, eşi Amerikalı Suzanne Hanım da Türk vatandaşlığına geçmek için resmi işlemleri başlattı.

Anadolu Ajansı muhabirinin soruların cevaplayan Cengiz Nazım Efendi, dönemin Dışişleri Bakanı Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Londra'da görüştüğünde vatandaşlık konusunda ilk müjdeyi aldığını belirtti.

Başvurduktan yaklaşık 1 yıla yakın bir süre sonra Türk vatandaşı olarak nüfus cüzdanı aldığını belirten ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Şehzade Cengiz Nazım Efendi,  Londra'daki kuzenin ve kardeşinin de kendisi gibi yeni Türk vatandaşı olduğunu bildirdi.

Kalbim ABD'de ruhum Türkiye'de

Amerika'yı çok sevdiğini belirten Şehzade Cengiz Efendi şunları söyledi:

 "Çok zengin bir adam değilim ama ailemi burada kurdum, buraya çok şey borçluyum. Amerika'yı çok sevsem de Osmanlı ruhum Türkiye'dedir. Yani kalbim ABD'de, ruhum Türkiye'de" dedi.

ABD'deki Osmanlı hanedanı

24’ü şehzade, 15’i sultan, 23’ü sultanzade ve 13’ü de hanım sultandan oluşan toplam 75 kişilik Osmanlı Hanedanı 4 farklı kıtada bulunurken, ailenin en yaşlı üyesi ve aile reisi 1924 Paris doğumlu Osman Bayezid Efendi New York’ta yaşıyor.  

91 sene önce Osmanoğulları için 3 Mart 1924'te, son padişah Sultan Mehmed Vahideddin Han, son halife Abdülmecid Efendi ve şehzade unvanını taşıyan 35 kişiyle birlikte ailenin toplam 37 erkek üyesinin sürgüne gönderilmesini öngören bir kanun çıkarılmıştı. Bir çoğu uzun dönem sefalet içinde yaşadıktan sonra ölen sürgündeki üyelerin çocukları ise bugün ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Avusturya, Suriye, Mısır ve Lübnan’da yaşıyor.

Aradan yarım asır geçtikten sonra 15 Mayıs 1974′te hanedanın erkek üyeleri için vatana giriş izni verilirken, bugün, 91 sene önce tren ve gemilerle vatanı terk etmeye mecbur bırakılan 250 kişiden sadece Sultan Abdülmecid Han’ın torunu Fatma Zehra Sultan’ın kızı Bilun Hanımsultan hayatta. 1918 doğumlu olan Bilun Hanımsultan Beyrut’ta yaşıyor.

AA 



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,526 µs