En Sıcak Konular

ABD’nin elinden bırakmadığı çantada ‘büyük af’ mı var?

19 Eylül 2007 13:41 tsi
ABD’nin elinden bırakmadığı çantada ‘büyük af’ mı var? ABD Dışişleri Müsteşarı Nicholas Burns Türkiye’de! Washington’dan bu kadar ‘büyük adam’ sebepsiz gelirse işkillenmek gerekiyor. Burns’ün elinden bırakmadığı çantasında PKK var. ‘Bu yeni bir şey değil’ diyebilirsin

Dışişleri Müsteşarı Nicholas Burns’ün Türkiye ziyaretinin odak noktasının ne olacağı konusunda büyük bir giz yok aslında. Başka konular da görüşülecek ama esas eksen terörist PKK olacak.

Fakat bu gezinin PKK özelinde farklı bir önemi bulunuyor. Burns, Başbakan ve Türk Dışişleri yetkilileri yetkilileri görüşmesinde şu konular gündeme gelecek. PKK, Kuzey Irak, Irak ve İran.

Ankara’da, Anayasa tartışmalarının hazırlandığı dönemde gerçekleşen ziyaretin içeriğinde Batı’nın son zamanlarda biraz daha belirgin hale gelen “laiklik” kaygısının da olabileceğini söyleyenler var.

Ancak bu çok doğru değil. Burns’ün ziyareti tamamen “stratejik” konuların ele alınması merkezinde olacak. Peki kritik konu ne?

Bu görüşmelerde ele alınacak “kritik konu” elbette PKK ama bu noktada iyibilgi’nin çok kısa bir süre önce okurlarına aktardığı bir haberi anımsamakta fayda var! O haber PKK’nın tasfiyesinin ABD açısından da zamanının geldiği söylüyor, bunun aşamalarını yansıtıyordu.

Bu yüzden Burns’ün ziyaretinde PKK konusunun ele alınması sadece normal değil, oldukça da önemli! Peki ABD bu ziyarette ne söyleyebilir?

Biz çekiliyoruz, affedin!

Müsteşar Burns’ün Ankara’da PKK için büyük ve genel bir af isteyebileceği söylencesi yaygın bir fısıltı. Ancak Amerikan tarzı diplomasi bu türden beklentilerini bu seviyedeki görüşmelerde yansıtmıyor.

Daha çok alt kademeler eliyle hissettiriyor. Buna mukabil Burns’ün, bölgenin ABD tarafından terk edilmesinden sonra, “nasıl huzurlu bir ortam sağlanır, Kuzey Irak’ın güvenliği nasıl sağlanabilir” konularında Türkiye’nin nabzını yoklayacağı tahmin ediliyor.

Tabii bu minvaldeki bir nabız yoklamanın karşılığında Ankara’dan gelecek ilk cevap PKK olacak. PKK meselesi halledilmeden Kuzey Irak konusunda Türkiye'nin huzurlu olamayacağı söylenecek.

İşte bu noktada Amerikan tarafının daha net cümleler söylemesi bekleniyor. Ve tahmin edilen şu; “Biz bölgeden duyurduğumuz gibi çekilmeye başlayacağız, tabii Irak’ın huzura kavuşması için PKK’nın da ortadan kalkması lazım!”

Elbette ABD’nin bu yaklaşımı terörist PKK’ya çok karşı olduğu için veya Türkiye’nin güzel gözleri için değil. Pekala biliniyor ki ABD’den sonra, PKK Türkiye’ye saldırmaya devam ederse Ankara’yı tutmak hemen hemen imkansızlaşacak.

Bu yüzden “ön hazırlık” yapılıyor. Esasen genel bakış açısından Türkiye’nin buna bir itirazı yok. Mesele şuradaki ABD, terör örgütünün tasfiyesi için makul bir çıkış noktası bulmuş değil!

Sıkıntı da buradan çıkıyor. Zira Amerikan kaynakları bir süredir PKK militanlarına af çıkarılması gerektiğini söylüyorlar. Bunun içinde belki, Türkiye’nin daha önce ABD’ye ilettiği bazı isimlerin teslimi de var.

Fakat Kuzey Irak’taki tüm PKK’nın teslimi veya yok edilmesinin ancak Türkiye’nin çıkacaracağı afla mümkün olacağını düşünüyorlar.

Bunu zorlayan başka sebeplerde var. PKK’nın tasfiyesinin güç yoluyla sağlanması-hele ABD’nin de katılımıyla-Barzani ve Talabani tarafından yokuşa sürülüyor. Keza İran’ı vurmayı sürdüren ve artık pek de kuşku duyulkayan biçimde ABD tarafından desteklendiği sezilen PJAK konusu da var.

Amerikan iç politikasında şu sıralarda hakim görüş, İran’a yönelik bir silahlı müdehaleninin yeniden gündemde olduğu yolunda. Bu halde ABD, PJAK’tan vazgeçmek de istemeyebilir.

Diplomasi teamülleri açısından bu konuların bu cümlelerle ifade edilmesi mümkün değil. Ancak iki taraf da karşıdakinin ne söylediğini gayet iyi anlıyor. Kesin olan tek şey ise Ankara’nın yanıtı… “PKK bitecek!”

Bitecek ama nasıl?

Burns’ün ziyaretinin bu sorunun yanıtının Ankara tarafından tartışmaya açık olup olmadığının anlaşılması aslında. Ancak Ankara af yoluyla PKK’nın tasfiyesi fikrine hiç ama hiç sıcak değil.

Bu durumda ABD’nin PKK’nın pasifize edilmesi yolunda başka fikirleri de var. Bunlar zaman zaman ABD’nin resmi kaynaklarından sızdırılıyor. Fakan Burns’ün bu görüşmede alternatifleri sıralaması hiç beklenmiyor.

Ama Burns’ün kıymetli ve gizli çantasında PKK olduğu, PKK için ne yapılabileceği konusu var. Ancak ne yapacaklarını yine söylemeyecekler. Burns, vermeye değil almaya gelmiş havasında. Ancak bu konuda alabileceği tek şey Ankara(‘nın) havası olacak gibi!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,383 µs