En Sıcak Konular

Kriptolu kumpas böyle kuruldu

23 Mart 2015 09:44 tsi
Kriptolu kumpas böyle kuruldu Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık’ın, hazırladığı fezlekede kripto casusluğu adım adım anlatıldı.

Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları dinlemesiyle ilgili soruşturmayı tamamladı. Çalık’ın hazırladığı 93 sayfalık fezlekede, ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘siyasal veya askeri casusluk’, ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’ ve ‘haberleşmenin gizliliğini ihlal’ suçlarından aralarında TİB eski Başkanvekili Osman Nihat Şen ve TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’ın da bulunduğu 28 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istendi. Fezlekede, kripto casusluğu ve kumpas adım adım şöyle anlatıldı:

- Dinlemeye uygun telefon: Hasan Palaz’la birlikte 6 kişilik TÜBİTAK ekibinin yazılımlarını yaptıkları K-1 ile K-2 şeklinde iki model olarak üretilen kriptolu telefonlar, ‘dinlemeye hazır’ şekilde düzenlendi.

- Dinlemeler KUBİK’a kaydedilmedi: IMEI numaraları, Palaz ve ekibi tarafından ‘casusluk amacıyla’ TİB’e bildirildi. Kriptolu telefonlar ve gizli görüşmeler hiçbir mahkeme kararı olmaksızın dinlenmeye başladı. Ayrıca dinlemeler, TİB mevzuatındaki aşamalar hiçe sayılarak, ‘hedef bilgisi’, ‘talep eden kurum bilgisi’, ‘takip periyodu’ bilgilerinin girildiği sistem olan ‘KUBİK’ ile hedef bilgilerinin işletmeci sistemlerine tanımlanmasını sağlayan sistem olan ‘HİTAP’  veritabanlarına kayıt yapılmaksızın gerçekleştirildi.

- Farklı sesler montajlandı:  Fezlekede, “Sanki devletin üst düzey yetkili ve görevlileri tarafından konuşma yapılmış gibi yeni bir konuşma türetilerek 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde ve 2014 yılı mahalli idareler seçimlerinden önce internet, görsel ve yazılı basında kamuoyuna servis edildiği tespit edilmiştir” denildi.

Zaman ayarlı virüsle sildiler

Dönemin TİB Başkanvekili ‘örgüt lideri’ Osman Nihat Şen, Bilgi Sistemleri Daire Başkanı şüpheli İlhan Elieyioğlu, teknik işletme Dairesi Başkanı Barış Yaslan, Hukuk İşleri Daire Başkanvekili Adil Biçer ve bilgi sistemleri daire başkanlığı veri sistemleri veri tabanları koordinatörü şüpheli Halil Çiçek TİB’de depolanan ses kayıtlarını ve uyguluma log’larını sildi. Yunus Şahin de TİB envanterinde olmayan “baslh-history” ve “auditlog” programlarını arşiv sunucusuna ekledi. Ali Osman Tekin ise TİB sistemlerindeki “tib_utils.jar” program parçacığına zaman ayarlı olarak zararlı kod parçacığı ekledi, yazılım ve uygulamaları işlem göremez hale getirdi. Hamza Demirezen, “bash_history”dosyalarını sildi. Ali Osman Tekin “süperge” programı içerisinde TİB’in normal işleyişi dışında olan fazla kod parçacığı ekledi.

Star

 
 



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,253 µs