En Sıcak Konular

Yeni Anayasa ne kadar sivil?

19 Eylül 2007 18:17 tsi
Yeni Anayasa ne kadar sivil? Yeni Anayasa için medya, iş dünyası, siyasetçiler 'sivil' anayasa diyor. Herkesin 'sivil' olduğunu söylediği anayasayı biz de 3 farklı isme sorduk. İşte Mehmet altan, Eser Karakaş ve Ali Bulaç'ın gözünden anayasanın 'sivil'liği...

"Yeni Anayasa ne kadar sivil?" sorusunu sorduğumuz üç isimden, aldığımız cevaplar özetle şöyle:

Mehmet Altan

"Yeni anayasa AB kriterlerine uyduğu, Kemalizmden ayrılıp demokratikleştiği  oranda 'sivil' yanını ortaya koyacak.

Şu an kullanılan 82 anayasası devleti bireye karşı koruma gibi bir misyon taşıyordu. Yeni anayasa bu açıdan farklılaştırlır, AB’nin kabul ettiği bir anayasa haline gelirse, ‘sivil’ bir anayasa olacak.

Ama bu nitelikleri taşıyan sivil bir anayasayı oluşturma kabiliyeti var mı? Soru bu…"

Eser Karakaş

"Yeni Anayasanın genel çatısı 82 Anayasasından daha iyi. 82 Anayasasının nasıl hazırlandığını ve halka nasıl sunulduğunu bilen biri olarak ben, rahatlıkla söylüyorumki, yeni anayasa 82 anayasasından daha iyi.

Yeni anayasa henüz netleşmedi. Akademisyenler bir taslak hazırlayıp, siyasetçilere teslim ettiler. AK Parti içinde inceleniyor henüz. Üzerinde bu kadar gürültü koparılması anlamsız bu yüzden.

Bu gürültünün de amacı var tabi. Diğer partiler, Barolar birliği, üniversiteler neden başka taslaklar hazırlamıyor? Şu an gerçekleşen olay, bir partinin taslak hazırlaması. Bu kadar.

Kimse Ak Parti’nin insiyatifi ele alıp taslak hazırlaması karşısında bir harekette bulunmuyorsa. Anayasayı hazırlamak onların hakkı olur."

Ali Bulaç

"Yeni anayasaya 'sivil' denme nedeni, asker tarafından değil, sivil bir ekip tarafından hazırlanıyor olması. Bana göre bu anayasanın iki olumsuz, bir de olumlu yanı var.

Olumsuz yanlarından ilki, anayasanın halk yerine bilim adamları ve siyasiler tarafından, tek elden tasarlanması. Toplumda yer alan dini, siyasi, sosyal baskı gurplarının fikri alınmadı. İş dünyasının, çeşitli cemaatlerin fikirleri sorulmadı. 11 bilimadamı bir taslak hazırlayıp, siyasetçilere sundu. Olan buydu.

Burada halkın katılımı sağlanmalı, sivil toplum tarafından tartışılmalıydı yeni anayasa. Toplumun kanaat önderleri, bu konuları medya ya da sivil toplum kuruluşları aracılığıyla tartışmalıydı. Bir müzakere olmalıydı. Bu sebeple yapılış şekline karşıyım.

İkinci olumsuzluk, bu anayasanın AB güdümünde hazırlanmış, AB kriterleriyle sınırlı olması. Anayasanın AB'ye beğendirilmek gibi bir amacı var.

Olumlu bulduğum yanı ise, 61 ve 82 anayasalarının amacından ayrılması. Çünkü, 61 ve 82 Anayasaları devleti halktan korumak amacı güdüyorlardı. Yeni anayasa yalnız  bu anlamda öncekilerden daha iyi."

www.iyibilgi.com



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,954 µs