En Sıcak Konular

"Diyanetten tartışılacak fetva" iddiası

22 Mart 2015 16:41 tsi
"Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak, insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkandır. Dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın da dinen hiçbir sakıncası yoktur"

 Diyanet İşleri Başkanlığınca, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olunmasının, insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkan olduğu; dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın da dinen hiçbir sakıncasının bulunmadığı bildirildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, dün bazı internet sitelerinde "Diyanet'ten tartışılacak fetva" başlıklı haberin yayınlandığı hatırlatıldı.

Söz konusu haberin kamuoyunu yanlış yönlendirdiği ve yanıltıcı bilgiler taşıdığı vurgulanan açıklamada, habere dayanak teşkil eden Din İşleri Yüksek Kurulu kararının, yazıldığı gibi 5 Ocak 2012'de değil 5 Ocak 2002'de alındığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kararın, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun web sayfasında 5 Ocak 2002 tarihinde alındığı belirtildiği halde, 13 yıl önceki kurul kararının yeni bir karar gibi okuyucuya sunulması olumsuz bir algı oluşturma niyetini açıkça ortaya koymaktadır. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 5 Ocak 2002 tarihli kararında tüp bebek uygulamasının ilke olarak dinen bir sakıncası olmadığı ve hangi şartlarda yapılabileceği açıklanmıştır. Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak, insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkandır. Dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın da dinen hiçbir sakıncası yoktur. Dini bakımdan çiftlerin nikahlı olması ise bu şartların en başında gelir. Dolayısıyla aralarında nikah bağı bulunmayan fertlerin bu usulle çocuk sahibi olmalarının dinen uygun görülemeyeceği her türlü izahtan varestedir."  

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 5 Ocak 2002 tarihli kararında yer verilen zina ifadesiyle eşlerin nikahlı olması gerektiği hususunun anlatılmak istendiği belirtilerek, bunun dışında başka bir anlam aramak ve çıkarmanın bütünüyle konuyu bağlamından saptırmak olduğu ifade edildi.

AA



Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,259 µs