En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye Malezya olmaz

19 Eylül 2007 10:32 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türban tartışmalarına KKTC'den katıldı. Gül, türban tartışmalarıyla birlikte gündeme gelen, ''Türkiye, Malezya'ya benzeyecek'' sözlerine tepki gösterdi. Gül, ''Biz, AB ile müzakereler yapan bir ülkeyiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, türban tartışmalarına KKTC'den katıldı. Gül, türban tartışmalarıyla birlikte gündeme gelen, ''Türkiye, Malezya'ya benzeyecek'' sözlerine tepki gösterdi. Gül, ''Biz, AB ile müzakereler yapan bir ülkeyiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk yurtdışı gezisi KKTC'ye, eşi Hayrünnisa Gül'le çıktı.


Cumhurbaşkanı Gül, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın verdiği resepsiyonda Türkiye'deki tartışmalara ilişkin soruları yanıtladı.


Öne çıkan başlık anayasa değişiklikleriydi. Abdullah Gül, Malezya benzetmelerine karşı çıktı, "Bunu söyleyenler Malezya'yı tanımıyor. Türkiye Malezya olmaz" dedi, gazeteci Ayşe Arman'ın pazar günü Hürriyet gazetesinde yayımlanan Prof. Şerif Mardin röportajına atıfta bulundu.


Gül, "Şerif Mardin, Türkiye'nin büyük bir tarihçisi. Söylediklerini alın okuyun. 'Yüzde 100 inandığım şey üniversiteye kızların herkesin rahatlıkla girmesi' diyor. Biz, AB ile tam katılım müzakereleri yapan bir ülkeyiz. O zaman özgürlükler bazılarına olsun bazılarına olmasın şeklinde bir anlayışa gidilirse zaten bugünkü dünyayla da bir çelişki içerisinde oluruz" dedi.


Farklılıkları hazmetmek...


Abdullah Gül, 'Üniversitelerde türban konusunun anayasa ile güvence altına alınması gerekli mi?' sorusunu yanıtlarken doğrudan fikrini söylemedi, ama anayasa çalışmalarının türban tartışmasına indirgenmesini eleştirdi.


"Farklılıkları Türkiye'de herkes hazmedecek" diyen Cumhurbaşkanı Gül'e göre, 'beraber yaşamak ancak böyle mümkün'.


Abdullah Gül, cumhurbaşkanı olarak Türkiye'nin önemli projelerinin takipçisi olacağını tekrarladı, bu projelerin başında da AB'yi saydı. "Türkiye reformist özelliğini kaybediyor, 301'inci madde ve Vakıflar Yasası konusunda eleştiriliyor" şeklindeki hatırlatmalara Abdullah Gül, "Bunlar zor konular değil" diyerek yanıt verdi.


Cumhurbaşkanı Gül, anayasa taslağında türbanın "serbest" bırakılması çalışmalarıyla ilgili eleştiriler için, "Özgürlükler, bazılarına olsun, bazılarına olmasın denirse bu çelişki olur" dedi.

 

Asker 'First Lady'nin programlarında yoktu


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'ü Lefkoşa'da KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşi Oya Talat karşıladı.


Ercan Havaalanı'ndan itbaren Hayrünnisa Gül'e ayrı bir program uygulandı. Komutanlar Hayrunisa Gül'ün hazır bulunduğu programlara katılmadı.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde resmi törenle karşılandı. Törene, üst düzey komutanlar da katıldı.


Kıbrıs sorunu...

Abdullah Gül ve Mehmet Ali Talat, heyetler arasındaki görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, KKTC'nin elinden geleni yaptığını ancak sorunun çözümü için karşılıklı adımlar atılması gerektiğini belirtti.


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, sorunun çözümü için Türk tarafının gösterdiği çabaları tarihçilerin değerlendireceğini söyledi.


Cumhurbaşkanı Gül, Talat'ı Türkiye'ye davet etti. Talat, eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Köşk'e resmen davet edilmemişti.


Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısı yaptığı sırada Hayrünnisa Gül ve Oya Talat Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde bir süre görüştü. Hayrünnisa Gül ve Oya Talat, daha sonra Girne'deki Ella Pais Manastırı'nı ziyaret etti. Ardından da Oya Talat, Hayrünnisa Gül için bir iftar yemeği verdi.


Mehmet Ali Talat da, Cumhurbaşkanı Gül'le iftar yemeğinde bir araya geldi. İftarda komutanlar da yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül ve Hayrünnisa Gül daha sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Talat'ın verdiği resepsiyona katıldı. Ancak askerler bu kez resepsiyonda yoktu.


Gül, resepsiyonda en geçerli çerçevenin Annan planı olduğunu tekrarladı, "Rum tarafı yapıcı değil. Bizim mutlaka yapıcı görünmemiz lazım. Taşınmaz mal komisyonu çalışmaya devam etmeli. Burada sıkıntı olmamalı" dedi.


Resepsiyona katılan eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da, Talat'ın Kıbrıs Türkü'nün çabalarının yorumunu tarihçiler yapacak demesini olumlu bulduğunu söyledi.

Haber 10



Bu haber 697 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,493 µs