En Sıcak Konular

Yerli sismik gemi Turkuaz'ın maliyeti

26 Mart 2015 12:28 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, petrol ve doğalgaz aramalarında kullanılacak, Türkiye'nin ilk yerli sismik arama gemisi Turkuaz'ın 300 milyon liraya mal olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tasarım ve üretimi Türkiye'de yapılan ve hafta sonu denize indirilmesi planlanan Turkuaz gemisine ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
 
Türkiye'nin ilk sismik araştırma gemisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın yurtdışından satın alınarak Türkiye Petrolleri'ne kazandırıldığını anımsatan Yıldız, okyanus ve kutuplarda arama yapma kabiliyetine sahip Turkuaz'ın Türkiye'nin ekonomik ve siyasi çıkarları açısından çok önemli olduğunu belirtti.
 
Yıldız, Turkuaz gemisine ilişkin, "MTA'ya yaklaşık 300 milyon lira maliyetle kazandıracağımız bu sismik arama gemisi, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da yeni ufuklar açacak" diye konuştu.
 
Bakım ve onarımı da yurtiçinde yapılacak
 
MTA Turkuaz Araştırma Gemisi, karalardaki jeolojik yapıların denizlerdeki devamlılığının tespiti, deprem, iklim değişikliği, deniz kirliliği ve ekolojik araştırmalar ile deniz altı mühendislik çalışmaları gibi çeşitli disiplinlerde kapsamlı bilgi ve altyapı hizmetleri sunacak.
 
İki ve üç boyutlu sismik araştırma kabiliyetine sahip Turkuaz, uzaktan kumandalı robot sistemi ile çok amaçlı su altı araştırmaları da gerçekleştirecek. Araştırmalarda elde edilen veriler, gemide bulunan özel laboratuvarlarda analiz edilecek.
 
Uzunluğu 86 metre, genişliği 23 metre olan Turkuaz'ın bilimsel araştırma ekipman ve sistemleri de dahil tüm bakım-onarım işlemleri yurtiçinde gerçekleştirilecek.
 
En az 30 yıl süreyle görev yapacak ve 50 personelin çalışacağı Turkuaz'da helikopter pisti de olacak. Gemi, karaya uğramadan 35 gün boyunca denizde arama faaliyetlerini sürdürebilecek. Turkuaz, Savunma Sanayi Müsteşarlığının ihalesi sonucu İstanbul Tersanecilik tarafından yapıldı.
 
Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde üretilen MTA TURKUAZ, 28 Mart'ta törenle denize indirilecek.

aa

 

Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs