En Sıcak Konular

Zam tepkisi sokağa taşınacak

0 0 0000 00:00 tsi
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, doğalgaza yüzde 45, akaryakıta yüzde 92 zam yapıldığını, elektrik zammının da yolda olduğunu belirterek, tepkilerini artık sokağa taşıyacaklarını söyledi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda (ASMMMO) düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de tüketicilerin, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandığını ve pahalı doğalgazdan üretilen pahalı elektriği tükettiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, sokak aydınlatması için konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden 5 YTL sabit ödeme almaya hazırlandığını belirten Çetin, “TEDAŞ belediyelerden aydınlatma ile ilgili elektrik faturalarını tahsil edemiyor diye belediyelerin kullandığı elektrik faturasını da bize ödettirecekler” dedi.  Elektrik üreten şirketlerin yüzde 40 zam istediğine işaret eden Çetin, “Hükümet ile sonuçta anlaştılar ve pusuda zam için bekliyorlar. Başbakan 'zorda kaldık yapacağız' diye ilan etti. İşte bu öncü zamlar, asıl zam depreminin habercisi” diye konuştu.

"Alternatif enerji arayışı yasak"

Bütün dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiği bir dönemde, Türkiye'de, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 6 Temmuz 2006 tarihli kararıyla rüzgar enerjisinde yeni üretim başvurularının kabul edilmediğine değinen Çetin, şu örneklere dikkati çekti:  “İskoçya, okyanus dalgalarından elektrik elde ediyor ve bu enerjiyi toplu taşımada bile kullanıyor. Brezilya, araçların yüzde 40'ını şeker kamışından elde ettiği etanol ile çalıştırıyor. Almanya rüzgar enerjisinden 18 bin megavatlık üretimle ilk sırayı alıyor. Onu İspanya, Çin, Hindistan izliyor. Türkiye'de ise yasak.”

Gelişmiş ülkelerin nükleer santrallerini sökmeye yöneldiğini, uluslararası enerji şirketlerinin de ellerindeki eskiyen teknolojiyi ”geri bırakılmış ülkelere” göndermeye çalıştığını anlatan Çetin, ”Bunların başında da ne yazık ki Türkiye geliyor” dedi.

“EPDK sitesindeki şikayet formunu doldurun”

Çetin, TÜDEF'in 20 Temmuz'da başlattığı “Zamlara Seyirci Kalma-10 Eylül'de Akaryakıt Alma” kampanyasına çeşitli sendikalardan ve kurumlardan destek geldiğini, her gün yüzlerce imza toplandığını kaydetti. Çetin, kampanya adındaki akaryakıtın simge olduğunu, tepkinin, genel olarak “enerjideki zamlara ve oyunlara” karşı olduğunu söyledi.
Çetin, vatandaşların, elektrik zamlarına tepki için EPDK'nın sitesindeki “Tüketici Şikayet Formu”nu doldurmasını istedi.

Ali Çetin, bir soru üzerine, farklı eylem arayışında olduklarını ifade ederek, yurt genelinde, belli saatte “1 dakika elektrik tüketilmemesi” gibi bir eylem başlatabileceklerini söyledi. Çetin, tepkilerini, artık yalnız basın toplantılarıyla duyurmayı değil, sokağa taşımayı istediklerini belirterek, bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi.
 

AA

 
  
 

 

 
 
 
 



Bu haber 301 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,800 µs