En Sıcak Konular

Nasıl bir yer şu Malezya?

19 Eylül 2007 15:28 tsi
Nasıl bir yer şu Malezya? "Malezya olur muyuz" korkusu ortalığı sardı. Malezya'nın nesinden korkuyoruz? Malezya'nın ne olduğu ile ilgili her hangi bir fikrimiz var mı? Gelin Malezya'ya birlikte bakalım...

"Türkiye Malezya olur mu?"

Birçoğumuz Malezya'nın nasıl bir ülke olduğunu bilmeden bu sorunun "Evet" olmasından korkar olduk. Öyleyse buyrun Malezya gezisine...

- Güneydoğu Asya'da yer alan bir ülke. Malezya Federasyonu'nun 11 devletinin Singapur, Saravak  ve Sabah  (eski Kuzey Borneo)'ın birleşmesi ile oluşmuştur. Singapur  1965 yılında federasyondan ayrılmıştır. Kuzeyde Tayland ve Singapur, güneyde Endonezya  ile komşudur.

- 26 milyon nüfuslu Malezya’nın nüfusunun yüzde 62’sini Malaylar oluşturuyor. Yüzde 23’ü Çinliler, yüzde 7’si Hintliler, yüzde 8’i de diğer gruplardan ibaret. Anayasal monarşi var ve ülkenin yüzde 60’ı Müslüman, yüzde 20’si Budist, yüzde 8’i Hıristiyan.

-Geçmişinde bir İngiliz sömürgesi olan Malezya'da, İngilizler kolonizasyonu bırakıp çekilirken Anayasa’ya Malezya laik bir devlettir maddesini eklemişler. Ama Malezya'nın laik olduğu söylenemez.

-Malayların büyük çoğunluğu Müslüman. Müslüman olanlara uygulanan özel yasa ve cezalar var. Müslüman olmayanların hayat tarzına müsamaha gösteriliyor ve suçlarına aynı cezalar verilmiyor. Fetva Konseyi adı verilen bir kurum var, yalnızca Müslüman vatandaşların suçlarıyla ilgileniyor. Müslüman vatandaşlar için ağır cezalar uygulanıyor. Bu sebeple İslam’dan çıkmak için dilekçeyle başvuruluyor.Yalnız kanıtlamak zorundasınız. Bu da Malezya'nın İran ya da Suudi Arabistan gibi şeriatçı sert devletlerden farkı. İran ve S. Arabistan’da dinden çıkmanın cezası ölümken, Malezya’da böyle bir durum yok. Fakat Türkiye çerçevesinden bakıldığında laiklik de var gibi görünmüyor.

-Malezya Başbakanı Abdullah Ahmet Badawi’nin de bu yönde açıklamaları var. Badawi, "Malezya ne laik, ne de teokratik bir devlettir” diyor.

- Malezya'da kişi başına düşen gelir, Türkiye’den 1.5 kat fazla.

- Malaylar ABD’ye antipati besliyor. Ancak yerel yönetimler ve iş adamlarının batıyla ilişkileri iyi. Malezya batı aleyhtarı bir dış politika izlemiyor.

- Langkawi ve Kuala Lumpur, Uzakdoğulu Malezya’nın Batılı yüzleri... Hem de inanılmaz Batılılar. Hemen herkes İngilizce konuşuyor. Kimse kimsenin kıyafetine, oturup kalkmasına karışmıyor. Sokakta türban altı gömlek ve dar blucinle dolaşan kadın sayısı oldukça fazla. Ama onların yanında şortlular rahat rahat dolaşıyor. Malezya’da en ilgi çeken şeyse, türbanlı kadınların kamu alanındaki yoğun varlıkları. Gümrük polisinden kırmızı bereli polise, banka memuresinden Starbucks tezgâhtarına her işte çalışıyorlar. Polis olanlar, türban üstüne polis şapkası takıyor, işini yapıyor.

- Ancak ülkede Şeriat mahkemelerinin Malezya’nın laik anayasasını giderek daha fazla zorlamaya başlamasıyla birlikte, İslam da daha tutucu bir biçim almış görünüyor.

- Trafik İngiliz usulü, sigaraya karşı tavır Amerikan. Kapalı alanların çok önemli bölümünde sigara içilmiyor.



Bu haber 1,165 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,955 µs