En Sıcak Konular

Türk- İran enerji anlaşmasına İngiliz desteği

18 Eylül 2007 23:20 tsi
Türk- İran enerji anlaşmasına İngiliz desteği İngiltere Enerji Bakanı Malcolm Wicks, Nabucco projesinin hala önemli olduğunu belirterek, ''Bölgede hiçbir ülkenin ne ticari olarak ne de politik olarak tek bir partnere bağlı kalması düşünülebilir'' dedi

Çeşitli temas ve ziyaretler için Türkiye'de bulunan Wicks, dün Ankara'da bazı yetkililerle görüştüğünü, ayrıca bazı firma yöneticileriyle de bir araya geldiğini hatırlatarak, Türkiye'den sonra Türkmenistan ve Azerbaycan'ı da ziyaret edeceğini söyledi.

Bölge ile ilgili asıl ilgilendikleri noktanın bölgenin gaz ve petrol konusundaki zenginliği olduğuna işaret eden Wicks, ''Türkiye'nin bu bölgede çok önemli bir rol üstleneceğine ve bölgede bir oyuncu olacağına inanıyorum. Dolayısıyla sadece birtakım boru hatlarının geçtiği bir ülke olmaktan ziyade Türkiye'nin büyük bir enerji koridoru olacağına inanıyorum'' şeklinde konuştu.

Rusya'nın bölgede çok önemli bir enerji aktörü olduğunu ifade eden Wicks, Rus enerji Şirketi Gazprom ile İtalyan Eni'nin ortak projesi olan Güney Akım Boru Hattının Nabucco'ya alternatif olup olmayacağı ile ilgili de şu görüşleri aktardı:

''AB'nin enerji ihtiyacı göz önüne alındığında şunu kabul etmeliyiz ki Rusya çok önemli bir kaynak. İngiltere'de bir tabir vardır, (Bütün yumurtalarını aynı sepete koyma) bu her ülke için ve AB için geçerli. Biz de bunu yapmamaya çalışıyoruz. Her ülkenin esas yapması gereken, enerji kaynaklarını artırmak ve bunların geçiş yollarını artırmak, çeşitlendirmek. Biz Rusya'dan tek başına korkmamalıyız. Rusya bu piyasada tek oyuncu değil, dolayısıyla Nabucco projesinin hala önemli olduğunu düşünüyorum. Bölgede hiçbir ülkenin ne ticari olarak ne de politik olarak tek bir partnere bağlı kalması düşünülebilir.''

-''(İHALELER) İNGİLİZ ŞİRKETLERİ BUNUNLA İLGİLENECEKLERDİR''-

İngiltere Enerji Bakanı Wicks, bölgede enerji bakımından zengin olan İran ve Irak'ın durumunun şu anda çok farklı olduğunu, Irak'ta sürüncemede olan savaşın bitmesini ve Irak'ın tekrar önemli bir ekonomi haline gelmesini istediklerini dile getirerek, ''Irak'ın çok önemli enerji arzı kaynağı olarak aramıza dönmesini istiyoruz. Tabii ki buna katkıda bulunacak her ülke ve şirketin çabalarına destek vermeye hazırız. Türkiye'nin İran ile yaptığı anlaşmayı takdir ediyorum. Bunun nedenini anlayabiliyorum'' dedi.

Türkiye'de enerji pazarının çok geniş olduğunu vurgulayan Wicks, yapılması beklenen elektrik dağıtım ihaleleri ile ilgili olarak şunları kaydetti:

''Bizim İngiltere'de çok liberal bir enerji piyasamız var. Birçok enerji şirketi diğeri ile büyük rekabet içinde. Bu en fazla kimi olumlu etkiliyor, tabii ki tüketiciyi çok etkiliyor. İngiliz şirketleri bu konuda çok deneyimli. İngiliz şirketlerinin bu ihalelerle ilgisi olup olmadığı konusunda benim içeriden bir bilgim yok ama zannediyorum ki bu kadar büyük bir piyasa açılırsa mutlaka İngiliz şirketleri bununla ilgileneceklerdir, ilgilenmelerini umut ediyorum.''

-''EN BÜYÜK TEHLİKE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ''-

Malcolm Wicks, 21. yüzyılda yeryüzünde en büyük tehlikenin iklim değişikliği olduğuna dikkati çekerek, bununla mücadele etmenin birkaç yolu bulunduğunu, iklim değişikliğine sebep olan nedenleri en aza indirebilecek çalışmalar yapılabileceğini söyledi.

Wicks, İngiltere'de iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin hazırlanan bir rapora göre, bunun nedenlerini en aza indirirken yeni bir ekonomi ve iş dalının ortaya çıkmasının öngörüldüğünü, birçok şirketin bununla ilgilendiğini, bunun yeni bir iş fırsatı anlamına geldiğini ve dünyanın bu yöne doğru gittiğini kaydetti. Bakan Wicks, bundan sonra asıl önemli olanın Kyoto Protokolü sonrası dönem olduğunu, bu konuda da herkesin aynı anda hareket edebileceğini vurguladı.

Bu arada, İngiltere Enerji Bakanı Wicks, İstanbul'da TÜSİAD ile aralarında Shell, BP, Çalık Holding gibi enerji konusunda faaliyet gösteren şirketlerin üst düzey yöneticilerinin yer aldığı bir grup özel sektör temsilcisi ile basına kapalı olarak bir araya geldi.

 



Bu haber 325 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,020 µs