En Sıcak Konular

Türkiye Malezya olmaz!

19 Eylül 2007 08:05 tsi
Türkiye Malezya olmaz!

İlk resmi ziyaretini KKTC'ye yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, onuruna verilen resepsiyona eşi ile katıldı.. Resepsiyona eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte gelen Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin önünde başta AB üyeliği, ülkenin tanıtımı gibi çok önemli projelerin beklediğini söyleyen Gül, bir gazetecinin, "Dışişleri Bakanlığı görevinden gelmeniz bu hükümetin dış politikadaki yükünü hafifletir mi?" sorusuna, "Ben Cumhurbaşkanı olarak icra içerisinde değilim. İcraatları hükümetler yapacağına göre birçok şeye liderlik yapmak durumundayım. Vizyoner bakış açısıyla, onu buraya tayin etmiş bunu buraya tayin etmiş bunlar benim için ikinci dereceden şeyler" cevabını verdi.

Gazetecilerin, "Bu bir nevi siyasi ombudsmanlık mı?" sorusuna ise Gül, "Ne derseniz… Önemli meselelere liderlik yapmak. Bunların çözümüne gayret sarf etmek ve bunlarla ilgili bütün devlet organları arasında uyumu sağlamak. Bütün enerjisini pozitif yönde kullanmak. Aslında vizyonerlik dediğimiz bu." karşılığını verdi.

Yapılacak Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin kısıtlanacağını hatırlatan gazetecilerin, "Söylediklerinizle, bu çelişmiyor mu?' sorusuna ise, '' Cumhurbaşkanı'nın en önemli faaliyetlerini bunlar olarak görürseniz, o profesörü mü, bunu mu rektör yapacak diye bakarsanız, Cumhurbaşkanlığı makamının görevini daraltmış oluruz. Vizyon noksanlığı budur. Büyük meselelerle uğraşabilecek, enerjisini buna koyabilecek bir tarz ortaya koyarsanız, Türkiye'ye en büyük katkı burada olur. Benim kendi birikimim ve tecrübelerim açısından böyle bir davranış içerisinde olmayı istiyorum'' cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Büyük meseleler diyorsunuz ama sanki sürekli sizden ve Hükümet'ten garanti ister gibi yorumlar var. Hatta darbe yorumları var...'' sözlerine ise, ''Onlara açıkçası pirim vermem. Türkiye'ye büyük haksızlıktır'' şeklinde cevap verdi.

Türkiye'nin en büyük önceliğinin AB projesi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı, "Türkiye'yi AB yapısı içine koyduktan sonra, AB üyesi ülkede bu tür kaygılar olacaksa, bunu başka şekilde izah etmek gerekir... Ben, Türkiye'nin ufkunu, gittiği yeri söylüyorum. Türkiye'de herkes farklılıkları hazmedecek. Herkes birbirinin farklılığına saygı göstermek zorunda, beraber yaşamak bu zaten' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Güneydoğu gezisine değinen gazetecilerin, "Güneydoğu'da çok iyi karşılandınız ama başka liderler de oraya gitmişlerdi. Bu işin devamı gelecek mi diye soru işareti herkesin kafasında var" sorusuna ise, "Ben başkalarına bir şey söylemem ama ben oraya sempatik olmak için gitmedim. Sempatik gözükmek için demeç vermedim. Benim orada, candan bir şekilde beni kucaklayan insanları candan bir şekilde kucakladım. Bir şeyler söyleyip ondan sonra onları unutmam. 'Türkiye'nin büyük meseleleri var' derken de bu var. İşte Cumhurbaşkanı'nın görevi bunlarla uğraşmak olmalı. Yoksa Ali değil de Veli'yi tayin etmişsem, Türkiye Cumhuriyeti'nin ihtiyaçlarını bu şekilde görürsek bu noksanlıktır." cevabını verdi.

Bir gazetecinin, "Türkiye Malezya olacak mı?" sorusuna, "Bunu söyleyenler Malezya'yı bilmiyordur" diyen Gül şöyle devam etti, "Ben Malezya'yı çok iyi biliyorum. Bu coğrafyada olan bir ülke olarak laiklik konusunun önemli olduğunu vurgulamıştım. Bu nasıl düşünülebilir? Biz, AB ile tam katılım müzakereleri yapan bir ülkeyiz. Özgürlükler, bazılarına olsun, bazılarına olmasın şeklinde anlayışa gidilirse bugünkü dünya ile çelişki içinde oluruz."

Taslak aşamasında olan sivil anayasa çalışmalarının da değinen Gül, taslağın henüz kendisine ulaşmadığını belirterek, 'Anayasa değişikliğini getirip başörtüsüne bağlarsanız, Türkiye'nin başka meselesi yok demektir. Önemli olan sivil anayasanın en geniş mutabakatla kabul edilmesidir" şeklinde konuştu.

haber7



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,894 µs