En Sıcak Konular

Elektriğe yüzde 50 zam gündemde

19 Eylül 2007 10:52 tsi
Enerji Bakanı Güler, Başbakan Yardımcısı Ekren, Maliye Bakanı Unakıtan, Devlet Bakanı Şimşek'in biraraya gelecek ve elektriğe zam masaya yatırılacak.

Enerji Bakanlığı'nda bugün 4 bakanın katılımıyla yapılacak 'enerji zirvesi'ne; elektrik zammı, 2008'de daha belirgin biçimde hissedilecek arz krizi ve santral yatırımları ile dağıtım ve üretim özelleştirmesinin hızlandırılması konuları damgasını vuracak. En kritik konu ise elektriğe yapılacak zam. Edinilen bilgiye göre konutlarda 225 kilovatsaatin üzerindeki tüketime yüzde 50 zamlı tarife uygulanması konuşulacak.

BİLGİ BÜROKRATTAN

Toplantıda, Maliye'nin gelirlerine el koyduğu BOTAŞ'ın finansman krizine de çözüm aranacak. SABAH, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla yapılacak 'enerji zirvesi'nin gündemini açıklıyor. Enerji Bakanlığı, gelecek 5 yıla ilişkin politikalara ışık tutacak zirvenin giriş bölümünde, öncelikle sektörün fotoğrafını çekecek. Enerji sektöründe kısa ve orta vadede atılması gereken adımlara ilişkin değerlendirme yapılacak, sorunlar ve çözüm önerileri sunulacak. Enerji KİT'leri (BOTAŞ, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ) de mali durumları, yatırımları ve gelecek vizyonlarıyla ilgili bakanlara bilgi verecek. Toplantıya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Hazine, Özelleştirme İdaresi (ÖİB), Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) üst düzey yöneticileri de katılacak.

ZAM: TEDAŞ'ın, yıl sonu zararının 2.5-3 milyar YTL'yi bulması bekleniyor. Bunun için elektriğe en az yüzde 25 zam şart. Elektrikte tasarruf için konutlarda aylık 225 kilovatsaati geçen tüketimlerin yüzde 50 zamlanması konusunda yapılan çalışma da masaya gelecek.

BOTAŞ KRİZİ: Maliye'nin gelirlerine el koyduğu BOTAŞ'ın, ciddi bir finansman krizi yaşadığı vurgulanacak. Finansman sıkıntısını bankalardan aldığı krediyle aşmaya çalışan BOTAŞ'ın, durumu gözden geçirilecek.

PETROL FİYATLARI: BOTAŞ, ham petrolün varil fiyatının 82 dolara kadar çıkmasının doğalgaz fiyatına ekim ve sonraki aylarda etkisi konusunda çalışma sunacak.

ÖZELLEŞTİRME: 4 yıldır yapılamayan dağıtım özelleştirmesi masaya yatırılacak. Elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmesinin hızlandırılması için atılacak adımlar gözden geçirilecek. Özel sektör teşvikleri tartışılacak.

YATIRIM: Elektrikte 2008 ve sonrasında ortaya çıkacak arz açığına çözüm için yatırım seçenekleri değerlendirilecek. Projeksiyonlar 2008'de Türkiye'de en az 2.5 milyar kilovatsaat arz açığı olacağını söylüyor.


Öncelikler belirlenecek
Ekren'in bürokratlarla toplantısı çok kısa sürdü. Toplantıda bürokratlara birer form dağıtıldı ve istedikleri öncelikleri yazmaları istendi. Formlar, bu yıla yönelik eylem planında kullanılacak kısmı 28 Eylül'e, 2008 ve sonrasına dönük planlama için de 15 Ekim'e kadar DPT'ye teslim edilecek.
Yeni hedef işsizliği azaltmak sektörel verimliliği artırmak
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ilk aşamada yıl sonuna kadar, üç aylık dönem için 'acil eylem planı' oluşturulacağını bildirdi. Ekren, bunun 2008-2012 için hükümet programında yer alanlardan oluşan bir eylem planı olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Ekren, 60. hükümetin Eylem Planı'nın belirleneceği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yeni 2. AK Parti iktidarında, temel konunun; 'ekonomik dinamizm ile sosyal istikrarın uyumlaştırılması sürecinde reformlar da dahil olmak üzere, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel açılımlar' olacağını kaydetti. Bakan Ekren, "Yeni dönemde, ekonomik ve sosyal kalkınma birlikte ele alınarak, işsizlik ve istihdam konusunda yeni açılımlara imza atacak bazı düzenlemeler ve tedbirler de yer alıyor" dedi. Öncelikli reformlardan birinin sosyal güvenlik olduğunu belirten Ekren, büyümenin hedeflenen seviyeden uzak olmayacağını dile getirdi. Dün yapılan acil eylem toplantısına, DTP Müsteşarı Ahmet Tıktık, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, İşkur Genel Müdürü Namık Ata, TRT Genel Müdür Vekili Ali Güney, Başbakanlık Müsteşarı Emin Zararsız olmak üzere çok sayıda bürokrat katıldı. 
 

Sabah



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,556 µs