En Sıcak Konular

İran'da Yemen paniği

5 Nisan 2015 10:43 tsi
İran'da Yemen paniği Yemen’de hava ve denizden bombalanan Husi militanlarının Aden kent merkezini boşaltması üzerine telaşlanan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Körfez ülkesi Umman’dan yardım talep etti.

Husilere silah ambargosuna ve yaptırıma karşı çıkan Rusya BM Güvenlik Konseyi’ni toplantıya çağırırken eski Cumhurbaşkanı Salih bir Rus uçağı ile ülkeden ayrıldı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçaklarının, Yemen'de Husilere karşı yürüttüğü “Kararlılık Fırtınası” operasyonu Aden'den başkent Sana ve ülkenin kuzeyindeki Sa'da'ya genişlerken Husi isyancılar geçtiğimiz Perşembe günü girdikleri Aden kent merkezinden püskürtüldü. Husilerin gerileyişi üzerine paniğe kapılan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Umman Sultanlığı'na, “Yemen'e yönelik askeri operasyonlara son verilmesi” için yardım etmesi çağrısında bulundu.

Salih kaçtı

Umman'dan talebe henüz bir yanıt verilmezken Aden'in El-Mualla semtinin girişindeki mahallelerde Husilerle Halk Direnişi milisleri arasında yoğun çatışmalar yaşandığı kaydedildi. Militanların söz konusu mahallelere yoğun top saldırısı düzenlediği belirtildi.

Bu arada Yemen Dışişleri Bakanı Riyad Yasin, eski cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in, diplomatların tahliyesi için gönderilen bir Rus uçağı ile ülkeden ayrıldığı yönünde kendilerine haberler ulaştığını belirtti. Yasin, Suudi Arabistan'ın Eş-Şark el-Avsat gazetesine yaptığı açıklamada, “Eski cumhurbaşkanı Salih'in, diplomatların tahliyesi için Sana Havalimanı'na gelen bir Rus uçağı ile ülkeden ayrıldığı yönünde bize haberler ulaştı” dedi. Söz konusu uçağın Kahire'den geldiği ve koalisyon güçlerinden izin aldığı da belirtildi.

RUSYA'DAN ATAK

Öte yandan Rusya ile operasyona liderlik eden Körfez ülkeleri arasında BM'in Husilere yönelik silah ambargosu ve yaptırım uygulaması konusunda anlaşmazlık sürerken Rusya'nın çağrısıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Suudi Arabistan öncülüğündeki operasyona ara verilmesiyle ilgili önerisi için toplandı. Husi militanları da dün Rusya'nın Aden'deki konsolosluğuna girerek binaya keskin nişancı yerleştirdi.

Yeni Şafak

Bu haber 1,216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,521 µs