En Sıcak Konular

Yemen Devlet Başkanı ülkeyi terk etti

25 Mart 2015 23:05 tsi
Yemen’de Husilerin, Devlet Başkanlığı yakınlarında hava üssünü geçirmesinin ardından Yemen Devlet Hadi’nin ülkeden kaçtığı iddia edildi.

AP'nin geçtiği habere göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi deniz yoluyla ülkeyi terk etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin konutundan ayrıldığını teyit etti.
 
Öte yandan Hükümet yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmaların devam etmesi üzerine Uluslararası Aden Havalimanı kapatıldı. Tüm çalışanların güvenlik endişesiyle havalimanından ayrıldığı belirtildi.

Öte yandan, Husilere bağlı birliklerin Aden Merkez Bankası'nı ele geçirdiği ileri sürüldü.
 
Husiler, ülkenin en büyük hava üssü olan ülkenin güneyindeki El-Aned'i ve geçici yönetim merkezi Aden'e 60 kilometre uzaklıktaki Lahic kentini bugün ele geçirmişti.

ABD'DEN AÇIKLAMA GELDİ
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında, silahlı grupların Yemen'de kontrolü ele geçirmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
Meşru geçişin, ancak, siyasi müzakereler ve tüm siyasi partiler arasında Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi'nin girişimi ve ulusal diyalog sonucundaki konsensüse varılmış bir anlaşma yoluyla olabileceğini belirten Psaki, Yemen'in geleceğinin Yemen halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini bildirdi.
 
Psaki, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Hadi ile bugün erken saatlerde temas kurduklarını ifade ederek, "Kendisi artık konutunda değil, bunu teyit edebilirim" dedi.
 
Hadi'nin gönüllü olarak ayrılıp ayrılmadığına yönelik soru üzerine de Psaki, "Bence gönüllü olarak konuttan ayrıldığı gayet açık" ifadesini kullandı.
 
Psaki, Hadi'nin şu anda bulunduğu yere dair bilgi veremeyeceğini ifade ederek, "Kendisiyle son günlerde temas halindeydik" diye konuştu.
 
Bir gazetecinin "Şehir çökmek üzere. Bu biraz zor bir gönüllü ayrılma durumu olmuyor mu" yorumu üzerine Psaki, "Konuyu anlamlandırmayı size bırakıyorum. Kendisinin zorla mı gönüllü mü ayrıldığı ve bunun ne anlama geldiğini karakterize etmek zorunda değilim" değerlendirmesinde bulundu.
 
Psaki, Husilerin eylemlerinin devamlı olarak Yemen'deki dönüşümün altını kazıdığını bildirdi.
 
"SUUDİLERİN MEŞRU KAYGILAR VAR"
 
Suudi Arabistan'ın Yemen sınırına askeri yığınak yaptığına ve Arap zirvesinde Yemen'e Arap güçlerinin gitmesine yönelik bir öneri sunacağına dair haberlerin sorulması üzerine Psaki, şunları kaydetti:
 
"Şu anda konuyla ilgili detaylara sahip değiliz. Bu haberlerin yeni olduğunu sanmıyorum. Suudi Arabistan ve Körfez Arap Ülkeleri İş Birliği Konseyi ülkeleriyle barışçıl siyasi geçişi teşvik etmek için yakından çalışıyoruz ve onların Husilerin agresif eylemlerine yönelik kaygılarına katılıyoruz. Suudilerin, coğrafi yakınlıkları dikkate alındığında Yemen'deki mevcut olayların kendi güvenliklerine olası etkilerine yönelik meşru kaygıları var ve sınırlarındaki güvenliği sağlamak için uygun önlemleri almakta olduklarını anlıyoruz. Gelecek toplantıdan bahsediyorsunuz, teklif edilebilecek veya edilmeyecek bir öneri hakkında detaylara sahip değilim."
 
aa


Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,476 µs