En Sıcak Konular

'Suriye ile gerginlik bitti'

19 Eylül 2007 08:38 tsi
'Suriye ile gerginlik bitti'
İsrail'in Suriye hava sahasını ihlal etmesinin ardından tırmanan gerilim önce İsrail Başbakanı Ehud Olmert ardından Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in yaptığı açıklamalarla son buldu. Peres Suriye ile gerginliğin sona erdiğini söyledi.

İsrail'in Suriye hava sahasını ihlal etmesinin ardından tırmanan gerginlik İsrail'in dün peş peşe yaptığı açıklamalarla kısmen dindi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, ülkesi ile Suriye arasındaki gerginliğin sone erdiğini söyledi. İsrail'de bulunan Yabancı Basın Derneği üyeleriyle yaptığı toplantıda, Suriye hava sahasını ihlal haberlerine ilişkin bir soruya, bu konuda ne olduğuyla ilgili olarak doğrudan cevap vermemeyi tercih eden Peres, önceki akşam Başbakan Ehud Olmert'in, “Suriye ile barış görüşmelerine hazır olduğu” yolundaki açıklamasını hatırlattı.

SPEKÜLASYONLAR BİTSİN

Cumhurbaşkanı Şimon Peres Başbakan Olmert'in sözlerine atıfta bulunarak “Başbakan, sözlerinde samimi ve ciddiydi. O halde neden şayialara ve spekülasyonlara geri dönelim? Suriyelilerle doğrudan barış görüşmeleri için hazırız” diye konuştu. Olmert ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasındaki görüşmeye de değinen Peres, “her iki liderin kimyasının birbirleriyle uyuştuğunu, görüşmelerde ilerleme kaydettiklerini sandığını” söyledi. Filistinlilerle halen sürdürülen görüşmeleri bir “fırsat penceresi”olarak nitelendiren Peres, “pencerelerin camdan olduğunu” hatırlattı, “Camı kırmamak için çok dikkatli olmalıyız” diye konuştu.


RİCE İSRAİL'E TEŞEKKÜR ETTİ

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın eski bürokratlarından ve geçmişteki gizli İsrail-Suriye barış çabalarının mimarlarından Alon Liel, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın İsrail'e “Suriye'ye hava operasyonu nedeniyle teşekkürlerini iletmek amacıyla İsrail'e gittiğini” öne sürdü. Liel, İsrail savaş uçaklarının Suriye hava sahasını ihlaliyle ilgili haberlere değinirken, “Sanıyorum, bu Amerikalılara çalışmaktır. Hatta belki Amerikalılar için bir istihbarat çalışmasıydı” dedi.


Olmert: Diyaloğa hazırız

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, İsrail savaş uçaklarının 6 Eylül'de Suriye hava sahasını ihlal ettiği haberlerinden sonra ilk kez Suriye ile ilgili konuşarak, “Barış istiyoruz. Suriye ile kayıtsız şartsız, bir talepte bulunmaksızın barışa hazırız” dedi. Olmert, Kudüs'teki ikametgahında bir grup Rus basın mensubu ile görüşmesinde, Suriye lideri Beşşar Esad'a ve Suriye'nin tavrına saygı duyduğunu dile getirdi. Suriyelilerin bazı iç sorunları olduğunu söyleyen Olmert, ancak Suriye ile diyaloğu reddetmek için bir nedenleri bulunmadığını kaydetti. Olmert, “Daha önce de söylediğim gibi, herkesle barış yapma arzusundayız. Doğru koşullar altında, Suriye ile de barış görüşmelerinehazırız” diye konuştu. İsrail, Suriye hava sahasının ihlal edildiği haberleriyle ilgili olarak,olayın meydana geldiği 6 Eylül'den beri sessizliğini korumuş, herhang ibir açıklama yapmamıştı. Olmert, konuyla ilgili soruları yine yanıtsız bırakmayı tercih etti.

yenişafak



Bu haber 420 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs