En Sıcak Konular

Ermeniler, ‘paralel’e ‘Biz bu kadar radikal değiliz’ demiş

5 Nisan 2015 10:00 tsi
Ermeniler, ‘paralel’e ‘Biz bu kadar radikal değiliz’ demiş Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Litvanya dönüş yolunda sıcak gündem başlıklarına ilişkin soruları yanıtladı.

1915 olaylarının 100. yıldönümü için özel hazırlık yapan Ermenilerin bile, ‘paralel yapı’nın yurtdışında Türkiye aleyhine yürüttüğü kara propagandaya şaşırdığını söyledi.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’a resmi bir ziyaret düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dönüş yolunda Habertürk’ün sıcak gündem başlıklarına ilişkin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu şunları söyledi:

24 NİSAN MESAİSİ VE ABD SENATOSU’NDAKİ TASARI: Her gittiğimiz yerde gerekli uyarıları yapıyoruz. Buralardan bir karar beklemiyoruz, şimdi Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz Türkiye’ye geliyor; onunla da görüşme yapacağız. Avrupa Parlamentosu’nun alacağı karar bizim için bağlayıcı değil. Birçok ülkeyle temaslarımız devam ediyor. Bu, neticede kongre üyelerinin sivil inisiyatifi. Daha önce böyle inisiyatifler olmamıştı. Biz hep savunmadaydık. Bu konuda bizim gibi düşünenler atağa geçti. Bizim atağımız saldırgan değil; barış istiyoruz, “Ortak acılar üzerinden dostluk kurulsun” diyoruz. Büyükelçiliklerimiz, diplomat arkadaşlarımız yoğun gayret sarf ediyor. Orta ve uzun vadeli çalışmalarımız var. Ermenistan, bu işin böyle gitmeyeceğini, bir faydası olmayacağını, dünyanın sonu olmadığını da görmüş olacak.

DHKP-C’NİN SAVCI EYLEMİ: AB’nin bile terör listesine aldığı DHKP-C’yi sempatik, mazur göstermeye çalışanlar var, yazıklar olsun. İstediğimiz teröristler var. Daha önce Fehriye Erdal kayboldu gitti. Terörle mücadelede ciddi bir ikiyüzlülük var. Afrika’daki teröre bakış açısıyla Avrupa’dakine bakış çok farklı. Terörün dini, ırkı, milliyeti, ideolojisi olmaz. Terörist teröristtir. Seçim öncesi her dönemde böyle karışıklıklar yaratmak için adım attılar. CHP’nin düştüğü duruma bakın; radikal unsurları destekler duruma geldi. Bu, içine düştüğü aczin bir yansıması.

İRAN’LA NÜKLEER ANLAŞMA: Bu bir çerçeve anlaşma. 1 Temmuz’a kadar bir çerçeve çizildi. Bundan memnunuz. Biz, nükleer silahlara karşıyız. İran’dakine de İsrail’dekine de karşıyız. Atılacak her adımı destekleriz. İran’a yönelik ambargonun kalkması da olumlu etki yaratır. İran’la ABD’nin ilişkilerinin normalleşmesi pozitif bir ortam yaratır; biz bunu arzu ederiz. İran’la ticari ilişkilere olumlu yansır. Hâlâ 2010’da bizim yaptığımız anlaşmanın çok gerisinde. Bizim İran’ı getirdiğimiz çizgi, uranyumu teslim edeceklerdi. Şu anda İran o çizginin gerisinde.

‘SURİYE’DE TUTUMUMUZ DEĞİŞMEZ’: Bu gelişmelerin Suriye, Yemen, Irak üzerindeki yansımasını kastediyorsanız bizim tutumuzda bir değişiklik olmaz, hiçbir ülkenin tutumunda da değişiklik olmaz. İran’ın mezhepsel politikalarının çok tehlikeli olduğunu, bölgeyi kaosa sürükleyebileceğini söylüyoruz. Şimdi Irak’ta da DEAŞ’a karşı mücadele edilsin, destek oluruz. Şii milislerle yapılan mücadelede Sünnilere, sivillere yönelik vahşi şekilde saldırılar görüyoruz. Endişemiz, bölgede Şii-Sünni çatışmasına yol açacak gelişmeler olması.

ÇANAKKALE TÖRENLERİ: (İngiltere Prensi Charles’ın 24 Nisan’daki törenlere zırhlı gemiyle gelmesi) Daha önceki törenlerde de zırhlı gemiler gelmişti, ilk defa olmuyor. Kraliyet ailesinin bir geleneği var; seyahatlerinde kendi ülke topraklarında kalırlar. Çanakkale’de ertesi gün de kalacakları için gemide kalmak istiyorlar. Bizim de orada savaş gemilerimiz olacak. Avustralya ve Yeni Zelanda da olacak. Gövde gösterisi değil, sembolik olacak. Çanakkale Savaşları üzerine kurulmuş bir barış var. Burada barış mesajı verilecek.

PARALEL YAPI TEHDİDİ: Şu anda Türkiye’ye karşı dışarıda en sistematik, en acımasız çalışan; paralel yapı. Türkiye’ye karşı olan herkesle işbirliği yapıyorlar. Başkonsoloslardan, büyükelçilerden raporlar alıyoruz. Türkiye aleyhtarlığı yapıyorlar. Çeşitli kararlar çıkarmak için çaba sarf ediyorlar. Bunu da Türkiye’de ‘hizmet’ diye halktan topladıkları parayla yapıyorlar. Bize temaslarımızda, “Bir Türk nasıl oluyor da ülkesinin aleyhine bu kadar çalışır?” diye soruyorlar. Türkiye aleyhine açık pozisyon alanlar var. Bir panele katılan Ermeniler bile bunlara, “Biz sizin kadar radikal değiliz. Bir Türk kendi ülkesinin aleyhine bu kadar nasıl adım atabilir?” diyor.

ABD İLE PARALEL YAPI GÖRÜŞMELERİ: (ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmenizde paralel yapı gündemde olacak mı?) Paralel, ABD’de bu kadar aktif. Kerry’ye de yazılan mektuplar var. Herhangi bir görüşmede mutlaka gündeme geliyor. İade kısmını (Fethullah Gülen) biz de gündeme getiriyoruz ama Adalet Bakanlığı yürütüyor. ABD’de paralellerin Türkiye aleyhtarlığının ne kadar aktif olduğu belli. Dolayısıyla mutlaka gündeme gelecektir.



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs