'düşman varlık' dendi | " /> 'düşman varlık' dendi | "/>

En Sıcak Konular

İsrail, Gazze'ye resmen savaş ilan etti: Bölgeye 'düşman varlık' dendi

19 Eylül 2007 18:37 tsi
İsrail, Gazze'ye resmen savaş ilan etti: Bölgeye 'düşman varlık' dendi

İsrail güvenlik kabinesinin bu sabah yaptığı toplantıdan, Gazze Şeridi'nden sınırdaki Yahudi yerleşimlerine yönelen Kassamlar'a karşı, bir süredir dile getirilen "Gazze şeridi"nin düşman varlık olarak ilan edilmesi kararı çıktı.

Gazze Şeridi'ne bir kara harekatına karşı çıkan kabine, elektrik ve fuel oilin temininin azaltılması başta olmak üzere, Gazze Şeridi'ne ağır ekonomik yaptırımlar uygulanmasını benimsedi.

Kabinenin bu sabah yaptığı toplantıdan, Gazze Şeridi'nden sınırdaki Yahudi yerleşimlerine yönelen Kassamlar'a karşı, bir süredir dile getirilen "Gazze şeridi"nin düşman varlık olarak ilan edilmesi kararı çıktı.

Bu öneri, ilk kez İsrail koalisyonunun şahinler kanadından, İsrail Evimiz "Yisrael Beiteniu partisi başkanı ve aynı zamanda Stratejik Tehditlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Avigdor Lieberman tarafından gündeme getirilmişti.

Gazze Şeridi ile sınırdaki Zikkim askeri eğitim kampına yapılan roket saldırısı ve bu saldırıda 60'dan fazla İsrailli askerin yaralanmasından sonra, İsrail kamuoyundan, Gazze Şeridi'ne yönelik, geniş çaplı kara operasyonuna kadar varan bir dizi askeri ve ekonomik yaptırım uygulanması istenmişti.

Ma'ariv gazetesi, hükümetin, Suriye ile mevcut gerginliklerin ışığında, Gazze'ye bir kara harekatından yana olmadığını duyurmuştu. Güvenlik kabinesinde de Başbakan Ehud Olmert ve tüm üyelerin, bu tür bir harekete karşı olduklarını dile getirdikleri belirtildi.

Güvenlik kabinesi toplantısından sonra yapılan basın duyurusunda, "Hamas'ın terörist bir örgüt olduğu, Gazze Şeridi'nde yönetimi ele geçirmesinden sonra de bölgeyi düşman topraklarına dönüştürdüğü" belirtildi.

Açıklamada, kararların oy birliğiyle alındığı vurgulandı.

Güvenlik kabinesinin toplantısında, bölgede yaşayan 1,5 milyon dolayındaki Filistinli'nin yaşamını zora sokmayacak şekilde, uluslararası yasalar karşısında uygunluğu da gözden geçirilerek, elektrik arzının ve fuel oil temininin azaltılması kararı alınırken, İsrail'in Gazze'deki hastanelerin jeneratörlerinin çalışmasına yetecek kadar bir enerjiyi sağlaması da desteklendi.

Ancak, elektrik kesintisinin ne zaman başlayacağı konusunda bir tarih verilmedi.

Gazze'deki Filistinliler'e İsrail tarafından verilen suyun kesilmesiyse benimsenmedi.

Gazze Şeridi'nde Hamas'ın kontrolünü ele geçirdiği günden bu yana kapalı tutulan ve ancak insani yardımlar için açılan sınır geçişlerinde, uygulama iyice daraltıldı. Sınır geçişleri, ancak gerekli miktarda gıda ve tıbbı yardımların geçişi için açık kalacak, roket yapımında kullanıldığı da belirtilen su boruları gibi malzemenin Gazze'ye girişineyse izin verilmeyecek.

İsrail hükümeti, Hamas'ın denetiminden sonra da Gazze'deki altyapı hizmetleriyle ilgili projeler için kullanılan malzemenin de girişine izin veriyordu.

BARHUM: SAVAŞ İLANI
İsrail güvenlik kabinesinin Gazze Şeridi'ni "düşman" ilan etmesi ve yaptırımları benimsemesinden sonra Gazze'deki Hamas hareketi sözcülerinden Fevzi Barhum, kararı "savaş ilanı" olarak değerlendirdi.
Barhum, Gazze'de yaptığı açıklamada, (Gazze'deki) Filistin halkı için insani bir felaket yaratacağını söylediği kararın, "tehlikeli bir tırmanışa" götüreceğini de ifade etti.
Barhum, "Ramallah'taki adam" diye nitelediği, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, "düşmanla işbirliğini ve bu durumda sessiz kalmasını da çok garipsediğini dile getirdi.
Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler ise karara tepki gösterdi. Bir Gazzeli, "bunlar Hamas'tan çok bizi etkileyecek. Hamas bunlara aldırıyor mu ki, olan Gazze Şeridi'nde yaşayanlara oluyor" dedi.

GAZZE'YE KARA HAREKATI YAKLAŞIYOR
Alınan önlemlerin Hamas'ı zayıflatmayı amaçladığını söyleyen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, toplantıda şimdilik Gazze Şeridi'ne kapsamlı bir kara harekatından yana olmamasına karşın, "geniş ölçekli bir kara harekatının zamanı olmadığını" dile getirdiği, bütün çabaları gösterdikten sonra bu konuda tavır alacaklarını belirttiği kaydedildi.
Toplantıya katılan bir yetkili, Barak'ın "Geçen her gün bir kara harekatına daha fazla yaklaşıyoruz" dediğini bildirdi.
Kararı Ordu Radyosuna değerlendiren İsrail Parlamentosu (Knesset) Dış İlişkiler ve Savunma Komisyonu Başkanı Tzahi Hanegbi, Gazze'ye bir kara harekatının "önlenemeyeceğini" söyledi.
Hanegbi, "Onları (Gazzelileri) fuel oil ve elektrikle şımartmanın gereği yok" diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs