En Sıcak Konular

Şimdi sıra Kandil’de

23 Mart 2015 09:52 tsi
Şimdi sıra Kandil’de Bölgedeki Sivil toplu örgütleri ve akademisyenler Öcalan’ın çağrısını değerlendirdi.

Öcalan’ın, ‘40 yıldır sürdürülen silahlı mücadeleyi sonlandırması için PKK’dan kongre yapmasını’ istemesi çözüm sürecinde umutları daha da artırdı. Sivil toplum örgütü temsilcileri, “Sıra artık Kandil’de, provokasyonlara karşı dikkatli olunmalı, insanların gözlerinin içi gülüyor, mesaj bayram havası estirdi” diyor.

PKK lideri Abdullah Öcalan Diyarbakır Nevruz’una gönderdiği mesajında “Dolmabahçe Sarayında, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız. Deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK’nın Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı yaklaşık 40 yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim” sözleri bölgede olumlu hava estirdi. Bölgedeki  Sivil toplu örgütleri ve akademisyenler Öcalan’ın çağrısını değerlendirdi.

- Şahismail Bedirhanoğlu (Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı): “Çağırıyı olumlu buluyorum. Beklentilere cevap oldu diyebilirim. Bundan sonra tarafların yapması gerekenleri, zaman kaybetmeden yapması gerekiyor.  Bölge artık silahlı bir ortamdan uzaklaşmak istiyor. PKK’nın artık Türkiye’ye yönelik bir eylem içerisinde olmamasını çok olumlu buluyorum. Mektupla insanların kafasındaki soru işaretleri giderilmiş oldu.”

- Hakan Akbal (Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı): “Öcalan’ın çağrısı bölge ekonomisi açısından da önemli. Kandil’de bu anlamda bir çağrısını bekliyoruz. Yıllardır barışa hasret kalan bölge insanının şu an yüzündeki tebessüm tamamen barışa duyulan özlemdir.”

- İsmail Özşanlı (MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı): “Artık halk da şiddet istemiyor. 6-7 Ekim Kobani olaylarından sonra bizi bir korku sardı. Sonrası için olumlu gelişmeler bizi mutlu etti. Geçmişin bir daha yaşanmaması için çağrıyı çok olumlu buluyorum.”

- Vahdettin İnce (Yazar): “Türkiye’de son iki yılda bölgenin çehresi değişti. İnsanların göz bebeklerinin içi gülüyor. Türkiye’nin gelişmesi hız kazanacak. Büyük bir rahatlama olacak. Yeni bir bahar havası var. Kürtler ile Türkler ne zaman el ele verdiyse bereket olmuştur. Tarafların bu beklentiyi boşa çıkarmayacağına inanıyorum.”

- Asya Abdullah (PYD Eş Başkanı): “Kürt halkının geleceği açısından çağrı önemli. Şu an bölgedeki sorun özgürlük sorunu. Ortadoğu’da Kürt halkının ortaya koyduğu proje siyasal bir proje. Siyasal çözüme dayalı ısrar bu mesajla o iradeyi daha da güçlendirdi.”

İSTANBUL’DA DA OKUNDU

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da okunan maktubu İstanbul Kazlıçeşme’de düzenlenen Nevruz kutlama programında da okundu. Türkçe ve Kürtçe türküler söyleyen Grup Munzur’un ardından Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır Nevruzu’nda okunan mektubu Diyarbakır’da olduğu gibi hem Kürtçe hem de Türkçe okundu.

Yüzler gülüyor umutlar baharla yeşerdi

- Doç. Dr. Vahap Çoşkun (Akademisyen):
“Bu sorun çözülecekse Demokratik siyasetle çözülecek. Ve bunun zemini var.  Artık geriye dönmek yok. 28 Şubat’ta yapılan ortak toplantı çatışma halinin tamamen ortadan kalkmasına yönelik. Bu mesajı da önemli buluyorum.”

- Seydi Fırat (Nevruz Komitesi Başkanı): “Bu nevruz barış nevruzudur. Bu nevruzla herkes daha rahat bir nefes aldı.Milyonların buraya gelmesi, barışa olan özlemdir. İnsanlar burada önemli bir duruş ortaya koyuyor.”

- Mehmet Kaya (Dikam Başkanı): “Bundan sonra toplanacak olan kongrenin alacağı kararlar önemli. Ama beklentilere cevap oldu.”

- Necdet İpekyüz (Siyasal Araştırmalar Merkezi Başkanı): “Artık silahlı mücadelenin bu topraklarla son bulması bölgenin gelişimi açısından önemli.”

- Burç Baysal (Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı): “Saha tamamen siyasete bırakılmalı. Mesaj bunu içeriyordu. Yüzler gülüyor bundan sonra daha gülecek.”

Star












Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs