En Sıcak Konular

El Fetih ve Hamas gizli gizli görüşüyor

18 Eylül 2007 19:06 tsi
Hamas ve El-Fetih yetkilileri bir Arap ülkesinde kapalı kapılar arkasında uzlaşmak için yol arayışında

Bir Arap ülkesinde kapalı kapılar arkasında birbirine rakip El Fetih ve Hamas grupları anlaşma zemini arıyor.


Kimliğinin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey görevlinin verdiği bilgiye göre; Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail ve Amerika'nın barış görüşmeleri şartları ve önümüzdeki günlerde Hamas'ın uzak tutulacağı barış konferansı nedeniyle görüşmelerin gizli tutulmasını istiyor.


Yetkili, Abbas'ın Batı Şeria ve Gazze Şeridinin birleştirilmesi ve ortak bir zeminde anlaşmaya varılması için, bir Arap ülkesinde Hamas delegasyonuyla direkt görüşmeler yapacaklarının mesajını verdiğini belirtti.


Gazze Şeridinin, Haziran ortasında Hamas tarafından ele geçirilmesinden sonra işgal altındaki Filistin topraklarının en büyük iki parçası, iki ayrı yönetimin kontrolüne girmişti.


Abbas, İsmail Haniyeh'nin Hamaslı hükümetini kovmuş ve yerine batılılar tarafından destek gören ekonomist Salam Fayyad'ı getirmişti.


Haniyeh, kovulan hükümetiyle birlikte mücadelesini Gazze Şeridinde devam ettirmişti.

Abbas, Gazze Şeridinin iradesinin kendisine verilinceye kadar, Hamas'la görüşmeyeceğini defalarca sert bir şekilde tekrarlamıştı.


Direkt Görüşmeler


Ev sahipliği yapacak olan Arap ülkesinin devreye girmeden görüşmelerin direkt olarak ayarlandığını belirten üst düzey yetkili, Abbas'ın elçisinin aradaki farklılıkları ve anlaşmazlıkları gidermek için Hamas delegasyonuyla direkt olarak temas halinde olduğunu söyledi.


Konuşmaların basının aktardığı toplantılardan farklı olduğuna da işaret eden yetkili, her iki grubun da hukukçularının bu görüşmelerde yer aldığını söyledi. Görüşmelerde Hamas'ın yurtdışında bulunan üst düzey isimlerinin de bulunduğu ve bunların Abbas'ın talebi sonucu gizli kaldığı belirtildi.


İsrail devlet başkanı Ehud Olmert'le yapılan rutin görüşmeler sonrası, Abbas'ın hiçbir sonuç elde edemediğini belirtip bazı şeyleri bitirdiği belirtilirken, Olmert'in Pazar günü, Amerikan destekli barış konferansıyla alakalı "İsrail ve Filistin'in prensipler üzerine anlaşmaktan ziyade ortak bir deklarasyon yayınlama hazırlığında olduğunu" bildirmesinden sonra umutları suya düştü.


Suudi Rolü


Üst düzey yetkilinin bildirdiğine göre, Abbas'ın Hamas'la görüşmesinde Suudi Arabistan'ın çok büyük rolü olmuş.


Suudi yetkililerle El Fetih ve Hamas liderleri arasında gerek açık, gerekse kapalı kapılar arkasında bir dizi görüşme gerçekleşti.

Yakın bir zamanda, Suudi Prensi Sultan bin Abdul Aziz'le yaptığı telefon görüşmesinde Haniyeh, Abbas'la Suudi Arabistan'da görüşüp krizin çözümü için masaya oturmaya hazır olduğunu belirtti.


Günler sonra Abbas, Suudi Arabistan'a resmi bir ziyarette bulunup, Kral Abdullah bin Abdul Aziz ve diğer Suudi yetkililerle görüştü.


Aynı kaynağın bildirdiğine göre, bu ziyaret Riyad'ın talebi üzerine gerçekleşti ve Suudi Arabistan Abbas'tan Hamas'la görüşmelere başlamasını ve Amerikan destekli gerçekleşecek olan barış toplantısıyla ilgili çok büyük bir beklenti içine girmemesi gerektiğini söyledi.


"Suudi baskıları sonrasında Hamas'la görüşmeyi kabul eden Abbas, görüşmelerin en azından bu yıl sonuna kadar kapalı kapılar ardında ve gizli kalmasını istiyor" diyen üst düzey yetkili, Suudi Arabistan'ın üst düzey bir rol oynayıp El Fetih'le Hamas arasındaki kavgayı sonlandırdığına dikkat çekiyor. Geçen Şubat imzalanan Mekke anlaşması iki grubun kısa süreliğine birleştiği bir hükümete öncülük etmişti.

M. Hasan Uncular / Dünya Bülteni



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,334 µs