En Sıcak Konular

Tüketici güveni son 6 yılın en düşüğünde

24 Mart 2015 12:39 tsi
Dolarda yaşanan hareketlilik, siyasi alandaki gerilim tüketiciler üzerinde olumsuz etki yapmaya devam ediyor. Tüketici güven endeksi mart ayında şubata göre yüzde 5,4 gerileyerek 64,4 puana indi.

Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu ve Mer­kez Ban­ka­sı iş­bir­li­ği ile yü­rü­tü­len tü­ke­ti­ci eği­lim an­ke­ti so­nuç­la­rın­dan he­sap­la­nan tü­ke­ti­ci gü­ven en­dek­si­nin mart ayı so­nuç­la­rı açk­lan­dı.

Ge­çen yıl 72,7 pu­an­dı

Şu­bat ayın­da 68,06 pu­an olan en­deks mart ayın­da yüz­de 5,4 ge­ri­le­ye­rek 64,39 pu­an ol­du. Ge­çen yı­lın ay­nı ayın­da ise en­deks 72,7 pu­an­dı. Böy­le­ce en­deks son 6 yı­lın en dü­şü­ğü­ne ge­ri­le­di.

Açık­la­nan en­dek­sin de­tay­la­rı, önü­müz­de­ki dö­ne­me iliş­kin en­di­şe­le­ri de ar­tı­rı­yor. Ör­ne­ğin ha­ne­nin mad­di du­rum bek­len­ti­si en­dek­si bir ön­ce­ki aya gö­re yüz­de 1,6 azal­dı, mart ayın­da 85,4 ol­du. Bu dü­şüş, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ha­ne­nin mad­di du­ru­mu­nun da­ha iyi ola­ca­ğı­nı bek­le­yen­le­rin ora­nı­nın azal­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı.

Ge­nel eko­no­mi kö­tü

Yi­ne şu­bat ayın­da 90,87 olan ge­nel eko­no­mik du­rum bek­len­ti­si en­dek­si yüz­de 5 aza­la­rak, mart­ta 86,30 ol­du. Bu aza­lış da, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ge­nel eko­no­mik du­ru­mun da­ha iyi ola­ca­ğı yö­nün­de bek­len­ti­si olan tü­ke­ti­ci­le­rin sa­yı­sı­nın bir ön­ce­ki aya gö­re azal­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor. İş­siz sa­yı­sı bek­len­ti­si de en­dek­si bir ön­ce­ki aya gö­re yüz­de 6,3 aza­la­rak, mart­ta 65,28 de­ğe­ri­ne düş­tü. Bu dü­şüş, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de iş­siz sa­yı­sın­da ar­tış bek­le­yen­le­rin ora­nın­da­ki ar­tış­tan kay­nak­lan­dı.

Tasarruf da zorlaştı

Ta­sar­ruf et­me ih­ti­ma­li en­dek­si ise yüz­de 17,5 azal­dı. Şu­bat­ta 25 pu­an olan en­deks, mart­ta 20,61 idi. Bu dü­şüş, tü­ke­ti­ci­le­rin ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ta­sar­ruf et­me ih­ti­mal­le­ri­nin bir ön­ce­ki aya gö­re azal­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor.


Otomobil almak çok zor

Bu anket kapsamında tüketicilerin önümüzdeki 12 ay içinde otomobil alma endeksi şubatta 12,2 puanken martta 10,9 puana indi. Bu endesk geçen yılın mart ayında ise 11,3 puandı.

Çakar: Ücret artışları enflasyonun altında

Gü­ven en­dek­siy­le il­gi­li so­nuç­la­rı de­ğer­len­di­ren Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı Der­ne­ği Baş­ka­nı Tur­han Ça­kar, iş­çi, me­mur ve emek­li­ye ve­ri­len zam­la­rın enf­las­yo­nun çok al­tın­da kal­dı­ğı­nı, pa­ra bi­rik­tir­me­nin im­kan­sız ol­du­ğu­nu söy­le­di.İn­san­la­rın ge­çen yı­la gö­re sa­tın al­ma gü­cün­de bü­yük bir dü­şüş ya­şan­dı­ğı­na dik­kat çe­ken Ça­kar, “Hal­kın, 68 te­mel gı­da te­mel mad­de­sin­de bi­le alım gü­cü çok düş­tü" de­di.  

Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,878 µs