En Sıcak Konular

Güç dengelerini etkileyecek yeni ittifak

4 Nisan 2015 09:02 tsi
Güç dengelerini etkileyecek yeni ittifak "Ankara-Riyad-İslamabad’dan oluşan yenilenmiş bir üçgen ile karşı karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz"

Türkiye’nin Yemen koalisyonuna resmi yaklaşımını tekrarlamaya herhalde gerek yok. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinden iki cümle alalım, kâfidir; “Yemen operasyonunu destekliyoruz. Lojistik destek verebiliriz. İran ve terörist gruplar bölgeden çekilmeli.’’
Ankara’nın askerî katılımı olur mu, o belli değildir. Ancak.. Herkesin hemen fark edeceği bilimsel bazı gerçekler var!

Suudi Arabistan ordusuna “sınırsız mali yatırımlar” yapıyor ve günümüzün en gelişmiş teçhizatlarını kullanıyor. Fakat ordusunun savaş için tam hazır olduğunu söyleyemeyiz! Bu bir, iki, Pakistan ordusu çok güçlü ve hazır bir ülkedir. Türk Silahlı Kuvvetleri de dünyanın en profesyonel ordularının içindedir ve o da son dönemde zırhını hayli kalınlaştırmıştır. Herhalde bu üç ordunun toplamı bir şey ifade ediyor olsa gerektir.

ÜÇ NÜKLEER SİLAH!

Bu üçgenin dikkat etmesi gereken saldırıya açık noktalardan biri, uzun zamandır Ortadoğu’da dolaşan bir söylencenin politik saldırıya dönüşme ihtimalidir; ‘Suudi Arabistan zaten bu güce sahip Pakistan’ın yardımıyla bir nükleer silah geliştirecek!’ Böylesi bir durumun, Türkiye’nin bu ülkelerle yakınlığının, yeni ittifakı üzerinden gelecek siyasi tuzakların, ABD cephesinden ‘İran anlaşmasını sabote etmek’ olarak algılanacağını söyleyelim.

ABD’nin çok sert reaksiyon göstereceği açık ama işte yukarıda, ilk satırlardaki durum da o! Suud yönetimi gibi Pakistan’ın da şu sıralar ABD’ye karşı tutumu hemen hemen aynı! Hasılı buradan, yani İran’ı ortalayan bir ittifak görüsünden hareketle Ankara’ya laf gelecektir. (Gelirse ne olur? Uzun ve ayrı tartışma, etrafından dolaşıyorum.)

Son tahlilde, Ankara-Riyad-İslamabad’dan oluşan yenilenmiş bir üçgen ile karşı karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz ve Ortadoğu’daki diğer pek çok üçgenden kalıplıdır.

Nedret Ersanel / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 1,314 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,545 µs